Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Αγιογραφίες
Κάρης Κ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/03/2012 , avgi.gr
Τα κείμενα είναι “πνευματικά πετράδια, ο συγγραφέας είναι μορφή νεοέλληνα Διαφωτιστή και Χριστιανού διανοητή, ο οποίος υπηρέτησε με πιστότητα το δίπολο Ορθοδοξία - Ελληνισμός. Προβληματιζόταν και είχε το χάρισμα να περνά τον προβληματισμό του στους αναγνώστες του, ενώ κινούνταν σε αξίες που τις ξεχάσαμε και φθάσαμε εδώ που φθάσαμε, αξίες όπως η πατρίδα, η παράδοση, η πίστη, η κληρονομιά μας, η οικογένεια κ.ά. Συνδύαζε τη γλυκύτητα με τη μαχητικότητα, ενώ σφράγισε την ιστορική παρουσία και παρέμβαση της Εκκλησίας στα πράγματα της Ελλάδος. Ο λόγος του ήταν αποκαλυπτικός, ζωντανός, ευθύβολος, χυμώδης. Είχε το χάρισμα να λέει τα πράγματα με το όνομά τους”.
Ποιος μιλά; Ο υπουργός Παιδείας κ. Μπαμπινιώτης. Για ποιον μιλά; Για τον πρώην αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο! Και το βιβλίο με τα άρθρα του! Βεβαίως τα σχόλια για ένα αποθανόντα χαρακτηρίζουν εκείνον που τα λέει και όχι τον απόντα. Εφόσον ο κ. υπουργός πιστεύει π.χ. ότι αιτία της σημερινής κατάστασης της χώρας είναι ότι ξεχάσαμε την πατρίδα, την πίστη, την κληρονομιά και την οικογένεια, καλά κάνει και μας το λέει. Επιτέλους, να μάθουμε τα πραγματικά αίτια της κρίσης...
Αλλά η αποσιώπηση πασίγνωστων χαρακτηριστικών της δημόσιας δράσης του Χριστόδουλου είναι πασιφανής μονομέρεια που δεν προσφέρει στη γνώση ούτε στην παιδεία. Μήπως ο κ. υπουργός “ξέχασε” την πολιτικολογία, την παθιασμένη ενασχόληση με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας με εμπρηστικό τρόπο, παρεμβαίνοντας ως πολιτικό κόμμα;
Αν είχε το χάρισμα να λέει τα πράγματα με το όνομά τους, έστω στη μνήμη του, ένας θαυμαστής του πρέπει να αποφεύγει τα ωραία λόγια και να λέει κάπως τις αλήθειες: ότι ο Χριστόδουλος προκάλεσε αντιπαραθέσεις, ότι αύξησε τις επικρίσεις προς την ηγεσία της Εκκλησίας.
Αυτά και άλλα πρέπει να λέγονται - όπως η ένταση που προκάλεσε με το Πατριαρχείο. Εκτός αν έχει πάρει πλέον τη θέση αγίου και αναζητούνται αγιογραφίες και αγιογράφοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...