Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

«Ντουφεκιές στον αέρα»

 του Παναγιώτη Παναγιώτου από το ethnos.gr

Το ΠΑΣΟΚ «ψάχνεται». Και αυτό είναι και θεμιτό και αναγκαίο. Μην ξεχνάμε ότι όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο αναδείχθηκε ως ο κύριος κορμός της κεντροαριστεράς. Η πορεία του κρίνεται, όπως και οι ευθύνες του. Προφανώς, δεν είναι μονοσήμαντη...

Δυστυχώς, από το 2009 και μετά, αναίρεσε με τον πλέον απόλυτο τρόπο όλο το μεταπολιτευτικό «κοινωνικό πλαίσιο» που το ίδιο, κατά κύριο λόγο, είχε συγκροτήσει. Δεν διόρθωσε λ.χ. τις υπαρκτές στρεβλώσεις του. Το αναίρεσε πλήρως... Στην ουσία, έπαψε να εκπροσωπεί μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία δυνάμεων, που εξέφραζε πολιτικά, χωρίς ταυτόχρονα να μπορέσει να τη μετεξελίξει, στη βάση ενός ρεαλιστικού κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού εκσυγχρονισμού, που χρειάζεται η χώρα.

Αυτό αποτυπώνουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, με τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιρροής του.

Ακολούθησε μια πολιτική ακριβώς αντίθετη από τις ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές του.

Ηταν άραγε αναγκαία και αναπόφευκτη για τη σωτηρία της χώρας ή με τις πράξεις και τις παραλείψεις του (δεν διαπραγματεύτηκε, δεν παρουσίασε ένα εθνικό σχέδιο, δεν έκανε σωστές ιεραρχήσεις, κατέφυγε σε λάθος οριζόντιες πολιτικές, δεν έθεσε όρια στην ύφεση κλπ.) συνέβαλε τελικά στη δημιουργία του αδιεξόδου, της διεύρυνσης των δυσκολιών και της αναξιοπιστίας στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα; Δηλαδή «παραδόθηκε» σε πολιτικές ακραίας λιτότητας, λόγω αδυναμίας να θέσει σε άλλη αξιόπιστη βάση το ελληνικό πρόβλημα.

Αυτά θέτουν ένα γόνιμο πεδίο προβληματισμού, αντί για «σωτηριολογικές» κορώνες, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα που βιώνει η χώρα.

Αν όμως δεν γίνουν αυτά με σαφή αυτοκριτική διάθεση, πώς μπορούν άραγε κορυφαία στελέχη του να προβαίνουν σε... κεντροαριστερές δηλώσεις και «πλατφόρμες»;

Με ποια «νομιμοποίηση» πολιτική; Πολλώ μάλλον στο όνομα της... κεντροαριστεράς να απευθύνουν προτάσεις μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας με τη... ΔΗΜΑΡ!

Χωρίς όμως ουσιαστικές προϋποθέσεις, είναι «ντουφεκιές στον αέρα», που περισσότερο έχουν ως στόχο να εκθέσουν τη ΔΗΜΑΡ παρά να αποτελέσουν μια βάση για κάτι... Κυρίως γιατί η βάση αυτή δεν υπάρχει στο σημερινό ΠΑΣΟΚ.

Πρώτα πρέπει να ανασυγκροτηθεί εξαρχής ο χώρος της κεντροαριστεράς. Σ' αυτή την προσπάθεια καταλυτικό ρόλο θα παίξουν τα νέα αξιόπιστα πολιτικά υποκείμενα που θα αναδείξει η κρίση, μέσω των εκλογών. Οι συνεργασίες θα 'ρθουν, αλλά με καθαρά πολιτικά πλαίσια συνεργασίας. Και κάτι ακόμα: Κανένα κόμμα δεν είναι εξ ορισμού κεντροαριστερό. Οφείλει να το αποδεικνύει εν τοις πράγμασι, ιδίως σε συνθήκες κρίσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...