Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012


Ο εχθρός είναι ύπουλος

Του Μιχάλη Μητσού , tanea.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012
Ηρθε η ώρα της αυτοκριτικής. Γιατί είναι γεγονός πως όταν μέσα σε ένα μήνα το ποσοστό σου και οι έδρες σου μειώνονται στο μισό, δεν μπορεί να φταίει μόνο ο λαός που παραπλανήθηκε, πρέπει κάπου να φταις κι εσύ. Στην πολυσέλιδη ανακοίνωσή της που έδωσε λοιπόν χθες στη δημοσιότητα, η ΚΕ του ΚΚΕ αναγνωρίζει ότι «η προπαγάνδα του Κόμματος δεν είναι ζωντανή και εμπλουτισμένη με παραδείγματα και στοιχεία που βγαίνουν μέσα από τις εξελίξεις στο κίνημα, αλλά και τον κάθε κλάδο, δεν έχει αποκτήσει η προπαγάνδα μας ζωντανό εκλαϊ-κευτικό χαρακτήρα». Για να καλυφθεί αυτό το κενό, κηρύσσεται εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα: «Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται… Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία...»!
Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι από τι σηκώνεται αυτός που σηκώνεται: από τον λήθαργο στον οποίο τον οδήγησε η προπαγάνδα του εχθρού (που περιέργως είναι πιο επιτυχημένη από τη δική μας) ή από τα διαρκή πλήγματα που του επιφέρουν το κεφάλαιο, η τρόικα και οι λοιπές αντεργατικές δυνάμεις; Το δεύτερο ερώτημα είναι με τι μέσα εσύ που θα δώσεις το χέρι σ' αυτόν που σηκώνεται θα πάρεις την εξουσία, δεδομένου ότι, όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο, «δεν πρέπει να θεωρούνται οι εκλογές ως η μάχη των μαχών». Αντε και παίρνεις όμως την εξουσία: τι στο καλό θα την κάνεις; Ποιος θα σε βοηθήσει που είσαι μπατίρης;

Πολύ σαφέστερο, αντίθετα, ιδίως αναφορικά με την εκλαΐκευση της προπαγάνδας, είναι το ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή του για τις ημέρες του καύσωνα, το συμπαθές συνδικάτο επισημαίνει ότι «εκτός από τους εργοδότες, έχουμε απέναντί μας και έναν ακόμα ύπουλο αντίπαλο: τη ζέστη και την υγρασία». Και καλεί τα ταξικά σωματεία να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την καταπολέμησή του, δεδομένου ότι «οι κεφαλαιοκράτες, με το καρότο ή με το μαστίγιο, με την τρομοκρατία ή με το καλόπιασμα, θα προσπαθήσουν να αποφύγουν να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο».
Αυτός μάλιστα, είναι ένας εκλαϊ-
κευμένος στόχος. Σε όποιον εξαντλείται από τη ζέστη, δώσε το χέρι σου και πάρ' τον μαζί σου στη διαδήλωση με το σύνθημα: «Ενας είναι ο εχθρός, ο υδράργυρος ο ψηλός!» Η νίκη είναι σίγουρη, κάπου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ο καύσωνας θα υποχωρήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...