Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Συρρίκνωση εισοδήματος για 3 στους 4 μισθωτούς

avgi.gr
Συρρίκνωση εισοδήματος για 3 στους 4 μισθωτούς
Γενικευμένη είναι η οικονομική εξόντωση των μισθωτών στην Ελλάδα, καθώς οι 3 στους 4 υπέστησαν απώλειες εισοδήματος τον τελευταίο χρόνο. Και σαν να μην αρκούσε αυτό, ο ένας στους 3 δηλώνει νέα μείωση εισοδήματος το τελευταίο τρίμηνο, ενώ 4 στους 10 φοβούνται περαιτέρω μείωση εισοδημάτων το επόμενο τρίμηνο. Μέσα σε αυτόν τον ατέλειωτο μνημονιακό ζόφο, έχουν καταντήσει να καταναλώνουν πλέον μόνο τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωσή τους.
Αυτό τεκμαίρεται από τα στοιχεία έρευνας του Παρατηρητηρίου του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ που διενήργησε σε συνεργασία με την ALCO, τα οποία δείχνουν μία δραματική συρρίκνωση εισοδημάτων. Οι μισθωτοί έχουν μετατραπεί από καταναλωτές επιλογής σε καταναλωτές ανάγκης, τονίζεται στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.100 μισθωτών πανελλαδικά.
Ενδεικτικό της όλης εικόνας είναι πως για την κάλυψη βασικών αναγκών, ο 1 στους 2 μισθωτούς χρειάστηκε το τελευταίο τρίμηνο να κάνει ανάληψη από τις καταθέσεις του στην τράπεζα, ενώ το 22% χρειάστηκε να δανειστεί. Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η έρευνα αποτυπώνει εικόνα σαφούς και σημαντικού περιορισμού του εισοδήματος και συνακόλουθα και της καταναλωτικής δύναμης των μισθωτών σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο (και λιγότερο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).
Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει τους μισθωτούς σε μικρή μείωση των δαπανών τους στις κατηγορίες αγαθών που θεωρούν απαραίτητες και σε σημαντικές μειώσεις σε όλες τις άλλες κατηγορίες. Ως αποτέλεσμα, οι μισθωτοί σήμερα, στην πολύ μεγάλη πλειονότητά τους, καταναλώνουν αυτά που μπορούν και όχι αυτά που θα ήθελαν.
«Ο περιορισμός των εισοδημάτων για 2 στους 3 τον προηγούμενο χρόνο μετέβαλλε τους μισθωτούς από καταναλωτές επιλογής σε καταναλωτές ανάγκης, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο», αναφέρουν οι ερευνητές.
Στα βασικά συμπεράσματα της έρευνας περιλαμβάνονται και τα εξής:
* Έχουν υποχωρήσει τα εισοδήματα για 3 στους 4 μισθωτούς στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο.
* Η μείωση είναι αναλογικά μεγαλύτερη για τους μισθωτούς ηλικίας 45-54 ετών και εκείνους με εισόδημα 1.501-2.000 ευρώ.
* Παρά την τάση σταθεροποίησης που αποτυπώνεται το τελευταίο τρίμηνο, 1 στους 3 μισθωτούς δηλώνει νέα μείωση εισοδήματος, ενώ στο 82% των περιπτώσεων η μείωση στο εισόδημα οφείλεται στη μείωση του μισθού.
* Το 38% των μισθωτών εκτιμά ότι τα εισοδήματά του θα μειωθούν το επόμενο τρίμηνο.
* Με το 75% των μισθωτών να έχει χαμηλότερα εισοδήματα σε σχέση με πριν έναν χρόνο, η καταναλωτική δύναμη των μισθωτών έχει περιοριστεί.
* Πάνω από το 60% των μισθωτών μείωσε τις δαπάνες του σε ταξίδια και αξεσουάρ (67%), ρούχα/παπούτσια (65%), έπιπλα/είδη σπιτιού (63%).
* Το 59% μείωσε τις δαπάνες ψυχαγωγίας, το 57% τις δαπάνες για καλλυντικά, το 55% για σοκολάτες και σνακ, το 53% για παιχνίδια και το 48% για κρασί/μπίρα/ούζο.
* Το 43% των μισθωτών μείωσαν τη συνολική δαπάνη κατανάλωσης, έναντι μόλις 10% που την αύξησαν. Το σύνολο σχεδόν των μισθωτών (84%) επιλέγει προϊόντα σε προσφορά, ενώ ένας στους δύο (46%) προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
* Στα τρόφιμα μείωσε τις δαπάνες του το 33% των μισθωτών, στην εκπαίδευση το 24%, στα καύσιμα το 30%, ενώ στα αναψυκτικά/χυμούς το 43%.
* Σταθερές σχεδόν για όλους έμειναν οι δαπάνες για είδη προσωπικής υγιεινής (79%) και καθαριστικά σπιτιού (77%), για το 70% οι δαπάνες για τηλεφωνία/internet, ενώ για περίπου 6 στους 10 για εκπαίδευση (58%), προϊόντα καπνού (58%) και τρόφιμα (57%).
* Μειωμένη δαπάνη έχουμε περισσότερο από μισθωτούς κατώτερης μόρφωσης με εισόδημα 800 έως 1.001 ευρώ, ηλικίας 35-44 ετών και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. 1 στους 2 μισθωτούς χρειάστηκε το τελευταίο τρίμηνο να κάνει ανάληψη από τις καταθέσεις του στην τράπεζα για να είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του, ενώ το 22% αναγκάστηκε να δανειστεί. Σε ποσοτικό επίπεδο, το καλοκαίρι θα πάει διακοπές το 38% των μισθωτών.
* Το 22% των μισθωτών έχασε το τελευταίο έτος τη δυνατότητα να κάνει καλοκαιρινές διακοπές.
* Από το σύνολο των μισθωτών, μόνο το 18% μπορεί να κάνει διακοπές αυτό το καλοκαίρι πληρώνοντας χρήματα για τη διαμονή του.
* Να σημειωθεί ότι τα ποσοστά είναι με βάση όσους μισθωτούς χρησιμοποιούν κάθε κατηγορία προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...