Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Λουκέτα και απολύσεις σε δημοτικές επιχειρήσεις

badiera.gr
loyketo
Τα οικονομικά στοιχεία περίπου 600 δημοτικών επιχειρήσεων ανωνύμων εταιρειών των ΟΤΑ ξεψαχνίζουν οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών στο πλαίσιο της αξιολόγησης των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου στο δημόσιο. Από τον χώρο των ΝΠΙΔ όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση θα προέλθει νέο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων ακόμα και λουκέτων που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το δημόσιο τους εργαζόμενους που απασχολούνται με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης επικεντρώνεται στις δημοτικές επιχειρήσεις και στις ανώνυμες εταιρείες των ΟΤΑ αφού σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» που ψηφίστηκε το 2010, πρέπει να σταματήσει η χρηματοδότηση όσων ΝΠΙΔ και ΑΕ των ΟΤΑ συμπληρώσουν τρία χρόνια ζημιογόνων χρήσεων. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι και η απόλυση των εργαζομένων στα συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα.
Φέτος ολοκληρώνονται οι τρείς οικονομικές χρήσεις τις οποίες καλείται να ελέγξει το υπουργείο Εσωτερικών για τις ανώνυμες εταιρείες των ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις. Το «μπαλάκι» για την εφαρμογή του νόμου μεταφέρεται στις νέες διοικήσεις των δήμων και των περιφερειών που θα αναλάβουν από τον Σεπτέμβριο και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την «καυτή πατάτα» των ενδεχόμενων λουκέτων.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν τεθεί εκ νέου όλες οι ζημιογόνες αναπτυξιακές εταιρείες που έχουν διαδημοτικό χαρακτήρα ή είχαν συσταθεί με αποφάσεις νομαρχιών την περίοδο του Καλλικράτη. Σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστεί η οικονομική κατάσταση των δημοτικών ραδιοφώνων ενώ από την διαδικασία εξαιρούνται οι κοινωφελείς δημοτικές επιχειρήσεις. Οι Αναπτυξιακές Εταιρείες των ΟΤΑ μπήκαν στο επίκεντρο των κυβερνητικών σχεδιασμών από τα τέλη του 2013 προκειμένου να εξεταστεί το πλαίσιο λειτουργίας τους μετά από καταγγελίες για απουσία ουσιαστικού ελέγχου στις δραστηριότητες που αναπτύσσουν από την κεντρική διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...