Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Τσίπρας-Κουβέλης: πού συμφωνούν και πού διαφωνούν

tsipras-koubelis-pou-sumfwnoun-kai-pou-diafwnoun
 thetoc.gr

Η απαντητική επιστολή του Αλ. Τσίπρα προς εκείνη του Φ. Κουβέλη λίγες ημέρες πριν, συνιστά παράθυρο συνεννόησης με την ΔΗΜΑΡ: αυτή είναι η προσέγγιση κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατ’ αρχήν θετική ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ, υπό την έννοια ότι διαπιστώνεται η ύπαρξη εδάφους για τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ των δύο κομμάτων.
Το theTOC.gr. …προηγείται των εξελίξεων και σας παρουσιάζει τι θα έλεγαν πάνω σε συγκεκριμένα θέματα ενώπιος ενωπίω οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, όχι αυθαίρετα, αλλά με βάση αυτά τα οποία οι ίδιοι έχουν γράψει στις επιστολές τους.
Από τις απαντήσεις τους προκύπτει η σύμπτωση σε σειρά ζητημάτων αλλά και η ύπαρξη διαφωνιών σε άλλα. Ιδού το αποτέλεσμα: για τις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές:
Ο Αλ. Τσίπρας γράφει για την ανάγκη «πλήρους απεμπλοκής από το καθεστώς των μνημονίων και της λιτότητας, το καθεστώς των 400 νόμων και των χιλιάδων υπουργικών αποφάσεων...».
Ο Φ. Κουβέλης προτάσσει την ανάγκη «νέας σχέσης με τους εταίρους ώστε η χώρα να έχει αυτονομία στη λήψη αποφάσεων με βάση τους στόχους», διευκρινίζοντας ότι είναι «αδιαπραγμάτευτη η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η παραμονή στο ευρώ».
-για το χρέος: Ο Αλ. Τσίπρας επιχειρηματολογεί υπέρ της «αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου».
Ο Φ. Κουβέλης προτείνει «αποτελεσματική αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Χρονική μετακύλιση ομολόγων, μείωση επιτοκίων, αναδρομική υπαγωγή των πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους σε επίπεδο Ε.Ε. Όχι μονομερείς ενέργειες».
-για τις εργασιακές σχέσεις: Ο Αλ. Τσίπρας υποστηρίζει «την εγκαθίδρυση ενός θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».
Ο Φ. Κουβέλης ζητά «επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
-για τον κατώτατο μισθό: Ο Αλ. Τσίπρας προτάσσει την «επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ».
Ο Φ. Κουβέλης διεκδικεί τη «σταδιακή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού».
-για το πολιτικό σύστημα: Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρεται σε ένα μόνο σημείο, την «καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος».
Περισσότερο αναλυτικός ο Φ. Κουβέλης προκρίνει πέντε άμεσες αλλαγές, που είναι: «Ασυμβίβαστο υπουργού –βουλευτή. Η μείωση του αριθμού των βουλευτών. Η αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών με κατάτμηση των μεγαλύτερων από αυτές. Η άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών με στόχο ένα αναλογικότερο σύστημα. Ο έλεγχος χρηματοδότησης των κομμάτων».

Από εκεί και πέρα, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δείχνει να συμφωνούν απόλυτα σε σειρά θεμάτων, όπως: φορολογική μεταρρύθμιση, ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, τέλος, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...