Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Το προφίλ του deal με τους εταίρους

 Το προφίλ του deal με τους εταίρους
Προσπάθεια να αναπτυχθούν λύσεις καταβάλλουν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές τα επόμενα 24ωρα, με τη συμφωνία να παραμένει πολιτικό ζήτημα καθώς θα χρειαστεί η εξαίρεση ζητημάτων και από τις δυο πλευρές, ώστε να υπάρξει γεφύρωση του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού χάσματος. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα λίστα στοχευμένων λύσεων επί των προβλημάτων που έχουν εγείρει οι θεσμοί.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ , sofokleousin.gr
Όπως είχε εγκαίρως επισημάνει το sofokleousin.gr το Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας δεν έλαβε αποφάσεις αλλά άλλαξε τους «κανόνες εμπλοκής» των τεχνικών κλιμακίων, ώστε να διευκολυνθεί η διαμόρφωση τελικού κειμένου αξιολόγησης.
Απαντώντας σε αυτή την κίνηση καλής θέλησης η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει νέα λίστα με προτάσεις λύσεων επί συγκεκριμένων ζητημάτων, επιδεικνύοντας πολιτική βούληση στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας πλατφόρμας αξιολόγησης.
Τώρα μένει να κλείσουν και επισήμως –με σφραγίδα EuroWorking Group- τα επιμέρους κεφάλαια των διαπραγματεύσεων και να αποδεχθεί το Eurogroup το μορατόριουμ επί συγκεκριμένων ζητημάτων τριβής όπως το ασφαλιστικό.
Δηλαδή κυβέρνηση και εταίροι καταλήγουν σε λύση τμηματικής εκταμίευσης δόσεων, κατάτμισης σε κεφάλαια των διαπραγματεύσεων υπό τη συμφωνία ότι σε όσα ζητήματα τεθούν εκτός αξιολόγησης δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες που θα παράγουν αρνητικό δημοσιονομική και χρηματοδοτικό αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν τελικά η συμφωνία επιτευχθεί –σε τεχνικό επίπεδο- μέχρι τα τέλη του μήναδεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν την πρώτη εβδομάδα του επόμενου, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος –για όλες τις πλευρές πολιτικός χρόνος και χώρος για ελιγμούς.
Σβήσε-γράψε με τις λίστες
Οι εταίροι ζητούν τροποποίηση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας ώστε να καλύπτεται μόνο το 20% από πλειστηριασμούς, με βάσει εισοδηματικά κριτήρια. Από την πλευρά της η κυβέρνηση είχε προσκομίσει σχέδιο νόμου που δημιουργούσε ασπίδα προστασίας για το 80% τω περιπτώσεων.
Το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία σε αυτή τη φάση περιλαμβάνει πάγωμα του «νόμου Κατσέλη»,πλήρη εφαρμογή του «νόμου Δένδια», με την προσθήκη πιο ελαστικών εισοδηματικών κριτηρίων.
Η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει το πολιτικό κόστος του παγώματος της εργασιακής πολιτικής μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να μην θεωρηθεί μονομερής ενέργεια και υπάρξει συμφωνία επί του ζητήματος της ανταγωνιστικότητας και της ολοκλήρωσης του σεναρίου της εσωτερικής υποτίμησης. 
Σε αντάλλαγμα αυτού ζητά αυξημένη ευελιξία στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό, όπου συζητά τη λύση της περικοπής των πολλαπλών συντάξεων σε δυο και με θέσπιση ανώτατου ποσού. Στο ζήτημα των επικουρικών οι εταίροι εμφανίζονται θετικά διακείμενη στη λύση προστασίας των χαμηλών συντάξεων και των ευαίσθητων κοινωνικών στρωμάτων, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα δεσμευτεί για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και μη μεταβολής του τελικού δημοσιονομικού αποτελέσματος, ώστε να μην υπάρξουν αβεβαιότητες στους υπολογισμούς για το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό.
Κομβικό παραμένει και το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά, όπου κερδίζει έδαφος και στις δυο πλευρές η πρόταση για αύξηση του φορολογικού συντελεστή σε Μύκονο, Σανατορίνη, Πάρο, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τα περισσότερα νησιά, ενώ διατηρούνται σε χαμηλό φορολογικό συντελεστή τα νησιά της άγονης γραμμής και τα εξαγωγικά.
Σε δεύτερη φάση το έντονο ενδιαφέρον των εταίρων προκαλεί και η πρόταση για υποχρεωτική εφαρμογή συστήματος πληρωμών με POS σε όλα τα σημεία λιανικής, ξεκινώντας την εφαρμογή από τα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς καθώς και τις μεγάλες πόλεις.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές για το σχέδιο αυτό υπάρχει και διαθεσιμότητα κοινοτικών κονδυλίων ώστε να επιδοτηθεί –ακόμα και στο 100%- η αγορά των μηχανημάτων και να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες.
Αδιαπραγμάτευτο ζήτημα παραμένει για την κυβέρνηση η αγορά ενέργειας, όπου η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έχει ακυρωθεί, ενώ δέχεται απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και είσοδο ιδιωτών στην εμπορία ρεύματος.
Στις συζητήσεις τέθηκε και το θέμα του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο χαρακτήρισαν ακριβό οι εταίροι, αλλά απεδείχθη ότι βαρύνεται από υπέρογκους φόρους.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε δείγμα γραφής και πολιτικής βούλησης αμέσως μετά τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ ολοκληρώνοντας την πώληση του ΟΔΙΕ στον ΟΠΑΠ, ενώ είχε εκ των προτέρων ξεμπλοκάρει την πώληση των αεροδρομίων στη Fraport.
 
Το σύνολο της συμφωνίας θα κατατεθεί αναμένεται στη Βουλή σε ένα νομοσχέδιο ώστε να επισπευσθεί η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...