Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ανατροπή: Βρέθηκαν 127 υπογραφές για δημοψήφισμα, με παρέμβαση ΔΗΜΑΡ

iefimerida.gr
Ανατροπή: Βρέθηκαν 127 υπογραφές για δημοψήφισμα, με παρέμβαση ΔΗΜΑΡ
Μείζον πολιτικό θέμα αναμένεται να προκύψει από τις προτάσεις δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ, καθώς η ΔΗΜΑΡ δέχεται την άθροιση της πρότασής της με αυτή της Χρυσής Αυγής με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται συνολικά 127 υπογραφές βουλευτών. Στη Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζουν πως διαφωνούν πολιτικά με τις θέσεις της ΧΑ, αλλά συμφωνούν για την άθροιση των προτάσεων.
Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί  και μετά την κατάθεση τη πρότασή της περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί του ψηφισμένου νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» με το ερώτημα εάν οι Έλληνες πολίτες το εγκρίνουν, που κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ στη Βουλή, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Δημήτρης Αναγνωστάκης, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διέψευσε τα σενάρια που φέρουν τη ΔΗΜΑΡ να προσανατολίζεται στην απόσυρση της πρότασής της, σε περίπτωση που συναθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών της με τη Χρυσή Αυγή.

 «Πολιτικά διαφωνούμε με τη Χρυσή Αυγή και το έχουμε καταθέσει. Θα δώσουμε μάχη να υπάρξει ο ελάχιστος κοινός τόπος με τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου, γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει. Η πρότασή μας παραμένει» τόνισε ο κ. Αναγνωστάκης, ενώ για το ενδεχόμενο να κληθεί αύριο να λάβει απόφαση το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, επισήμανε ότι κατά τη γνώμη του «κάτι τέτοιο θα συνιστούσε συνταγματική εκτροπή».

 Στο σκεπτικό της πρότασής της, η ΔΗΜΑΡ διευκρινίζει ότι «δεν είναι κατά της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε γενικά και αόριστα κατά των αποκρατικοποιήσεων. Η ΔΗΜΑΡ είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων που εκποιούν δημόσια αγαθά, όπως η ενέργεια και το νερό και οι οποίες δεν εντάσσονται σε αναπτυξιακό σχεδιασμό και στην προκειμένη περίπτωση, στους στόχους μίας βιώσιμης ενεργειακής στρατηγικής για τη χώρα. Αυτά τα αρνητικά είναι που χαρακτηρίζουν το ψηφισθέν νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρείται η διάσπαση της ΔΕΗ και η εκποίηση της "Μικρής ΔΕΗ"». «Θεωρούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον για την κοινωνία και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αποφανθούν με δημοψήφισμα οι Έλληνες πολίτες», καταλήγει.

Την πρόταση υπογράφουν οι Φώτης Κουβέλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Γιώργος Κυρίτσης, Γιάννης Πανούσης, Μαρία Ρεπούση, Νίκος Τσούκαλης, Σπύρος Λυκούδης, Ασημίνα Ξηροτύρη, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας. Δεν υπογράφουν η Κατερίνα Μάρκου που ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Γρηγόρης Ψαριανός που διεγράφη σήμερα από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ.
Επτά προτάσεις για δημοψήφισμα ως τώρα
Εως τώρα έχουν κατατεθεί επτά προτάσεις για δημοψήφισμα με αυτές των ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσής Αυγής, Ανεξάρτητων βουλευτών, Ανεξάρτητων Ελλήνων, ΔΗΜΑΡ, αλλά και του Βύρωνα Πολύδωρα να είναι παρόμοιες και κατά συνέπεια να μπορέσουν να αθροιστούν. Η πρόταση που είναι διαφορετική από των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι του ΚΚΕ.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί στη διάσκεψη των προέδρων και στην περίπτωση που οι υπογραφές των βουλευτών αθροιστούν, όπως είχε πει και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τότε η κυβέρνηση θα δεχθεί μεγάλη πίεση προκειμένου να ανοίξει τη Βουλή και να συνεδριάσει η Ολομέλεια.
Υπενθυμίζεται πως για την υποβολή πρότασης δημοψηφίσματος απαιτούνται 120 βουλευτές, αλλά για να ψηφιστεί αυτή, στη συνέχεια απαιτούνται 180 βουλευτές στην Ολομέλεια, οι οποίες όμως δεν συγκεντρώνονται, οπότε δεν μπορεί πρακτικά να τεθεί θέμα δημοψηφίσματος.
Στάση αναμονής από το Μέγαρο Μαξίμου
Από την πλευρά της η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής και θα περιμένει την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής προκειμένου να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις της. Ωστόσο υπενθυμίζεται πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν μπορούν να αθροιστούν οι προτάσεις των κομμάτων, ενώ έντονη ήταν η δυσαρέσκεια για τη στάση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
Μάλιστα, η κυρία Βούλτεψη επανέλαβε για μια ακόμη φορά σήμερα ότι η Ολομέλεια δεν πρόκειται να ανοίξει μέσα στο καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως «τον τελικό λόγο» για τυχόν σύγκληση της Ολομέλειας τον έχει η κυβέρνηση, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στηρίζεται στις υπογραφές της Χρυσής Αυγής. «Ήλθε η ώρα να μπουν όλοι μπροστά στις ευθύνες τους» είπε. Χαρακτήρισε «τεχνητά κατασκευασμένο» θέμα την όλη πολιτική αντιπαράθεση για τη ΔΕΗ και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως «κάνει μία προσπάθεια να βγάλει το καλοκαίρι του, σε βάρος της χώρας».

«Δεν θέλουμε να νικήσουμε για τρίτη φορά μέσα στο καλοκαίρι τον κ. Τσίπρα» είπε για το θέμα του δημοψηφίσματος και εξήγησε «η πρώτη ήταν στις ευρωεκλογές και η δεύτερη ήταν στο θέμα της ΔΕΗ όταν πήγε σαν "Βελουχιώτης" στο Αμύνταιο για να προκαλέσει λαϊκό ξεσηκωμό, αλλά τελικά από χθες άρχισε να λέει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα».
Σε ποια περίπτωση ακυρώνεται η οποιαδήποτε προσπάθεια για δημοψήφισμα
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση του νομοσχεδίου, καθώς, είναι εκείνος που θα πρέπει να το επικυρώσει για να γίνει και τυπικά νόμος του κράτους. Σε περίπτωση που ο Κάρολος Παπούλιας υπογράψει το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» αυτομάτως γίνεται νόμος του κράτους και ακυρώνεται η οποιαδήποτε προσπάθεια για δημοψήφισμα, καθώς, εκείνος μπορεί να ακυρωθεί μόνο από την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει χρονικό περιθώριο ενός μήνα για να υπογράψει το νομοσχέδιο. Στο απίθανο σενάριο που δεν υπογράψει τότε αυτομάτως δημιουργείται μείζον πολιτειακό ζήτημα.
Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης προειδοποίησε την κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής να μην εμπλέξει στο θέμα του δημοψηφίσματος του Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...