Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012


Πεντέλη: Ομόθυμη κατακραυγή για τις άγιες μπίζνες
Σταυρογιάννη Λ. , www.avgi.gr
Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/03/2012
Πλήθος οργισμένων αντιδράσεων προκαλεί η δικομματική τροπολογία προς εξυπηρέτηση των άνομων συμφερόντων της Εκκλησίας για τη χωροθέτηση γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού πάρκου σε δασική, αναδασωτέα, διακατεχόμενη έκταση, η οποία επιπρόσθετα ανήκει και στη Β' Ζώνη Προστασίας του Πεντελικού, όπου επιτρέπονται μόνον γεωργικές δραστηριότητες, από περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικούς φορείς, δήμους και κόμματα. Κοινό αίτημα, το αυτονόητο, η απόσυρσή της.
Πλήθος οργισμένων αντιδράσεων για τη δικομματική τροπολογία για το κατά τ' άλλα προστατευόμενο Πεντελικό όρος
Αναλυτικότερα η Greenpeace εκφράζει την έντονη αντίθεσή της επισημαίνοντας: "Μια τέτοια προκλητική μεθόδευση δυσφημεί την ηλιακή ενέργεια και τη στιγματίζει στις συνειδήσεις της κοινωνίας, την ώρα μάλιστα που η αντοχή και η ανοχή των πολιτών σε παντός είδους σκάνδαλα έχει εξαντληθεί προ πολλού". Παρατηρεί δε ότι για μια εγκατάσταση 300 MV απαιτούνται 5.000 με 6.000 στρέμματα.
Από κοινού η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων και WWF Ελλάς, Ορνιθολογική και Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος υπογραμμίζουν ότι η φωτογραφική τακτοποίηση του φωτοβολταϊκού πάρκου γίνεται σε "αμφισβητούμενης από το Δημόσιο κυριότητας έκταση 3.500 στρεμμάτων στη θέση Καλύσια του Πεντελικού όρους, η οποία εμπίπτει στη Ζώνη Β του Προεδρικού Διατάγματος 'Καθορισμός ζωνών προστασίας του όρους Πεντέλη, χρήσεων και όρων δόμησης αυτών' (ΦΕΚ 755 Δʼ/21.10.1988)". Χαρακτηρίζουν παραπλανητική την αναφορά της τροπολογίας για αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων, "καθώς τα προβλήματα της Πεντέλης δεν έχουν σχέση με την απουσία αναδασωτικών εργασιών, αλλά με τις καταπατήσεις και την απουσία ισχυρού μηχανισμού δασοπροστασίας", υπενθυμίζοντας ότι μελέτη αναδάσωσης 32.000 στρεμμάτων διπλοκαμένων εκτάσεων στο Πεντελικό έχει ενταχθεί στον σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ και χρηματοδοτούνται κάθε χρόνο οι απαραίτητες αναδασωτικές εργασίες, με τη συνεργασία των δήμων της περιοχής και χιλιάδων εθελοντών". Εστιάζουν και στη φαραωνική διάσταση του έργου όταν το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα μας είναι περίπου 630 MW, προσθέτοντας ότι ήδη οι υπάρχουσες αιτήσεις για Φ/Β έργα ξεπερνούν τις προβλέψεις του ΥΠΕΚΑ για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Ταφόπλακα και νέο Βατοπέδι χαρακτηρίζει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής την τροπολογία με ψήφισμά της και αποδέκτες τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., Ευ. Βενιζέλο και Αντ. Σαμαρά, αντίστοιχα, τους οποίους καλούν να θέσουν το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος πάνω από τις ψήφους της Εκκλησίας. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι το σχεδιαζόμενο φωτοβολταϊκό είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και καταλαμβάνει έκταση ίση με τον αστικό ιστό της Νέας Πεντέλης σε περιοχή που κηρύχτηκε αναδασωτέα το 2010 μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2009 και αμφισβητείται η ιδιοκτησία της Μονής Πεντέλης. Η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ουσιαστικά επιβραβεύει τους εμπρησμούς και τις πυρκαγιές που στόχο είχαν να καταστρέψουν τον δασικό πλούτο του βουνού, καταλήγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...