Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Ο διάλογος για τις συνεργασίες και τα σενάρια για την προεδρική εκλογή

www.e-go.gr
Τον ρόλο του καταλύτη σε μια μελλοντική «κυβερνητική ένωση» της Κεντροαριστεράς με την Αριστερά επιδιώκει να διαδραματίσει η ΔΗΜΑΡ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας διαλόγου που έχει αναλάβει η ηγεσία του κόμματος.
Ο διάλογος για τις συνεργασίες και τα σενάρια για την προεδρική εκλογή
Οπως σημείωσε ο γραμματέας του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλος σε δημόσιες δηλώσεις του προτάσσοντας την προτεραιότητα του κόμματος για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, «στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι η συσπείρωση και συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, ώστε να μπορεί να καταστεί καθοριστικός και όχι απλώς συμπληρωματικός εταίρος μιας νέας εναλλακτικής προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας, δίνοντας το αναγκαίο πολιτικό στίγμα της σταθερότητας στον ευρωπαϊκό δρόμο και την προώθηση προοδευτικών λύσεων χωρίς λαϊκισμό και ανεδαφικές διεκδικήσεις».
Παρά τα οργανωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΗΜΑΡ μετά την ήττα στις ευρωεκλογές, η ηγεσία του κόμματος είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη διοργάνωση συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, με δεδομένη την απουσία της μεταρρυθμιστικής τάσης του Σπύρου Λυκούδη.
Προσεκτικά βήματα
Το κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς αντιμετωπίζει με προσεκτικά βήματα την προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ για να μη γίνουν τα λάθη του παρελθόντος. Παράλληλα, στην Αγίου Κωνσταντίνου απεύχονται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, καθώς εκτιμούν ότι χρειάζεται χρόνος για την ανασυγκρότηση του κόμματος, προκειμένου να διεκδικήσει με αξιώσεις την είσοδό του στη Βουλή και να «πιάσει» το 3%, αλλά και για να αποδώσουν οι συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
Σε ένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, στελέχη της ΔΗΜΑΡ προβλέπουν ότι δεν θα μπορούσε να κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές και θα αναγκαστεί να αναζητήσει εκλογικές συμμαχίες είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ είτε στην Κεντροαριστερά, για τις οποίες εκτιμούν ότι θα απειλούσαν με διάσπαση το κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό επανέρχονται στο εσωτερικό του κόμματος τα σενάρια της υποψηφιότητας του Φ. Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας -παρά τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ ότι παραμένει μάχιμος πολιτικός-, καθώς εκτιμάται ότι είναι το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο που μπορεί να συσπειρώσει 180 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ.
Νίκος Β. Τσίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...