Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Το διεθνές άλμα της ΔΗΜΑΡ

Του Κωνσταντινου Ζουλα , kathimerini.gr
«Τι εστί ΔΗΜΑΡ και ποιος είναι ο ρόλος της στην ελληνική κυβέρνηση;». Εναν παρόμοιο τίτλο και μάλιστα γραμμένο εις την αγγλικήν θα έχει ένα κείμενο που ετοιμάζουν πυρετωδώς oι επιτελείς του κ. Φώτη Κουβέλη. Για ποιο λόγο; Διότι απλούστατα συνειδητοποίησαν ότι ελάχιστοι στην Ε.Ε. γνωρίζουν όχι μόνον τις αρχές του κόμματος, αλλά ακόμη και την ύπαρξή του, και σκέφτηκαν να αναλάβουν μια πρωτότυπη πρωτοβουλία που μάλλον δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ιστορία: να στείλουν με email σε όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα της Kεντροαριστεράς μια «μπροσούρα» της ΔΗΜΑΡ στην οποία, τρόπον τινά, ο κ. Κουβέλης θα αυτοσυστήνεται στους ξένους ομολόγους του εξηγώντας τους ποιες είναι οι ιδεολογικές αρχές του και κυρίως ποιος είναι ο στόχος της συμμετοχής του στη σημερινή κυβέρνηση. Πίσω βέβαια από την ολίγον παράδοξη αυτή πλευρά της είδησης υπάρχει και η σοβαρότερη, η οποία προφανώς και αποτέλεσε το κίνητρο για το επιχειρούμενο άνοιγμα του κ. Κουβέλη στο εξωτερικό. Τα διαλυτικά φαινόμενα που εξακολουθούν να δοκιμάζουν το ΠΑΣΟΚ, κυρίως όμως η διαπίστωση ότι καμία άλλη ανεξάρτητη συναφής κίνηση δεν φαίνεται να «συγκινεί» τους πολίτες, κρίθηκε ότι προσφέρουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στη ΔΗΜΑΡ να κάνει πλέον και ένα διεθνές άλμα. Να διεκδικήσει δηλαδή σταδιακά την εκπροσώπηση της Kεντροαριστεράς στη χώρα μας, με μια σειρά συναντήσεων που θα έχει ο κ. Κουβέλης στις Βρυξέλλες, αλλά και σε άλλες πρωτεύουσες της Ε.Ε.
Στην Αγ. Κωνσταντίνου κρατούν βέβαια χαμηλά τους τόνους. Ωστόσο δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους που την προηγούμενη Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ, κατά πληροφορίες, προσκάλεσε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να επισκεφθεί σύντομα το Παρίσι, ενώ ανάλογες επαφές προετοιμάζονται ήδη και για συναντήσεις του κ. Κουβέλη με τον πρόεδρο της Kομισιόν Εμ. Μπαρόζο, τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε. Χωρίς μάλιστα να έχουν ακόμη «κλειδώσει», οι συγκεκριμένες επαφές προγραμματίζονται εντός του Μαρτίου, ενώ στην Αγ. Κωνσταντίνου δεν κρύβουν ότι δίαυλος επικοινωνίας έχει ήδη δημιουργηθεί και με τον διεκδικούντα την ιταλική πρωθυπουργία ΠιέρΛουίτζι Μπερσάνι.
Ολα τούτα προφανώς φαντάζουν ήσσονος σημασίας σε πολλούς αναγνώστες. Ωστόσο είναι άδικο να θεωρούνται αυτονόητα για την περίπτωση της ΔΗΜΑΡ, αν αναλογιστεί κανείς ότι το εν λόγω κόμμα έχει μόλις 2,5 χρόνια ζωής και επί της ουσίας αναζητεί για πρώτη φορά ρόλο στη διεθνή σκηνή. Γεγονός, που δεν έχει βέβαια περάσει απαρατήρητο στο περιβάλλον του κ. Βενιζέλου, καθώς στην περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, η ΔΗΜΑΡ διεκδικήσει να ενταχθεί στο Eυρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ε.Ε., θα είναι η πρώτη φορά που στην ίδια ευρωπαϊκή ομάδα θα ανήκουν δύο ελληνικά κοινοβουλευτικά κόμματα. Είθισται δε, σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ευρωπαϊκά κόμματα ατύπως να θεωρούν ως θεσμικό τους συνομιλητή μόνον το ένα εκ των δύο συγγενών κομμάτων μιας χώρας. Γεγονός που προσδίδει πολύ μεγάλη σημασία στα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του 2014, καθώς σε αυτές αναπόφευκτα θα κριθεί ποιο από τα δύο κόμματα θα πρωταγωνιστήσει στον χώρο της ελληνικής Kεντροαριστεράς και θα είναι το βασικό ανάχωμα στην προσπάθεια και του ΣΥΡΙΖΑ να «επεκταθεί» σε μετριοπαθέστερους ψηφοφόρους.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ακριβώς αυτήν τη στόχευση έχει και η επικοινωνιακή αντεπίθεση που επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες η ΔΗΜΑΡ, με την οποία επιδιώκει να αναδείξει τις θετικές επιδράσεις της στις κυβερνητικές αποφάσεις, ενόσω τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαπληκτίζονται -δημοσίως και ιδιωτικώς- ενόψει του συνεδρίου τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...