Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ , ΕΘΝΟΣ 23/3/12

Η ατζέντα της «ασφάλειας»...
Τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας εξαπλώνονται. Επεκτείνονται από το κέντρο της Αθήνας και σε άλλες γειτονιές. Ακραίες, συντεταγμένες, ακροδεξιές ομάδες σε συνεργασία με αστυνομικούς και πολίτες, έχουν αναλάβει «εκκαθαριστικές» και «τρομοκρατικές» επιχειρήσεις ρατσιστικής βίας, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης ανοχής από την κοινωνία. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και έχει δύο όψεις. Η μία είναι η ρατσιστική βία και οι οργανωμένες ακροδεξιές ομάδες, η άλλη είναι η αδυναμία των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων να αντιμετωπίσουν ένα πραγματικό πρόβλημα λαθραίας μετανάστευσης με ρεαλιστικό και πολιτικά σωστό τρόπο, παρά τις προσπάθειες (ανεπιτυχείς) που έγιναν και τα «λόγια τα μεγάλα» των αρμόδιων υπουργών.
Το αποτέλεσμα το βλέπουμε: Η «διαχείριση» του προβλήματος έχει γίνει μέρος μιας ακροδεξιάς «πολιτικής ατζέντας», που οδηγεί ακόμα και σε εγκληματικές πρακτικές. Παρόλα αυτά, η «ατζέντα» αυτή έχει απήχηση (για να μην κλείνουμε τα μάτια μας στην πραγματικότητα) σε μεγάλο μέρος Ελλήνων πολιτών. Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές του κέντρου, και όχι μόνο, οι «όροι ζωής» που έχουν επιβληθεί στους μετανάστες υπονομεύουν την ειρηνική συνύπαρξή τους με τους Ελληνες πολίτες, και τροφοδοτούν τους «φορείς της ρατσιστικής βίας». Εάν προσθέσουμε τη φτώχεια και την αύξηση της εγκληματικότητας σε συνθήκες μείζονος οικονομικής κρίσης, ανακύπτει ένα ευρύτερο «πρόβλημα ασφάλειας» για τους πολίτες. Προς το παρόν, με συντηρητικούς όρους «φόβου και τρόμου» έχει γίνει η ατζέντα του «νόμου και της τάξης» αντικείμενο πολιτικής διεκδίκησης στον ευρύτερο χώρο της δεξιάς.
Η «Χρυσή Αυγή», ο Καρατζαφέρης, ο Καμμένος και ο Σαμαράς διεκδικούν τα σχετικά «πολιτικά οφέλη» μέσα από τη διαχείριση του θέματος, βάζοντάς το «ψηλά» στην προεκλογική τους καμπάνια, άλλοι κάνοντας τη... Λεπέν και άλλοι τον... Σαρκοζί! Εχει δυστυχώς γίνει μια «υπόθεση της δεξιάς» και μια «διελκυστίνδα» «αγοράς» και «εσωτερικής διανομής» ψήφων. Βλέπε σχετικώς Γαλλία και όχι μόνο... Ομως το «πρόβλημα ασφάλειας» για τους Ελληνες πολίτες είναι πραγματικό, ανεξαρτήτως της «δεξιάς εκμετάλλευσης». Δεν μπορεί οι σύγχρονες φιλελεύθερες και οι αριστερές προοδευτικές δυνάμεις να μη λένε σχεδόν τίποτα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό, εκτός από «ευχές» για την επίλυση του θέματος.
Δεν είναι θέμα μόνο προεκλογικής διαχείρισης. Μια τέτοια οπτική είναι εξ ορισμού «ελλειμματική». Είναι πραγματικό πρόβλημα, που δεν αντιμετωπίζεται με μονομερείς πολιτικές καταστολής, αλλά απαιτεί ένα ευρύτερο πλαίσιο κοινωνικών και πολιτικών ενεργειών. Το σίγουρο είναι ότι η... σιωπή βλάπτει σοβαρά όλους μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...