Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013


Ευρωπαϊκό μαύρο στους Όλι Ρεν

Ριχάρδος Σωμερίτης, 26/02/2013 , metarithmisi.gr

Ο κ. Όλι Ρεν είναι ένας από τους επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρόεδρός της, ο κ.Μπαρόζο, του έχει αναθέσει τα όσα σχετίζονται με τα χρηματοπιστωτικά και την οικονομία. Βρίσκεται στις Βρυξέλλες γιατί τον επέλεξε η κυβέρνηση της χώρας του. Όπως κ. Δαμανάκη που την επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση. Με εξαίρεση μια συλλογική διαδικασία στην Ευρωβουλή και τα όσα προβλέπουν οι συνθήκες άλλη νομιμοποίηση δεν έχει.

Πολιτεύεται όμως σαν να είχε το ηθικό και θεσμικό δικαίωμα να ασκεί προσωπική εξουσία επιβάλλοντας στους εταίρους την κάθε ακόμα και ξεκάθαρα ιδεολογική άποψή του. Όχι διακριτικά και διπλωματικά όπως θα έπρεπε αλλά με τρόπους συνταγματάρχη της χωροφυλακής που απευθύνεται σε υπομοιράρχους. Είμαστε ένα από τα θύματά του αλλά όχι το μόνο. Προσωπικά δεν καταλαβαίνω πώς δεν έχει αντιδράσει ακόμα η Ευρωβουλή που -υπάρχει προηγούμενο- μπορεί να αξιώσει από τον κ. Μπαρόσο τουλάχιστον να του αλλάξει τις αρμοδιότητες .

Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν δεν πρέπει να συζητήσουμε καν βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης, παρά το λάθος που διαπίστωσε και το ΔΝΤ γιατί η σύμβαση είναι λέει ... πρόσφατη. Θεωρεί δηλαδή ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι καταστροφές που προκάλεσαν τα όσα απάνθρωπα των προηγούμενων μνημονίων για να μην ανησυχήσουν οι αγορές.

Ο κ. Ολι Ρεν μίλησε χωρίς προηγούμενη απόφαση κάποιου συλλογικού οργάνου αλλά προφανέστατα με την πεποίθηση ότι αυτό ανταποκρίνεται στις προεκλογικές επιθυμίες της κ. Μέρκελ κι ας ουρλιάζουν όλοι οι άλλοι, με πρώτο τον πρόεδρο Ολάντ.

Το χειρότερο είναι ότι ο ουσιαστικά ευρωπαίος και ευρωπαϊστής Νίκος Αναστασιάδης, ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα χέρια του Όλι Ρεν και των συνεργατών της κ. Μέρκελ θα πέσει που προσπαθούν τώρα να τσακίσουν το Παρίσι και τις ανορθόδοξες (λένε) απόψεις του για μια ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης και περιορισμού της λιτότητας που εκτρέφει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και οδηγεί στην πολιτική άνοδο των ναζί των ακροδεξιών, των άλλων εξτρεμιστών και των κλόουν.

Πιστεύω ότι υπάρχει πια ευρωπαϊκό πολιτικό θέμα με τους (στον πληθυντικό) Όλι Ρεν που υπονομεύουν συστηματικά την ευρωπαϊκή ενοποίηση και την πολιτική σταθερότητα στους εταίρους. Και που οδηγούν τους ευρωπαίους πολίτες στην ανεργία και τη φτώχεια. Όλες οι δημοσκοπήσεις, σε όλες τις χώρες αποδείχνουν ότι όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι αλλάζουν άποψη για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Και δεν έχουν άδικο: Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της και όλο και πιο προχωρημένες, δημοκρατικές όμως ομοσπονδιακές δομές. Ενώ σήμερα έχουμε Μέρκελ, Όλι Ρεν και Μπαρόσο.

Το πολιτικό αυτό θέμα πρέπει να τεθεί ξεκινώντας από τους Ευρωβουλευτές. Έχουν θεσμικές δυνατότητες παρέμβασης. Το κουράγιο το έχουν ; Αν ναι, ας το αποδείξουν με ουσιαστικές κινήσεις. Ως τώρα θυμίζουν μάλλον τους από καθέδρας παρατηρητές των εξελίξεων και τους οργανωτές σεμιναρίων.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...