Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012


   Και 55 εκατομμύρια και φοροδιαφυγή!

Κάρης Κ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/07/2012 , avgi.gr
Πολλά ακούγονται για κρατικές δαπάνες που δεν μπορούν να μειωθούν, αλλά χωρίς συγκεκριμένα επιχειρήματα και κυρίως σαφή στοιχεία, που να πείθουν. Δύο χρόνια μέτρων και όλο και μαθαίνουμε κάθε τόσο σκανδαλώδεις καταστάσεις: προχθές, ότι υπάρχουν αρκετές συντάξεις του οργανισμού των υγειονομικών που δεν δηλώνονται στην εφορία – περίπου 650 συντάξεις ύψους 6.000 ευρώ το μήνα, όχι τον χρόνο! Φοροδιαφυγή ύψους νυχτερινών μαγαζιών! Αλλά και το ύψος τους; Προσέξτε! Είναι πάνω από 55 εκατομμύρια τον χρόνο! Πώς βρέθηκαν τόσο ψηλές, σε επιδοτούμενο από το προϋπολογισμό ταμείο; Με εισφορές (των υψηλοσυνταξιούχων) κανονικές ή εικονικές; Και γιατί μόλις τώρα αποφάσισαν να διασταυρώσουν τα στοιχεία; Τα έκρυβαν και οι υπεύθυνοι και οι φοροφυγάδες. Όπως κρύβουν με μασημένα λόγια τις υπέρογκες αμοιβές του ανώτερου στρώματος στις ΔΕΚΟ και ορισμένους οργανισμούς.
Η ουσία. Όσοι υποστηρίζουν ότι μπορούν να κάνουν μείωση πρέπει να μας λένε και τα εξής στοιχεία: Όταν πρόκειται για επιδοτούμενες συντάξεις να δίνουν τα στοιχεία της κλιμάκωσης, της κατανομής τους (πόσοι – πόσα). Όταν πρόκειται για οργανισμούς ή ΔΕΚΟ, την κατανομή των αμοιβών του ανώτερου στρώματος διοίκησης ή ειδικών ομάδων. Όταν πρόκειται για τα λειτουργικά έξοδα, πόσα εξοικονόμησαν το προηγούμενο διάστημα και πόσα θα εξοικονομήσουν μέχρι το τέλος του έτους.
Δυστυχώς δεν γίνονται γνωστά όλα αυτά. Και αρέσκονται πολλοί να “ρυθμίζουν” τις δαπάνες μακριά από τη δημοσιότητα. Αλλά έτσι στις περιόδους μεγάλης πίεσης (και στις περιόδους σπατάλης που περάσαμε) στήνονται αμοιβαίες εξυπηρετήσεις και συμφωνίες, σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος λύσης πέραν της διαφάνειας. Γιατί έτσι μόνον θα ληφθούν δίκαια μέτρα –έστω, τα περισσότερα θα είναι δίκαια- και θα στηρίζονται από τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...