Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Λύση μόνο στο απόλυτο μηδέν. Θέλουν οι εταίροι

sofokleousin.gr
Λύση μόνο στο απόλυτο μηδέν. Θέλουν οι εταίροι

Πολιτική απόφαση είναι πλέον σαφές ότι απαιτείται για να μπορέσει το EuroWorking Group να χαρακτηρίσει «επαρκή» την πρόοδο της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις ώστε να αναπέμψει το θέμα στο Eurogroup το οποίο θα αποφασίσει τελικά την εκταμίευση της δόσης. Με τις διαφορές κυβέρνησης και δανειστών να έχουν πλέον καταγραφεί και οριοθετηθεί πλήρως, τον Αλέξη Τσίπρα να έχει τις κόκκινες γραμμές ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας και την Άνγκελα Μέρκελ να αντιμετωπίζει τη διαρκώς εντεινόμενη δυσαρέσκεια ακόμα και μέσα στο CDU, τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών είναι εξαιρετικά περιορισμένα, όπως άλλωστε και οι κινήσεις στη σκακιέρα.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ
Με το χρόνο και τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας να εξαντλούνται και τους δανειστές να επιδιώκουν να σύρουν την κυβέρνηση σε συμφωνία υπό την απειλή πιστωτικού γεγονότος –το οποίο η Αθήνα χρησιμοποιεί επίσης ως όπλο- οι δυο πλευρές αναζητούν τη χρυσή τομή. Οι διαρροές και τα σενάρια πολλά, ακόμα και για διαίρεση των κερδών από τα ομόλογα ώστε να αποδοθούν τα 500 εκατ. που απαιτούνται για την κάλυψη του δανείου του ΔΝΤ και την αποφυγή ανεπιθύμητων εξελίξεων.
Παρά το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τα ασφυκτικά περιθώρια χρόνου και χρήματος και η ανάγκη επαναβεβαίωσης της πολιτικής βούλησης για τη συνοχή του ευρώ δεν αποκλείεται όμως να αποτελέσουν τους οδηγούς μιας ακόμη εμβαλωματικής λύσης η οποία θα συνεχίσει όμως να αποστραγγίζει την ελληνική οικονομία και να δημιουργεί περιβάλλον αστάθειας σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, παρατείνοντας τις πιέσεις στο ευρώ και αποφυναμώνοντας τις προοπτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας παρά το γεναίο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι.
Από την άλλη πλευρά, όπως αποκάλυψε χθες το απόγευμα το sofokleousin.gr, η ελληνική κυβέρνηση ελέγχει τον βαθμό ετοιμότητας εναλλακτικών λύσεων χρηματοδότησης, από επενδυτές αλλά ακόμα και μέσω διακρατικών συμφωνιών με χώρες εκτός Ευρωζώνης ακόμα και σε άλλες σφαίρες επιρροής, όπως η Κίνα και η Ρωσία, παρέχοντας προφανώς αντισταθμιστικά οφέλη.
Το σκηνικό που διαμορφώνεται καθιστά σαφές ότι μια συμφωνία με τους εταίρους παραμένει τόσο κοντά όσο και μακριά και πως όλες οι πλευρές ετοιμάζονται για σύρραξη διαρκείας, εκτός αν βρεθούν οι κατάλληλες πολιτικές ισορροπίες που θα αποτρέψουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο διηνεκές με στόχο την εξάντληση της Ελλάδας.
Οι μέχρι τώρα εξελίξεις έχουν αποδείξει ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι εταίροι χρησιμοποιούν τα τεχνικά σώματα Brussels Group, EWG και τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα για να κερδίσουν χρόνο,δημιουργώντας όμως συνθήκες αβεβαιότητας και ασφυξίας, ενώ οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στο παρασκήνιο.
Πιέσεις δέχεται όμως και η Άνγκελα Μέρκελ η οποία αντιμετωπίζει την εντεινόμενη δυσαρέσκεια των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της που οδήγησε μέχρι και στην παραίτηση ενός βουλευτή χθες, ο οποίος εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του και υποστήριξε ότι δέχθηκε πιέσεις για να ψηφίσει υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας, δυο φορές.
Διστακτική διάσωση
Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν έστω και την τελευταία στιγμή (έως 8 Απριλίου) την εκταμίευση 500+500 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και το πακέτο των 7,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Το ΥΠΟΙΚ επαναφέρει στο τραπέζι το «όπλο» του πιστωτικού γεγονότος, επιχειρώντας να πείσει τους εταίρους ότι τα ταμειακά διαθέσιμα τώρα βρίσκονται στο απόλυτο μηδέν, ενώ οι εταίροι έχουν όμως διαφορετική εικόνα, την οποία λαμβάνουν από την Τράπεζα της Ελλάδος. 
Σε αυτό το σημείο ακριβώς εντοπίζεται και το πρόβλημα στρατηγικής της κυβέρνησης καθώς οι δανειστές έχουν εδραιώσει ισχυρούς παράλληλους μηχανισμούς πληροφόρησης για την κατάσταση της οικονομίας και τα ταμειακά διαθέσιμα τόσο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αποτέλεσμα να προηγούνται σε πολλά μέτωπα της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και να δημιουργούν τετελεσμένα.
Όπως έχει και στο παρελθόν επισημάνει το sofokleousin.gr οι βασικοί δίαυλοι των διαρροών είναι στελέχη σε καίριες θέσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μεταξύ των οποίων και πρόσωπα με έντονη σύνδεση με προηγούμενη(ες) κυβερνήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα αν και βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής της τρόικας για τη «δημιουργική λογιστική» τα φουσκωμένα ελλείμματα, τις παρατυπίες στις δαπάνες και τη διαρροή στοιχείων ποτέ δεν ελέγχθηκαν αλλά αναβαθμίστηκαν, υπερβαίνοντας άλλους με καλύτερες προδιαγραφές. Τα πρόσωπα αυτά δεν είναι άλλα από τους Γενικούς Διευθυντές της Διεύθυνσης Οικονομικής πολιτικής, Δηοσιονομικής Πολιτικής και της Διεύθυνσης Θυσαυροφυλακίου.
Αντιστοίχως και στην ΤτΕ όπου εκτός από τον Γιάννη Στουρνάρα το σύστημα φαίνεται ότι «μπάζει» και σε άλλα σημεία καθώς οι εταίροι αποκτούν πληροφόρηση ακόμα και για ζητήματα ήσσονος σημασίας.
Όπως ενημέρωσε το Ευρωκοινοβούλιο, χθες, η Ντανιέλ Νουί οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν αξιόπιστες, ωστόσο λόγω της μεγάλης εκροής καταθέσεων η SSM διεξάγει συχνά conference calls για την παρακολούθηση της κατάστασης του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...