Τρίτη 24 Ιουλίου 2012


Συστάσεις εγκράτειας στον γάμο

Του Παύλου Ηλ. Αγιαννίδη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012 , tanea.gr
«Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο / είναι μυστήρια μέρα / κι αν θα χαρείς την Κυριακή / θα κλάψεις τη Δευτέρα» τραγουδούσε η Ρίτα Σακελλαρίου (σε στίχους Κώστα Πρετεντέρη και μουσική Κώστα Καπνίση).
Πού να ήξερε ότι και ο γάμος θα περνούσε κάποτε στη λίστα των «Μη, δεν πρέπει» μιας μητρόπολης που, ως γνωστόν, είναι η αρμόδια να ερμηνεύσει τις ουράνιες βουλές. Πόσω μάλλον να τις εφαρμόζει διά ροπάλου - άντε, δι' αυστηρών συστάσεων - στο θεοσέβαστο ποίμνιο.
«Πρέπει να αποφεύγεται τέλεσις γάμου την ημέρα του Σαββάτου. Πνευματικοί λόγοι, αλλά και πρακτικοί, ετοιμασίας του Ιερού Ναού, συνηγορούν σε αυτό. Δυστυχώς, όμως, η παράβασις απλώνεται. Μερικοί εφημέριοι δίνουν άδεια να γίνονται γάμοι ακόμα και Παρασκευή, ημέρα σταυρώσιμη, εγκρατείας, νηστείας, πνευματικής αφυπνίσεως... Οφείλουν οι ιερείς μας να συνιστούν ιδιαιτέρως να γίνονται οι γάμοι ημέρα Κυριακή και κατ' οικονομίαν Σάββατο. Εάν επαναληφθεί παρόμοια παράβασις και παρακοή, θα τιμωρηθεί παραδειγματικά ο ιερεύς, διότι δεν μπορούμε να προσβάλλουμε τον Κύριό μας, να καταπατούμε τους ιερούς Κανόνες, να ασεβούμε στη φωνή της Εκκλησίας μας» ανέφερε μεταξύ άλλων η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Κλείνοντας με μεταφυσική απειλή προς τους «αγαπητούς πατέρες»: «Θα δώσουμε αυστηρά απολογία κατά την ημέρα της Κρίσεως».
«Μπορείς να με φιλήσεις τη Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη (κ.ο.κ.) / για την ακρίβεια το εύχομαι / αλλά ποτέ, ποτέ την Κυριακή / που είναι το ρεπό μου» που έλεγε και η αγγλόφωνη εκδοχή του χατζιδακικού τραγουδιού «Ποτέ την Κυριακή», Never On A Sunday. Η εγκράτεια, σε εποχές κρίσης, δεν βλάπτει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...