Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Ακιντζί προς Αναστασιάδη: «Ετοιμάσου για τη λύση»

kathimerini.gr


Μήνυμα στον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, έστειλε μέσα από τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλιέτ» ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί.
«Ετοιμάσου για την λύση», τόνισε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κύπρου, ο κ. Ακιντζί, σημειώνοντας πως «πρέπει να αξιοποιήσουμε από κοινού την ευκαιρία για να αλλάξουμε την κακή μοίρα της Κύπρου. Είμαστε και οι δύο Λεμεσιανοί, είμαστε και οι δύο Κύπριοι».
Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η λυση του Κυπριακού θα φέρει σε καλύτερο σημείο τις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας και τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζοντας μεταξύ «άλλων ωφέλιμη εξέλιξη την μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ε.Ε. μέσω Τουρκίας».
Ως προς τους εποίκους, σημείωσε πως αυτοί που ήρθαν πριν από πολλά χρόνια σε αυτά τα εδάφη, μεγάλωσαν, και έκαναν εδώ τα παιδιά τους θεωρούνται μέλη αυτής της κοινότητας, βλέποντας τους στο μέλλον, πολίτες της Ομόσπονδης Δημοκρατίας και της Ευρωπαικής Ένωσης.
«Δεν θέλουμε να είμαστε θυγατέρα της Τουρκίας»
«Η Τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν επιθυμεί να είναι θυγατέρα της Τουρκίας, αλλά επιθυμεί να αναπτύξει δική της οικονομία και δημοκρατία και να διαχειρίζεται τα του οίκου της», δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, λίγες ώρες μετά την αντιπαράθεση που ξέσπασε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Κάνοντας αναφορά για οντότητα με δική της κυβέρνηση στα κατεχόμενα, δικαστικά σώματα και Πρόεδρο που εξελέγη με ποσοστό πέραν του 60%, ο κ. Ακιντζί υποστήριξε τη δημιουργία ομόσπονδης δομής, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο οι Τουρκοκύπριοι θα είναι πιο ανταγωνιστικοί και πιο δυνατοί στο μέλλον εντός των ευρωπαϊκών θεσμών.
Την ίδια ώρα υπογράμμισε την ανάγκη για σχέσεις με την Τουρκία στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, χωρίς συγκρούσεις ή υποταγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...