Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

"Ο ρεαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ, κριτήριο για τη σχέση μας."

Θόδωρος Μαργαρίτης, Συνέντευξη στον Π. Κορωναίο, Ελευθεροτυπία, 15/09/2013



- Ο Φ. Κουβέλης έχει μιλήσει για την ανάγκη δημιουργίας τρίτου πόλου και ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, που θα λάβει χαρακτηριστικά παράταξης. Πόσο κοντά είστε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Η συγκρότηση μιας ισχυρής κεντροαριστεράς παράταξης είναι μια μεγάλη αναγκαιότητα . Αφορά τη πολιτική σταθερότητα της χώρας και τη προώθηση μεταρρυθμίσεων και κοινωνικών αλλαγών. Το νέο διπολικό σκηνικό στη χώρα -με τη ΝΔ και τη ΣΥΡΙΖΑ- περικλείει πολλούς κινδύνους για το μέλλον .

Ο τρίτος πόλος μπορεί να αποτρέψει ακραίες καταστάσεις και να εξασφαλίσει συνθήκες δημοκρατικής ομαλότητας. Η βασική προϋπόθεση είναι η υιοθέτηση μιας πολιτικής συμφωνίας που απορρίπτει τόσο τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση όσο και τον αριστερό λαϊκισμό.

Όποιος λοιπόν αποδέχεται πλήρως τη σημερινή κυβερνητική πολιτική, είτε εγκλωβίζεται στη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ , προφανώς δεν μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός τρίτου πόλου. Αντιλαμβάνεται το ρόλο του ως συμπληρωματική δύναμη σε διαφορετικά πολιτικά σχέδια.

- Σε μια τέτοια περίπτωση η ΔΗΜΑΡ θα εξελιχθεί σε νέο κόμμα ή θα ενσωματωθεί στη νέα παράταξη;

Η ΔΗΜΑΡ είναι ανοιχτή σε διάλογο και συνεννόηση με δυνάμεις σοσιαλιστικές, σοσιαλδημοκρατικές, οικολογικές που αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας τέτοιας προοδευτικής συμπαράταξης.

Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Από το βαθμό πολιτικής συμφωνίας από το εύρος των δυνάμεων που θα κινηθούν σε αυτή τη κατεύθυνση θα κριθούν και οι σχετικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ, η μορφή της παράταξης.

- Εντός του κόμματος φαίνεται να υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για τα πρόσωπα, αλλά και τις κινήσεις, που θα μπορούσαν να μετέχουν, ειδικά από το ΠΑΣΟΚ. Ποιες είναι οι πολιτικές «κόκκινες γραμμές», που αποκλείουν συμμετοχές;


Είναι λογικό αυτή η συζήτηση να γίνεται μέσα στις γραμμές της ΔΗΜΑΡ. Η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα σε πρόσφατη συνεδρίαση ενέκριναν με ισχυρή πλειοψηφία το πολιτικό πλαίσιο που σας περιέγραψα.

Θα είμαι σαφής σε ένα δύσκολο ζήτημα. Το ΠΑΣΟΚ ως πολιτικός φορέας χωράει σε μια τέτοια διαμόρφωση. Η σημερινή όμως πολιτική του, οι επιλογές της ηγεσίας του δείχνουν ότι εμποδίζει μια σοβαρή Κεντροαριστερή συμπαράταξη. Με τις κινήσεις του επιβεβαιώνει τον Θ. Πάγκαλο, ο οποίος υπέδειξε την κοινή εκλογική κάθοδο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δηλαδή δείχνει ότι η συνύπαρξη του με τη ΝΔ δεν είναι μόνο για λόγους έκτακτων συνθηκών στη χώρα αλλά αποτελεί μια μονιμότερη στρατηγική επιλογή.

Θυμηθείτε ότι στις εργασιακές αλλαγές, στο φορολογικό, στο κλείσιμο της ΕΡΤ προτίμησε τη συνεννόηση με τη ΝΔ και όχι με τη ΔΗΜΑΡ. Αποδυνάμωσε τις πιέσεις που ασκούσε η ΔΗΜΑΡ. Με πρόσχημα τη "πολιτική σταθερότητα" κάνει κρίσιμες υποχωρήσεις. Επαναλαμβάνω με πρόσχημα τη πολιτική σταθερότητα...

- Εκ του αποτελέσματος, αντιμετωπίζετε περισσότερα προβλήματα εκτός κυβέρνησης, παρά εντός;


Η ΔΗΜΑΡ επέλεξε πέρσι να στηρίξει τη τρικομματική κυβέρνηση για να μην πάμε για 3η φορά σε 6 μήνες σε εκλογές και ανοίξει ο δρόμος της άτακτης χρεοκοπίας. Έπρεπε να αποτραπεί το Grexit, το οποίο βρισκόταν στο τραπέζι. Η ΔΗΜΑΡ συνέβαλε σε αυτή την προσπάθεια. Δεν έβαλε μπροστά το στενό κομματικό συμφέρον.

Η κυβέρνηση όμως είχε και μια δεύτερη δέσμευση. Την επαναδιαπραγμάτευση των δυσμενών όρων του μνημονίου. Εκεί δεν προχώρησε... Γιαυτό το κόμμα μας διατύπωνε την κριτική του . Η ΝΔ με αφορμή το λουκέτο στην ΕΡΤ ώθησε τα πράγματα στα άκρα. Υπονόμευσε τη κυβέρνηση συνεργασίας. Ήδη το είχε δείξει με την εμπλοκή στον περίφημο αντιρατσιστικό νόμο. Αυτή η κυβέρνηση δεν μας χωρούσε πια...

Προφανώς η ΔΗΜΑΡ σήμερα, εκτός κυβέρνησης έχει μεγαλύτερη άνεση να διατυπώσει τι σύνολο της στρατηγικής της, τις εναλλακτικές τις προτάσεις. Θα παραμείνει με στάση ευθύνης για τη χώρα και την κοινωνία, είτε βρέθηκε στη συμπολίτευση, είτε σήμερα στην αντιπολίτευση.

- Όπως διαμορφώνονται και σταδιακά διατυπώνονται οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείτε ότι είναι πιο κοντά ή πιο μακριά σε αυτές της ΔΗΜΑΡ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς λειτουργεί με μοναδικό κριτήριο την εκλογικίστικη προτεραιότητα. Αντιμετωπίζει τους πολίτες ως πελάτες. Χαϊδεύει αυτιά και δίνει υποσχέσεις. Πρόκειται για μια αντίληψη που απομακρύνεται από τις αξίες της Αριστεράς. Άλλο πράγμα η προσήλωση στο λαό και άλλο πράγμα ο λαϊκισμός. Δεν μπορεί για παράδειγμα - όπως έκανε - να δίνει αμέριστη στήριξη και στην απεργία των δικαστών και στις διαμαρτυρίες των υπαλλήλων της Βουλής. Δεν γίνεται να μην συζητά την αποκρατικοποίηση της τεράστιας έκτασης του Ελληνικού.Ελπίζω πάντως να αντιληφθεί ότι για να διαμορφώσει πολιτικές κυβερνησιμότητας χρειάζεται ρεαλισμό, μεγαλύτερη υπευθυνότητα και ανοικτή πολιτική συμμαχιών. Αυτή η εξέλιξη θα κρίνει τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ.

- Πώς σχολιάζετε τις κινητοποιήσεις στην Παιδεία και πώς την άποψη που εξέφρασε η Μαρία Ρεπούση περί των αρχαίων στα σχολεία;


Οι εκπαιδευτικοί έχουν δίκιο. Το ίδιο ισχύει και με τους διοικητικούς υπαλλήλους στα ΑΕΙ. Εδώ δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση αλλά για απορρύθμιση. Οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών όμως δεν πρέπει να εξυπηρετούν κομματικούς σχεδιασμούς και χρειάζεται κάθε φορά να εξασφαλίζουν ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις. Ας πούμε, δεν το πέτυχαν στην επιδίωξη για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Τώρα για τις απόψεις της Μ. Ρεπούση ένα μόνο σχόλιο. Συμφωνώ ότι είναι πιο χρήσιμο να διδάσκονται οι μαθητές ιστορία των θρησκειών και όχι μόνο ένα θρησκευτικό δόγμα. Είναι επίσης λογικό ότι τα αρχαία θα πρέπει να διδάσκονται με ένα πιο σύγχρονο και ελκυστικό τρόπο και όχι όπως σήμερα. Όσο για τα Λατινικά νομίζω ότι δεν χρειάζονται καθόλου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...