Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012


Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτή Επικρατείας της ΔΗΜ.ΑΡ. Σπύρου Λυκούδη στο ρ/σ «Βήμα fm 99,5» και στη δημοσιογράφο Μαρία Νταλιάνη


Για την κυβέρνηση:
Το ότι αυτή είναι μία κυβέρνηση ειδικών συνθηκών το γνωρίζουμε όλοι. Έχουν συμπράξει τρεις πολιτικοί σχηματισμοί για να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις, αν το καταφέρουν και όσο το καταφέρουν, να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται. Υπ' αυτή την έννοια η παρουσία της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση, έχει μια ιδιαιτερότητα. Δεν ήταν σύνηθες ένα κόμμα της Αριστεράς να μετέχει σε ευθύνες κυβερνητικές.

Για την επικοινωνία με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη και τις αποφάσεις που λαμβάνουν:
Πολιτική επικοινωνία (σ.σ. των δύο υπουργών) με τη Δημοκρατική Αριστερά υπάρχει, όμως δεν υπάρχει πολιτική καθοδήγηση από πλευράς Δημοκρατικής Αριστεράς. Δεν τηλεφωνιόμαστε με τους συγκεκριμένους υπουργούς για να τους πούμε τι θα κάνουν. Έχουν απόλυτη δυνατότητα και ελευθερία κινήσεων, είναι εξαιρετικοί στη δουλειά τους και οι δύο και θα πάρουν τις αποφάσεις που χρειάζεται σε όλα τα ζητήματα. Από εκεί και πέρα πολιτική σχέση έχουμε και πολιτικές απόψεις ανταλλάσσουμε. Την προσπάθεια που κάνουν όλα τα υπουργεία για να συνεισφέρουν στην κατεύθυνση του περιορισμού των δαπανών θα την κάνουν και αυτά τα δύο υπουργεία. Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς και δεν θέλουν να κάνουν αλλιώς.


Για τον περιορισμό των δαπανών στα υπουργεία και τον τρόπο που το αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση:
Υποθέτω ότι είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση της χώρας ώστε όλοι οι υπουργοί έχοντας συνείδηση αυτής της κατάστασης δεν μπορούν να λειτουργούν ως συνδικαλιστές του υπουργείου τους. Αποκλείεται δεν το φαντάζομαι, θα ήταν η απόλυτη ανευθυνότητα. Νομίζω ότι όσες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και τους εμποδίζουν να είναι άνετοι στις περικοπές τους, οφείλεται στο γεγονός ότι και τα δικά τους οικονομικά είναι περιορισμένα. Οφείλουν όμως να κάνουν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Πρέπει να περιοριστούν οι δαπάνες, διότι αν δεν περιοριστούν οι δαπάνες θα γίνουν οριζοντίως οι περικοπές και αυτό θα είναι πάρα πολύ άσχημο.

Για τις απολύσεις στον Δημόσιο τομέα:
Δεν επιτρέπεται να προχωρήσουμε στη διεύρυνση του χώρου των ανέργων. Υπό αυτή την έννοια και μόνο, οι απολύσεις είναι έξω από τη δική μας σκέψη. Και είναι και στη κοινή συμφωνία των τριών κομμάτων να μη γίνουν απολύσεις γιατί δεν θέλουμε να προσθέσουμε ούτε έναν άνεργο στο 1.200.000 ανέργους που έχει η χώρα.


Για την «εισροή» βιογραφικών σημειωμάτων στη Δημοκρατική Αριστερά:
Η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει δεχτεί πολλές αιτήσεις και βιογραφικά σημειώματα από νέους επιστήμονες, από ανθρώπους που καταθέτουν μαζί με το βιογραφικό τους σημείωμα και την αγωνία τους να εργαστούν αλλά και να συνεισφέρουν σε μια συνολικότερη προσπάθεια. Από εκεί και πέρα η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει επιδείξει σοβαρότητα και ευθύνη στο ζήτημα στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού και δεν πρόκειται να κάνει εμπόριο ούτε ανθρώπων, ούτε ελπίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...