Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Πικετί: Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες οδηγούν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης

iefimerida.gr
Πικετί: Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες οδηγούν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης
 Εδώ καιρό ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί έχει αναφερθεί επί μακρόν στο ελληνικό ζήτημα και έχει ταχθεί υπέρ μιας πολιτικής αλληλεγγύης που θα υπερβαίνει τα οικονομικά δεδομένα. Τώρα, επισημαίνει τον κίνδυνο ενός Grexit ως αποτέλεσμα πιέσεων από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
«Όταν λέμε πως οι κυβερνήσεις και τα ιδρύματα θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με τις απόψεις ενός μόνο προσώπου. Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες απόψεις και διαφορετικοί άνθρωποι μέσα σε αυτούς τους οργανισμούς. Αλλά, ναι, θα μπορούσε να πει κανείς πως οι πολιτικές που ακολουθούν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες δείχνουν πως θέλουν να αφήσουν την Ελλάδα εκτός του ευρώ», ανάφερε ο συγγραφέας του best seller «Το Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα» σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.
Επιπλέον, κάνοντας ψύχραιμη αποτίμηση των συσχετισμών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη επισήμανε πως είναι ανάγκη να υπάρξει άμεσος και ευκρινής διαχωρισμός των συναντήσεων των υπουργών της Ευρωζώνης, αλλά και των δράσεων της ομάδας, από τα κοινοβούλια των κρατών. «Δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι αυτό το πράγμα. Πρέπει να διαχωρίσουμε τις δύο οντότητες. Άλλο είναι η Ευρρωομάδα και άλλο τα εθνικά κοινοβούλια».
Ειδικότερα για την ελληνική κρίση χρέους, ο Πικετί τόνισε πως όλοι ήξεραν εξ αρχής πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της, ούτε θα καταφέρει να «τρέχει» υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Άρα, αυτό που μένει είναι η Ευρώπη να χρειάζεται να πληρώνει για την Ελλάδα τα επόμενα 2ο χρόνια.
Για μην συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική λύση για όλες τις χώρες, ένα κοινό ταμείο για τα χρέη και επιπλέον να υπάρχει ένα ενιαίο επιτόκιο για τα χρήματα που δανείζονται οι χώρες, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ. Το σίγουρο είναι, συμπλήρωσε, πως δεν γίνεται κάθε φορά να αναβάλλουμε τις αποφάσεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Τη στιγμή που η Ευρωζώνη είναι υποχρεωμένη να πάρει κάποιες σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...