Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Μικρός εμφύλιος;

badiera.gr
του Νικόλα Σεβαστάκη
sevastakis-nikolas1
 Η αγωνία των ανθρώπων για ένα λιγότερο τοξικό περιβάλλον κι έναν ασφαλέστερο υδροφόρο ορίζοντα για τους ίδιους και τα παιδιά τους: αυτή είναι η μια διάσταση στο δράμα των Σκουριών, διάσταση που κανένας από μας που κατοικούμε σε απόσταση ασφαλείας δεν μπορεί να την παραβλέπει. Από εκεί και πέρα ωστόσο τα όσα ξετυλίγονται πάλι με τους αυτοματισμούς της βίας και την εμφυλιακή λογική της σύγκρουσης μαρτυρούν κάτι άλλο: το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί το ηλίθιο πλην πολυτραγουδισμένο άσμα ”Ή Εμείς ή Αυτοί”.
Όταν ένα ζήτημα είναι σύνθετο, με αδιασάφητες ακόμα πολλές απ τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και τεχνολογικές του παραμέτρους, ο όποιος ”κινηματικός” χειρισμός έχει προφανή όρια. Διότι δεν υπάρχει ποτέ Ένα Κίνημα αλλά διαφορετικές ερμηνείες για το κοινό καλό, το τοπικό συμφέρον ή την ευημερία. Και ο ηθικός στιγματισμός των υπέρ ως ανθρώπων της Εταιρίας και των κατά ως αναρχικών ταραξιών είναι η ασυγχώρητη ευκολία (μας).
Το δύσκολο και αναγκαίο θα ήταν η ανάληψη σοβαρών πρωτοβουλιών συνεννόησης και συμβιβασμού. Για να μην μετατραπεί η περιοχή σε δασωμένη οδό Στουρνάρη όπου αντί για καμένους κάδους θα καίγονται δέντρα. Για να γίνει κατανοητό πως ένα θέμα που διχάζει τον πληθυσμό και όχι μόνο τις ελίτ, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ιδεολογήματα αγανακτισμένης αμεσοδημοκρατίας.
Διότι και ο κόσμος που συντάσσεται με το έργο είναι κι αυτός ”κοινωνία΄ και ”λαός”.
(Σχόλιο του Ν. Σεβαστάκη στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...