Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012


Αυξάνεται η ροπή των Ελλήνων προς τον... ρατσισμό

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/07/2012 , avgi.gr
    «Σας αγαπάμε, αλλά... από μακριά» φέρεται να δηλώνει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων για τους οικονομικούς μετανάστες, καθώς 7 στους 10 (68%) των ερωτωμένων σημειώνουν ότι θα ήταν καλύτερο να μην έρχονται στην Ελλάδα ως μετανάστες, ιδιαίτερα εκείνοι που κατάγονται από χώρες λιγότερο αναπτυγμένες από τη δική μας. Την ίδια στιγμή το 93% θεωρεί ότι ως λαός είμαστε φιλόξενοι και ανεκτικοί απέναντι στη διαφορετικότητα των χωρών και των πληθυσμών τους!
    Τα ανησυχητικά ευρήματα προκύπτουν από σχετική έρευνα της TNS ICAP και της εταιρείας BaaS, η οποία πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά ανάμεσα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ατόμων 15-54 ετών που διαμένουν στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και σε άλλες αστικές περιοχές της χώρας, Η ξενοφοβική μάλιστα αντίληψη, η οποία θέτει όρια στο ποιος μπορεί να έρθει στην Ελλάδα, σημείωσε σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το 2011, 6 στους 10 (59%) δήλωναν ότι δεν ήθελαν τους μετανάστες. Το 72% συμφωνεί ότι δεν υπάρχουν απολίτιστοι και πολιτισμένοι λαοί, υπάρχουν μόνο διαφορετικοί λαοί (οι οποίο καλό είναι όμως να μένουν μακριά μας...).
    Ανησυχητική αύξηση εμφάνισε και το ποσοστό των πολιτών που ασπάζονται την «ανωτερότητα» του ελληνικού έθνους καθώς από το 43% του 2011 σκαρφάλωσε στο 63% το 2012. Μάλιστα το 65% των πολιτών δείχνει να έχει τυφλή εμπιστοσύνη στην πατρίδα και να είναι διατεθειμένο να την υποστηρίξει ανεξάρτητα από το αν αυτό που κάνει είναι σωστό ή λάθος, όταν το περσινό ποσοστό ήταν 41%. Στα ίδια επίπεδα παραμένει το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι είναι προτιμότερο η κάθε κοινωνική, θρησκευτική, φυλετική και εθνική ομάδα να συναναστρέφεται τους ομοίους της (33%), προφανώς για να μην πέσει η μάσκα του φιλόξενου και ανεκτικού στη διαφορετικότητα Έλληνα πολίτη και εμφανιστεί η εικόνα του ρατσιστή. Στο πώς αντιμετωπίζουν το θέμα της μετανάστευσης οι χρήστες των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης επικεντρώθηκε η έρευνα της BaaS, η οποία αποτυπώνει τη διάχυτη αντίληψη ότι η παράνομη μετανάστευση δημιουργεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
    Μεγάλος αριθμών σχολίων έκανε λόγο για «κακές συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών», οι οποίες πυροδοτούν «υγειονομικές βόμβες». Αντίθετα, διχασμένες είναι οι απόψεις για το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα και για το θέμα της οροθετικής ιερόδουλης, με τους χρήστες να χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα. Τα αποκαρδιωτικά ευρήματα επιβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι ξενοφοβικές αντιλήψεις ενισχύονται από τις εθνικιστικές, με τη λεγόμενη «ανεκτικότητα και φιλοξενία του Έλληνα» να πηγαίνει περίπατο και να δίνει τη θέση της στη συνεχώς αυξανόμενη ρατσιστική βία.
    Μ. ΓΑΣΠΑΡΑΚΗΣ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Πείτε μας την γνώμη σας...