Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Διαγραφές και μετακινήσεις

Παναγιώτης Παναγιώτου , ethnos.gr

Κατά την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης, πέντε διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και επτά της ΝΔ προσχώρησαν στο «ναι», αφού πρώτα πέρασαν για... λίγο από το «όχι»! Η προσωπική «στάση» (κωλοτούμπα) έχει προφανώς τη δική της αξία και κρίνεται από τους πολίτες. Κρίνονται επίσης και τα κόμματα, μέσα από δύο οπτικές. Η μία αφορά το γιατί δεν μπόρεσαν να ανεχθούν τη «διαφωνία» στους κόλπους τους και να τη διαχειριστούν με πολιτικούς όρους μέσα στο κομματικό τους περιβάλλον. Και η άλλη αφορά τη «διαγραφή» και την «επιστροφή». Τους «διέγραψαν» το... πρωί και τους ξαναπήραν το... βράδυ, αφού τους υποχρέωσαν (εθελουσίως...) να αυτοαναιρεθούν!

Πόσο καλό ή κακό κάνει αυτό στο πολιτικό σύστημα; Το «μετράνε»; Θα μας πει κανείς; Προφανώς, υποτάσσονται όλα σε μια «κοντόφθαλμη» εκλογική αναγκαιότητα, άκρως όμως υπονομευτική της πολιτικής, με εκατέρωθεν ευθύνες προσώπων και κομμάτων... Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη κρίση, που διέρχεται η χώρα, με δυσμενείς επιπτώσεις στην πλειονότητα των πολιτών, οδηγεί σε γνήσιες επανατοποθετήσεις, πολιτικές αλλαγές, «μετακινήσεις» κ.ο.κ. Αλίμονο αν όλα άλλαζαν γύρω μας και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο που αλλάζουν και όλοι μένανε σταθεροί στις προ κρίσης απόψεις και επιλογές τους! Οι κοινωνικές ανακατατάξεις είναι φυσικό και αναγκαίο να φέρουν και γνήσιες πολιτικές αναπροσαρμογές, που αφορούν όχι μόνο τους πολίτες, αλλά και τους πολιτικούς όπως επίσης και όλους εκείνους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο.

Αυτό δεν είναι... σκάνδαλο! Σκάνδαλο θα ήταν, εάν κάτι τέτοιο δεν γινόταν... Οι ανασυνθέσεις οπωσδήποτε χρειάζονται ευρύτερους χρόνους και θα περάσουν από πολλές δοκιμασίες, αφού προηγηθεί ο «μεγάλος κατακερματισμός». Υπό αυτή την έννοια έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το ότι πέντε διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με κεντροαριστερή άποψη και θέσεις προσχώρησαν στη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη. Δείχνει μια δυναμική σε επίπεδο απλών ψηφοφόρων αλλά και σε επίπεδο πολιτικών στελεχών, ανασύνθεσης και μορφοποίησης ενός ρευστού πολιτικού σκηνικού που λειτουργεί εξ αντικειμένου σταθεροποιητικά μέσω προφανώς της αλλαγής των συσχετισμών.

Πρόκειται για κινήσεις ευεργετικής πολιτικής ώσμωσης. Ούτε η ΔΗΜΑΡ λ.χ. «εκ-πασοκίζεται», αφού είναι άλλο το πολιτικό πεδίο σύγκλισης, ούτε οι «πέντε βουλευτές» προδίδουν το κεντροαριστερό πολιτικό στίγμα τους. Οι επαναπροσδιορισμοί δεν είναι εύκολοι και για τους μεν και για τους δε. Είναι όμως αναγκαίοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...