Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012


Και γερμανική και σωστή

Κάρης Κ. avgi.gr
Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/07/2012
Μια πολύ γόνιμη ιδέα στην εποχή των ομολόγων και των δανεισμών μάς έρχεται από τη Γερμανία. Μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW) υποδεικνύει ένα αναγκαστικό δάνειο των πλουσίων για την αντιμετώπιση του ελλείμματος: μια εισφορά που θα επιστρέφεται σε δόσεις, ανάλογα με τη δημοσιονομική κατάσταση. Η πρόταση γίνεται ιδιαίτερα για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά υπολογίστηκε και για τη Γερμανία: εισπράττοντας από το 8% των πολιτών -με κριτήριο το σύνολο της περουσίας τους- θα μπορούσαν να φθάσουν στο 92% του ΑΕΠ!
Η πρόταση δεν πρέπει να απορριφθεί βιαστικά λόγω της ύφεσης και των ελληνικών δυσκολιών, κρατικών και συμφεροντολογικών. Πρέπει βεβαίως να μελετηθεί προσεκτικά. Ο πυρήνας της είναι δύο ιδέες: Τα συσσωρευμένα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία να χρησιμοποιηθούν στην αναχρηματοδότηση του κράτους. Και δεύτερον, είναι δάνειο και όχι φορολογία.
Το σημαντικό είναι ότι στην ελληνική φορολογική πολιτική εισάγει την ουσιαστική συμβολή της περιουσίας στην αντιμετώπιση της κρίσης - μια απολύτως συμφέρουσα “συμφωνία”, καθώς η ανάκαμψη θα φέρει και περισσότερα εισοδήματα στους πλούσιους και υπεραξίες από τα ακίνητα. Το πλεονέκτημα είναι ότι ίσως θα μπορούσε να αποδειχθεί σε κίνηση - άλμα, που θα άλλαζε ουσιαστικά και γρήγορα τα δυσμενή δημοσιονομικά δεδομένα.
Το μείζον βέβαια εμπόδιο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι του κράτους, ειδικά των πολύ πλουσίων, η ασθένεια που έχει εξαπλωθεί, απειλώντας τη στοιχειώδη λειτουργία του κράτους.
Σε καθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση ενός τέτοιου μέτρου είναι η ομαλοποίηση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, της χρηματοδότησης, μια αίσθηση σταθεροποίησης της οικονομίας. Αυτό κρίνει σήμερα την πορεία κάθε μέτρου και είναι το μέτρο ευθύνης όχι απλώς της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της Ευρ. Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...