Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Έκτακτη χρηματοδότηση διεκδικεί η Ελλάδα

real.gr
 
Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Σε συνεχή επικοινωνία με τον αρμόδιο κοινοτικό Επίτροπο για θέματα μετανάστευσης, αλλά και τους ομολόγους του πρωθυπουργούς της Ιταλίας κ. Ματέο Ρέντσι και Ισπανίας κ. Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, ώστε να συντονίσουν οι τρεις χώρες τα βήματά τους εν όψει της έκτακτης συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την ερχόμενη Πέμπτη. 

Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία ετοιμάζονται ώστε να καταθέσουν από κοινού πρόταση στην έκτακτη σύνοδο. Η Ελλάδα διεκδικεί έκτακτη χρηματοδότηση για τη δημιουργία νέων και τη συντήρηση υφισταμένων δομών φιλοξενίας, όπως επίσης και αναλογική κατανομή των μεταναστών στις χώρες της ΕΕ. 

Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν οι παρεμβάσεις των Αναπληρωτών Υπουργών Εξωτερικών κ. Νίκου Χουντή και Εσωτερικών Τασίας Χριστοδουλοπούλου στην ‘Εκτακτη Κοινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ χθες στο Λουξεμβούργο. Οι δύο υπουργοί έθεσαν το αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενώ επέμεναν και στην ανάγκη αναλογικής κατανομής των προσφύγων και επιμερισμού των επιπτώσεων. 

Στη σύνοδο υιοθετήθηκε ένα σχέδιο 10 σημείων που κατέθεσε ο αρμόδιος Επίτροπος μετανάστευσης κ. Δ. Αβραμόπουλος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο αυτό έχουν τα σημεία που προβλέπουν την ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων υπό τις ονομασίες «Τρίτων» και «Ποσειδών», με αύξηση των πόρων που απαιτούνται, ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου θα αποστείλει ομάδες της στην Ιταλία και την Ελλάδα για να ενισχύσουν τις διαδικασίες παροχής ασύλου, ότι οι χώρες μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι θα λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα από όλους τους μετανάστες και ότι σχεδιάζεται κοινός μηχανισμός επαναπατρισμού. 

Η Αθήνα προσβλέπει στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο σε ότι αφορά τη συγκρότηση της συμμαχίας του Νότου για τη μετανάστευση, όσο και σε ότι αφορά στη διάθεση κονδυλίων για ανάγκες που σχετίζονται με την ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων και τη φιλοξενία των προσφύγων. 

Για να μπορέσει ωστόσο να απορροφήσει τα κονδύλια αυτά η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα εθνικό σχέδιο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και θα είναι έτοιμο τις επόμενες μέρες. 

Όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός τριμερούς σχεδίου δράσης, ανάμεσα σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, θα υπάρξουν συναντήσεις του Επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου με τις κυβερνήσεις των τριών χωρών. 

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Βούτση, έχει εκπονήσει ένα εθνικό σχέδιο, που προβλέπει μεταξύ άλλων και τη δρομολόγηση πλοίου που θα μεταφέρει τους πρόσφυγες από τα νησιά και το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί με τον κ. Αβραμόπουλο στο τέλος της εβδομάδας, όταν θα έρθει στην Ελλάδα ώστε να διαμορφωθεί από κοινού το τελικό σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...