Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Οι μυστικές συναντήσεις για την Ελλάδα: Τι κέρδισε και τι χάνει ο Τσίπρας

του Αγγελου Μόσχοβα , iefimerida.gr
Οι μυστικές συναντήσεις για την Ελλάδα: Τι κέρδισε και τι χάνει ο Τσίπρας
Ο δρόμος για μια «αμοιβαία επωφελή λύση» και έναν «έντιμο συμβιβασμό» της Αθήνας με τους πιστωτές της, έχει πολλές στροφές ακόμη μέχρι να καταλήξει στο τέλος του – όποιο και αν είναι αυτό.
Φαίνεται ωστόσο ότι η μυστικοπάθεια που επικρατεί το τελευταίο διάστημα και οι έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις μεταξύ των πιστωτών, έχουν «ουρά» και δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν στο πιο λεπτό και κρίσιμο στάδιό τους.
Στην μόνη φανερή συνάντηση, μεταξύ Μέρκελ και Τσίπρα, η Γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε να διαμηνύσει ότι... συμφώνησε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό να μην διαρρεύσει το περιεχόμενο της συνομιλίας τους που κράτησε μία ώρα. Εδωσε πάντως το στίγμα των προθέσεων των δανειστών, καθώς τόνισε ότιπρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να μην ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστό.
Επιπλέον, έγιναν άλλες δύο συναντήσεις – χωρίς ελληνική συμμετοχή - μεταξύ των πιστωτών οι οποίες κρατήθηκαν κρυφές: Μια την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και μια το βράδυ της Πέμπτης στη Ρίγα.
Φαίνεται, πως αυτές οι μυστικές διαπραγματεύσεις, θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.
Τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, μετά και την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες και λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας είναι τα εξής:
  • Αχνοφαίνονται τα σημάδια μιας συμφωνίας των δύο πλευρών. Μια διαφωνία εδώ, υπάρχει ως προς τον χρόνο που θα επιτευχθεί αυτή. Η Ελλάδα, όπως διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην γερμανίδα Καγκελάριο, επιδιώκει λύση μέχρι τις 30 Απριλίου. Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι λύση δεν θα δοθεί στην σύνοδο της Ρίγας, ίσως ούτε και στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου. Ωστόσο, εκτιμούν ότι το τελικό περιθώριο είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει το πρόγραμμα της τετράμηνης παράτασης. Το θέμα είναι αν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν μέχρι τότε.
  • Υπήρξε σύγκλιση απόψεων του Ελληνα Πρωθυπουργού και της Ανγκελας Μέρκελ αναφορικά με το απαιτητό όριο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κατ' αρχήν συμφωνία προβλέπει μείωση σε 1,2%-1,5% για φέτος και το 2016. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, είναι ένας στόχος της κυβέρνησης που επιτυγχάνεται και βοηθά την ελληνική οικονομία να αναπνεύσει χωρίς την πιεστική απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% του ΑΕΠ, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Οι Τσίπρας και Μέρκελ φέρεται να συμφώνησαν επίσης:
  • Στις ιδιωτικοποιήσεις – χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.
  • Στο να μετατραπεί η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων σε ανεξάρτητη αρχή.
  • Να αποκτήσει περισσότερη ανεξαρτησία η ΕΛΣΤΑΤ.
Η ελληνική πλευρά ζητά:
  • Ενδιάμεση συμφωνία Αθήνας-εταίρων μέχρι το τέλος Απριλίου, κάτι, που συνάδει με την επιθυμία της κυβέρνησης να υπάρξει έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την ερχόμενη Πέμπτη.
  • Να τηρηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να υπογραφεί έως τα τέλη Απριλίου μια ενδιάμεση συμφωνία, αναγνωρίζοντας δι' αυτού του τρόπου σαφώς, πως υπάρχει ένα πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
  • Η Μέρκελ συμφώνησε ότι αν υπάρξει ο,τιδήποτε έκτακτο, θα γίνει ό,τι χρειαστεί.
Παρά το θετικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα, όπως διοχετεύουν κυβερνητικές πηγές, φαίνεται πως η πλευρά των πιστωτών εξακολουθεί να πιέζει για συγκεκριμένα μέτρα.
Ειδικότερα ζητούν:
  • Αύξηση ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες
  • Κατάργηση των εξαιρέσεων για ΦΠΑ σε νησιά
  • Μείωση επικουρικών συντάξεων
  • Να μην καταβληθεί η 13η σύνταξη που έχει προαναγγελθεί
  • Επιπλέον, οι δανειστές δεν φαίνεται να δέχονται νέα μετάθεση για ασφαλιστικό και εργασιακά.
Για το λόγο αυτό προφανώς, πηγές κοντά στον Ελληνα Πρωθυπουργό ένιωθαν την ανάγκη να υπενθυμίσουν ότι «παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας και αφορούν κυρίως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ».
Οι μυστικές συσκέψεις για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα
Στις δύο προαναφερθείσες μυστικές συσκέψεις, δεν εκλήθη εκπρόσωπος της Ελλάδας, για προφανείς λόγους: Στόχος φαίνεται να ήταν να υπάρξει μια κοινή γραμμή έναντι του ελληνικού ζητήματος και – ενδεχομένως – να καμφθούν κάποιες ακραίες αντιρρήσεις ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.
Λίγες ώρες πριν το Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας συναντήθηκαν εκπρόσωποι της ΕΚΤ, ο Πόλ Τόμσεν ως εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλιγκ.
Την περασμένη Παρασκευή υπήρξε και δεύτερη μυστική συνάντηση με θέμα τη χώρα μας. Στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ συνεδρίασε το λεγόμενο «Κλαμπ της Ουάσινγκτον» (Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε, Σαπέν, Πάντοαν, Ντε Γκίντος, Μοσκοβισί και Ντομπρόφσκις) για να συζητήσει για την Ελλάδα.
Πηγή που έλαβε μέρος στη μυστική συνάντηση, στην οποία βεβαίως δεν προσκλήθηκε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ανέφερε ότι η συζήτηση δεν έφερε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, καθώς δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων για την κοινή γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί για την Ελλάδα.
Ο λόγος ήταν ότι η Λαγκάρντ και ο Σόιμπλε, με την υποστήριξη -ως συνήθως- του Ισπανού υπουργού Οικονομικών, επιμένουν στη σκληρή γραμμή που θέλει να μπουν όλα στο τραπέζι και να ληφθούν σκληρές αποφάσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό.
Στη μέση βρίσκονταν οι Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι, ενώ πιο συγκαταβατικοί ήταν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν.
Το ειρωνικό σχόλιο του ΥΠΟΙΚ για τις μυστικές συσκέψεις
Οι συσκέψεις που έγιναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προκάλεσαν την ειρωνική αντίδραση κύκλων του υπουργείου Οικονομικών.
«Καλό είναι που βρίσκονται μπας και αποφασίσουν κοινή στάση» σχολίασαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ και προσέθεταν: «Η διαπραγμάτευση καθυστερεί εξαιτίας του γεγονότος ότι οι θεσμοί δεν έχουν κοινή γραμμή».
Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης εξακολουθεί να παίζει σκληρό πόκερ, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να μπλοφάρουμε πια». Σε δηλώσεις του στο περιοδικό  Philosophie Magazine, ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ εάν αναγκαστεί να αποδεχτεί περισσότερη λιτότητα δεν είναι μπλόφα.
«Δεν μπορούμε να μπλοφάρουμε πια. Οταν λέω ότι θα καταλήξουμε να φύγουμε από το ευρώ αν θα πρέπει να αποδεχτούμε περισσότερη λιτότητα που δεν είναι βιώσιμη, αυτό δεν είναι μπλόφα δεν είναι η εποχή να μπλοφάρει κανείς αναφορικά με τις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...