Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Τι θα πάρει και τι θα δώσει ο Τσίπρας στη Μόσχα

ethnos.gr

Με εκτενή δημοσιεύματα όχι μόνο από τον ευρωπαϊκό αλλά και από τον ρωσικό τύπο σχολιάζεται σήμερα η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα. Στο επίκεντρο η μονομερής άρση του εμπάργκο για ελληνικά προϊόντα αλλά και το ενδεχόμενο συμφωνίας για το φυσικό αέριο.

Τι θα πάρει και τι θα δώσει ο Τσίπρας στη Μόσχα
Για τους καρπούς που αναμένεται να αποδώσει η επίσκεψη Τσίπρα αλλά και για τους φόβους των Ευρωπαίων γράφουν σήμερα οι Financial Times: «Όταν ο Αλέξης Τσίπρας επισκεφτεί το Κρεμλίνο του Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη, υπάρχει ένα ενδεχόμενο ο ελιγμός του πρωθυπουργού προς την Ανατολή να αποδώσει άμεσα καρπούς: ακτινίδια, ροδάκινα και φράουλες για την ακρίβεια.
Η Αθήνα ελπίζει πως η Μόσχα θα άρει το εμπάργκο στα ελληνικά φρούτα για να επιδείξει πόσο ισχυρές είναι οι ρωσοελληνικές σχέσεις, την ώρα που και οι διπλωματικές σχέσεις των δύο κυβερνήσεων με την Ευρώπη έχουν ψυχρανθεί εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης και του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.
Αλλά αυτό που ανησυχεί τους Ευρωπαίους διπλωμάτες είναι ότι ο θερμός χαιρετισμός ανάμεσα στον Πούτιν και τον Τσίπρα αντιστοιχεί σε κάτι πολύ πιο σημαντικό από το εμπόριο φρούτων. Ο μεγάλος φόβος, σύμφωνα με τα λόγια ενός υποψιασμένου ανώτατου αξιωματούχου, είναι ένα σχέδιο «δούρειου ίππου», όπου η Ρωσία θα επιμηκύνει δάνεια διάσωσης με αντάλλαγμα ένα ελληνικό βέτο στις κυρώσεις – μια κίνηση που θα σκότωνε την ενότητα της Δύσης στο ουκρανικό ζήτημα», σημειώνει το δημοσίευμα, το οποίο ωστόσο εκτιμά ότι αυτήν την εβδομάδα δεν αναμένεται να προκύψει ένα τέτοιο σοκ. «Αλλά καθώς η Αθήνα πλησιάζει στο χείλος της χρεοκοπίας υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία πως η ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση μπορεί να στραφεί απεγνωσμένα στην Μόσχα».

«Η Ελλάδα λόγω της ιστορικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής ιδιαιτερότητας προσεγγίζει τη Ρωσία αρκετά έντιμα και με αφοσίωση και αυτό μπορεί να μετατραπεί σε αποτελεσματικό εργαλείο επίδρασης πάνω στην πολιτική της ΕΕ». Την εκτίμηση αυτή έκανε στο Spiegel ο επικεφαλής του Συμβουλίου Eξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της Ρωσίας Φιόντορ Λουκιάνοφ ενόψει της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό αναμένεται στη ρωσική πρωτεύουσα το απόγευμα της Τρίτης. Όπως αναφέρεται στην Deutsche Welle, λίγο πριν την επίσκεψη το σύνολο των ρωσικών ΜΜΕδίνει ευρεία δημοσιότητα στο θέμα με ρεπορτάζ από την Ελλάδα της κρίσης αλλά και εκτιμήσεις για τις επιδιώξεις της Αθήνας.

Τονίζεται ιδιαίτερα η θέση που εξέφρασε ο έλληνας πρωθυπουργός στο πρακτορείο ΤΑSS αναφορικά με τις αντιρωσικές κυρώσεις που επέβαλλε η ΕΕ στη Μόσχα και η φράση του ότι αυτές «οδηγούν στο πουθενά». Υπογραμμίζεται επίσης η υπενθύμιση του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντόναλντ Τουσκ ότι στο εξής οι εταίροι «θα πρέπει να μας ρωτάνε (...) και ότι η νέα κυβέρνηση δεν υποστηρίζει αυτόματα τις κυρώσεις».

Εξάλλου, σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant που επικαλείται μη κατονομαζόμενη ρωσική κυβερνητική πηγή, η Ρωσία είναι πιθανόν να προσφέρει στην Ελλάδα έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου και δάνεια κατά τη διάρκεια της αυριανής επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.
«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το θέμα έκπτωσης στην τιμή του φυσικού αερίου για την Ελλάδα», δήλωσε η πηγή, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Τόσο η εταιρεία Gazprom, όσο και το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας δεν θέλησαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα, ενώ η ρωσική κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι σε αντάλλαγμα για την έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου και την χορήγηση αδιευκρίνιστων δανείων, η Ρωσία θα ζητήσει πρόσβαση σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Η μη κατονομαζόμενη πηγή δεν προσδιόρισε το είδος αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...