Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012


Οδ. Βουδούρης, βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς: «Χρειάζεται χρονοδιάγραμμα η επαναδιαπραγμάτευση»

Αγγελική Σπανού

Free Sunday 14-07-2012


«Ισοδύναμα μέτρα» είναι «η φράση-κλειδί που πρέπει να αποκτήσει περιεχόμενο» κατά το βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Β΄ Αθήνας Οδυσσέα Βουδούρη. Ο πρωταγωνιστής των σεναρίων για «αντάρτικο» από Αριστερά στην κυβέρνηση δεν δηλώνει τέτοιες προθέσεις, ζητώντας απλώς να μπει χρονοδιάγραμμα στην επαναδιαπραγμάτευση. 



Ο κ. Νικολόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας επειδή δεν ξεκινά άμεσα η επαναδιαπραγμάτευση. Επικροτείτε τη στάση του;
Ο καθένας αντιδρά με τον τρόπο του και για τους δικούς του λόγους. Για μένα, η ουσία είναι να επιμείνω και να πετύχω την ανατροπή της νομοθεσίας για τη μείωση του κατώτερου μισθού και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Με ό,τι αυτό απαιτεί. Υπάρχει ένα ρητό που λέει «αν σου κλείσουν την πόρτα, μπες από το παράθυρο, και αν σου κλείσουν το παράθυρο, μπες από την καμινάδα». Δεν μπορώ να παραιτηθώ από τη μάχη, όταν το 30% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος εγκάλεσε –εμμέσως– τον ΥΠΟΙΚΟ επειδή δεν έθεσε τώρα το αίτημα για την επιμήκυνση. Ο κ. Κουβέλης εμφανίζεται πιο ήπιος…
Θεωρώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να δείξει τη μεταρρυθμιστική της δεινότητα, ενώ παράλληλα πρέπει να προτείνει ισοδύναμα μέτρα, που θα αντικαταστήσουν θεσμοθετημένες και νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Προφανές βέβαια είναι ότι η επαναδιαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει σε βάθος τετραετίας. Συνεπώς, χρειάζεται να μπει χρονοδιάγραμμα.

Η τρόικα ζητά να εφαρμοστούν τα μέτρα του μνημονίου που ψηφίστηκαν την άνοιξη. Πώς θα γίνει αυτό όταν η κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις;
Ισοδύναμα μέτρα είναι η φράση-κλειδί, που πρέπει βέβαια να αποκτήσει περιεχόμενο. Δεν καλούμαστε να ανακαλύψουμε τον τροχό. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι υπάρχει σπατάλη και ανορθολογική αξιοποίηση πόρων στον δημόσιο τομέα, ότι υπάρχει φοροδιαφυγή και παραοικονομία. Ενδεικτικά, μόνο το 1/3 της φοροδιαφυγής αν συλληφθεί, θα αυξηθούν κατά 6 δισ. ευρώ τα δημόσια έσοδα. Διπλάσιο ποσό από τα μέτρα που ζητά άμεσα η τρόικα! Η αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ανακοινώθηκε τρεις φορές τα δύο τελευταία χρόνια και όλες αναβλήθηκε. Γιατί; Πόσο καιρό παίρνει να γίνει στη χώρα μας κάτι που υπάρχει εδώ και δεκαετίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Η καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω νέων συστημάτων ελέγχου των δημόσιων δαπανών και των διαγωνισμών θα μειώσει κατά 2 δισ. το ποσό των δημόσιων προμηθειών. Τα συστήματα αυτά είναι έτοιμα. Βέβαια, ο χρόνος που χρειάζεται για την εφαρμογή τους είναι αντιστρόφως ανάλογος με την πολιτική βούληση που έχουμε για να την προχωρήσουμε.

Ο ΥΠΟΙΚΟ Γ. Στουρνάρας είπε ξεκάθαρα ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης τώρα, γιατί δεν γίνεται να εξαναγκάσουμε τους πιστωτές. Το δέχεστε;
Οι πιστωτές αρνούνται την επαναδιαπραγμάτευση τώρα διότι δεν είναι πεισμένοι πως η κυβέρνηση είναι αξιόπιστη. Ίσως πράγματι ορισμένοι από αυτούς να προτιμούν και μια μη αξιόπιστη κυβέρνηση. Διότι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Εμείς πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας: μεταρρυθμίσεις και νοικοκύρεμα. Μόλις αρχίσουμε πραγματικά, θα καταρρεύσουν και οι ενστάσεις των εταίρων μας. Και αν δεν καταρρεύσουν οι ενστάσεις τους, τότε θα καταρρεύσει το ευρώ. Διότι αυτό που ζητάμε δεν είναι μόνο για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ο μόνος δρόμος για να επιζήσει το κοινό νόμισμα και τελικά να προχωρήσει η ευρωπαϊκή οικοδόμηση.

Θα αντέξει αυτή η κυβέρνηση; Και αν δεν αντέξει, πώς διαγράφεται το μέλλον μας;
Η κυβέρνηση αυτή μπορεί να αντέξει μόνο αν με σθένος υλοποιήσει την Προγραμματική Συμφωνία των τριών κομμάτων. Μόνο αν προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα λάβει μέτρα προστασίας για τους κοινωνικά ευάλωτους, καθώς επίσης και για περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την ύφεση. Η περιφέρεια της Β΄ Αθήνας, για παράδειγμα, παρουσιάζει ποσοστό ύφεσης 13% για το 2011, ενώ έχει κλείσει το 35% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων! Και βέβαια πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και το πελατειακό κράτος, που ευθύνονται για τη σημερινή κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...