Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Φυγή Κουβέλη προς τα εμπρός με ...Κεντροαριστερά

Να ικανοποιήσει όλες τις πτέρυγες του κόμματός του και να μην δώσει «αφορμή» στους μεταρρυθμιστές για να αποχωρήσουν από τη ΔΗΜΑΡ επιχειρεί ο Φώτης Κουβέλης, με την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει σήμερα για την έναρξη διαλόγου και με την Κεντροαριστερά και με τον ΣΥΡΙΖΑ.
kouvelis dimar
Του Γιώργου Μελιγγώνη , matrix24.gr
Η «ενωτική» κίνηση Κουβέλη προέκυψε χθες ως απάντηση στο μπλοκ των 5 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, που διαφώνησαν με το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ, επισημοποιώντας το ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος. Η 6ωρη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σημαδεύτηκε από πολλές εντάσεις και έντονες διαφωνίες, καθώς ο Φώτης Κουβέλης βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα συμπαγές μέτωπο 5 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, προεξάρχοντος του επικεφαλής της Μεταρρυθμιστικής Τάσης, Σπύρο Λυκούδη. Οι Σπύρος Λυκούδης, Νίκη Φούντα, Κατερίνα Μάρκου, Θωμάς Ψύρρας και ο -απών από τη συνεδρίαση- Γρηγόρης Ψαριανός διαφώνησαν απολύτως με την πρόταση για δημοψήφισμα -και δη με το ενδεχόμενο να συνυπογράψει η ΔΗΜΑΡ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, ο Φώτης Κουβέλης προχώρησε σε μία συμβιβαστική πρόταση: να ζητήσει μεν δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ» η ΔΗΜΑΡ, αλλά καταθέτοντας δική της, ξεχωριστή και αυτόνομη πρόταση.
Ρήγμα και... επισήμως
Πάντως, στελέχη που πήραν μέρος στη μαραθώνια συνεδρίαση, παραδέχονται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ έφτασε ένα βήμα πριν το ρήγμα, εξ ου και ο Φώτης Κουβέλης έκανε ένα βήμα πίσω και αντιπρότεινε την κατάθεση ξεχωριστής πρότασης.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να αναλάβει σήμερα πρωτοβουλία για έναρξη διαλόγου με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αφαιρέσει από τους «μεταρρυθμιστές» κάθε πρόσχημα που θα μπορούσαν να επικαλεστούν για την σχεδιαζόμενη -και φημολογούμενη- αποχώρησή τους από τη ΔΗΜΑΡ.
Δύο επιστολές
Έτσι, ο Φώτης Κουβέλης θα επιχειρήσει, με τις δύο επιστολές που θα στείλει σήμερα, να ικανοποιήσει και εκείνους που τού ασκούν κριτική εξ αριστερών, αλλά και εκείνους (τους «μεταρρυθμιστές») που ζητούν διάλογο εδώ και τώρα με την Κεντροαριστερά.
Η πρώτη, λοιπόν, επιστολή του Φώτη Κουβέλη θα απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, ανεξάρτητους βουλευτές και τους Οικολόγους και θα τούς ζητεί να ξεκινήσει γρήγορα διάλογος για την ανασυγκρότηση του χώρου. Η δεύτερη θα έχει ως παραλήπτη τον ΣΥΡΙΖΑ και μ' αυτή ο Φώτης Κουβέλης θα διαμηνύει στην Κουμουνδούρου πως πρέπει να αναζητηθεί η δυνατότητα διατύπωσης προοδευτικής, κυβερνητικής πρότασης για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μπλοκ εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...