Σάββατο 24 Μαρτίου 2012



Χωρίς «εξέδρες επισήμων»

Μπορεί η 25η Μαρτίου να γίνει 28η Οκτωβρίου; Η ανησυχία αυτή διακατέχει τον τελευταίο καιρό την κυβέρνηση και τις ηγεσίες των κομμάτων του μνημονίου.
Με την αμέριστη συμπαράσταση των καθεστωτικών μέσων διαστρεβλώνουν, καταγγέλλουν, καλλιεργούν φόβο, απειλούν θεούς και δαίμονες... Ματαίως, γιατί η κοινωνία βρίσκει το δρόμο της παρακάμπτοντάς τους.
Στις απειλές τους απαντά με ψυχραιμία και ευρηματικότητα: ήδη ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη αποφάσισε να μη στήνει στο εξής «εξέδρα επισήμων» στις παρελάσεις, γιατί η θέση τους -αν θέλουν- είναι δίπλα στους πολίτες. «Η θέση των «επισήμων» είναι ανάμεσα στον κόσμο από τον οποίο προέρχονται», τονίζεται στη δήλωση του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτετζίδη, με την οποία διευκρινίζεται ότι «η οφειλόμενη τιμή δεν είναι για τα παρόντα πρόσωπα, αλλά για τα ιστορικά γεγονότα και τους πρωταγωνιστές τους».
Θέση παρόμοια με αυτή που έχει εκφράσει και ο Μανώλης Γλέζος, ζητώντας να αλλάξουν χαρακτήρα οι επίσημες εκδηλώσεις στις ιστορικές επετείους που τιμώνται δημόσια.
Αν το παράδειγμα του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη βρει μιμητές, τις επόμενες μέρες αλλά και στο άμεσο μέλλον, δεν αποκλείεται να γίνουμε μάρτυρες άλλης μιας σημαντικής αλλαγής στις αντιλήψεις της κοινωνίας για τις εκδηλώσεις με αφορμή τις ιστορικές επετείους. Αλλαγή που φαίνεται να πραγματοποιείται υπό την πίεση της λαϊκής αγανάκτησης, η οποία πιστοποιεί και την απόσταση που χωρίζει πια το λαϊκό αίσθημα από την επίπλαστη πανηγυρικότητα και το μιλιταριστικό χαρακτήρα των επίσημων εορτασμών. Η λαϊκή ιστορική μνήμη μπορεί να επιστρέψει στην πηγή της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...