Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Συνεχίζουν την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και το 2014

Νέες μεγάλες περικοπές στους προϋπολογισμούς των υπουργείων Εργασίας (1,8 δισ. ευρώ) και Παιδείας (341 εκατ.). Ψαλίδι κατά 450 εκατ. και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που τροφοδοτεί την ανάπτυξη. Διπλά χαμένα τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού σχεδιάζεται και η κατάργηση ειδικών πόρων

Του Μάριου Χριστοδούλου , efsyn.gr

3Λιτότητα 6,4 δισ. ευρώ σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα αλλά και στα κονδύλια της εκπαιδευτικής κοινότητας φέρνει ο προϋπολογισμός του 2014.

Μόλις μία μέρα μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που έχει ετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στο κοινωνικό κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο προβλέπει μεγάλες περικοπές δαπανών στα κονδύλια του υπουργείου Εργασίας τα οποία για το 2014 θα είναι μειωμένα κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

«Η καρατόμηση» των πόρων αυτών είναι αποκαλυπτική της «βαρυχειμωνιάς» που έρχεται, με την κυβέρνηση να ακολουθεί κατά γράμμα τις συστάσεις των δανειστών για νέες επώδυνες περικοπές ώστε να καλυφθούν οι «τρύπες» ή άλλα κενά του Μνημονίου.

Κίνδυνος για τα Ταμεία

Να σημειωθεί ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, κύρια και επικουρικά, θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι της κατάργησης και της μη αναπλήρωσης των εκατοντάδων φόρων, τελών και κρατήσεων, που προωθείται από το 2014.

Οι πόροι αυτοί, που ισοδυναμούν με πρόσθετες παροχές για τους ασφαλισμένους των Ταμείων, επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ, αν δεν αντικατασταθούν θα δημιουργήσουν μεγάλα ταμειακά προβλήματα σε βαθμό που να απειλούνται ακόμη και οι συντάξεις.

Στη «μέγκενη» του νέου προϋπολογισμού μπαίνουν και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που για το 2014 «σφάζονται» περαιτέρω κατά 450 εκατ. ευρώ, στα 6,4 δισ. ευρώ, καθιστώντας άγνωστο για το πώς η ελληνική οικονομία θα ξεφύγει από την ύφεση με ένα τόσο «φτωχό» επενδυτικό πρόγραμμα.

Με τον νέο προϋπολογισμό η κυβέρνηση προσδοκά ελάφρυνση του χρέους αφού οι δαπάνες για τόκους μειώνονται κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τις φετινές που υπολογίζονται στα 8,9 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:

● Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 56,2 δισ. ευρώ για το 2014, μειωμένες κατά 6,4 δισ. ευρώ ή 10,2% σε σχέση με τις φετινές (62,6 δισ. ευρώ).

● Κατά 450 εκατ. ευρώ, στα 6,4 δισ. ευρώ, «σφάζονται» για το 2014 τα συνολικά κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, από 6,85 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διατεθούν φέτος. Πρόκειται για ένα από τα φτωχότερα επενδυτικά προγράμματα που έχουν ποτέ καταρτιστεί από τότε που η Ελλάδα ξεκίνησε να παίρνει λεφτά από τα διαρθρωτικά ταμεία. Μια τέτοια απόφαση ίσως «κοστίσει» στην κυβέρνηση, που έχει βάλει πλώρη για ανάπτυξη το 2014.

● Στα 49,8 δισ. ευρώ προσγειώνονται οι συνολικές δαπάνες των υπουργείων για το επόμενο έτος. Οι μειώσεις αφορούν 16 υπουργεία πλην του Δικαιοσύνης, που το 2014 θα έχει αύξηση των δαπανών κατά 74 εκατ. ευρώ. Ενισχυμένα κατά 121 χιλ. ευρώ θα είναι το 2014 τα κονδύλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

● Το υπουργείο Εργασίας είναι το μεγάλο «θύμα» αυτών των περικοπών καθώς οι πόροι που θα έχει στη διάθεσή του για το 2014 είναι μειωμένοι κατά 1,8 δισ. ευρώ. Από τα 13,971 δισ. ευρώ που αποτελούν το συνολικό ύψος των δαπανών για φέτος, αυτές περικόπτονται στα 12,164 δισ. ευρώ για του χρόνου. Η μείωση είναι αποκαλυπτική του «πακέτου» των νέων μέτρων που έρχεται και δη των περικοπών που ετοιμάζονται σε συντάξεις και επιδόματα. Τα ασφαλιστικά ταμεία, κύρια και επικουρικά, θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι της κατάργησης και της μη αναπλήρωσης των εκατοντάδων φόρων, τελών και κρατήσεων. Τα έσοδα τα οποία θα χάσουν 23 ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, ο ΕΔΟΕΑΠ, το ΝΑΤ, το Ταμείο Εμπόρων, Συντάξεων Νομικών, Εμπόρων, Στρατού, Ναυτικού, Ξενοδόχων, Εθνικής Αμυνας και πολλά άλλα ακόμη, υπερβαίνουν τα 6 με 7 δισ. ευρώ.

Κλείσιμο σχολείων

● Το Παιδείας είναι το δεύτερο υπουργείο που μπήκε στο… κρεβάτι του Προκρούστη, μετά το Εργασίας. Το κλείσιμο των 102 σχολικών μονάδων και η υπαγωγή στο μέτρο της κινητικότητας των 16.000 καθηγητών και δασκάλων μειώνει στα 4,885 δισ. ευρώ από 5,226 τους πόρους του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής κοινότητας το 2014. Επονται τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, που οι δαπάνες του για το 2014 μειώνονται κατά 273 εκατ. ευρώ, Αγροτικής Ανάπτυξης με 212,2 εκατ. ευρώ και το Ανάπτυξης – Ανταγωνιστικότητας με 136 εκατ. ευρώ.

● Οι πιστώσεις για τη Βουλή των Ελλήνων μειώνονται κατά 7 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Η εξοικονόμηση αυτή θα προέρθει από μία νέα μισθολογική αναπροσαρμογή.

● Ανάσα από τις δαπάνες για τους τόκους αναζητεί η κυβέρνηση, που δείχνει να προεξοφλεί ένα νέο «κούρεμα» του δυσθεώρητου χρέους ή ένα άλλο μοντέλο ελάφρυνσης. Πάντως, οι δαπάνες για πληρωμή τόκων σε ταμειακή βάση προβλέπεται να μειωθούν κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τις φετινές, που υπολογίζονται στα 8,9 δισ. ευρώ.

● Οι δαπάνες για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς που έχουν ταξινομηθεί εντός Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθούν κατά 300 εκατ. ευρώ, στα 727 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2013.

● Τα έξοδα εκταμίευσης δανείων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας ή αλλιώς EFSF θα ανέλθουν στα 110 εκατ. ευρώ το 2014 από 75 εκατ. ευρώ το 2013 και 565 εκατ. ευρώ το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...