Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012


Μόνο με μέτρα δεν... γεμίζουν τα ταμεία

ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ , ethnos.gr

Δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει όποιος γνωρίζει, έστω και στοιχειωδώς, την ελληνική πραγματικότητα με την απόφαση για μέχρι και 60 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 10.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι το μέτρο αφορά κυρίως πολίτες οι οποίοι αδυνατούν ν' ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της.
Αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν μόνο αυτοί. Και το πρόβλημα ήταν και παραμένει τι κάνουμε με τους άλλους. Ή μάλλον το ότι εξακολουθούμε να μην κάνουμε τα όσα θα οφείλαμε να είχαμε κάνει σε μια εποχή που ο περιορισμός της φοροδιαφυγής αποτελεί προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης.
Αναζητούν οι κυβερνώντες πηγές για κάλυψη μέρους των 11,5 δισ. που προβλέπει το μνημόνιο. Και δεν βλέπω να γίνεται η παραμικρή αναφορά σε έσοδα προερχόμενα από αναγκαστική είσπραξη οφειλών. Ή -για να το θέσω πιο απλά- σε έσοδα προερχόμενα από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων μεγαλοοφειλετών.
Υποτίθεται ότι δύο χρόνια τώρα έχουν γίνει αλλεπάλληλες προσπάθειες προκειμένου να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, να συλληφθούν οι ενεχόμενοι σ' αυτές και να τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Αναλήφθηκαν μάλιστα και νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου οι κυρώσεις να είναι αυστηρότερες και αμεσότερα εκτελεστές από άλλοτε. Εκείνο, όμως, που η πράξη αποδεικνύει είναι ότι η εφαρμογή των όποιων μέτρων δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που τα συνόδευαν. Μόνο σε επίπεδο εντυπωσιασμού καταγράφονται κάποια αποτελέσματα. Αλλά το θέμα δεν είναι η δημοσιοποίηση οφειλετών και η έκδοση μερικών δικαστικών αποφάσεων με ανασταλτικό αποτέλεσμα. Το θέμα είναι η είσπραξη, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, των οφειλομένων. Κι εκεί τα πράγματα δεν λένε να βελτιωθούν.
Προσωπικά θεωρώ ότι εδώ που έχουμε φτάσει και με όσα απειλείται ότι θ' ακολουθήσουν οι κυβερνώντες οφείλουν να ενημερώσουν την κοινή γνώμη αν και τι έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής: τι ποσά έχουν εισπραχθεί, πόσες κατασχέσεις και εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων έχουν γίνει ή είναι προγραμματισμένες να γίνουν. Με βάση τα όσα έχουμε ακούσει τα δύο τελευταία χρόνια, θα έπρεπε να είχαμε τουλάχιστον μία εκποίηση τη μέρα κάποιου περιουσιακού στοιχείου μεγαλοοφειλέτη. Προσωπικά δεν έχω ακούσει να έχει γίνει έστω και μία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...