Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Α.Τσίπρας στο Tass: Ο οικονομικός πόλεμος είναι αδιέξοδο - Η Ελλάδα κατά των κυρώσεων της Δύσης

topontiki.gr
 
Η Ελλάδα δεν στηρίζει τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας καθώς αυτό αποτελεί «δρόμο στο πουθενά» τονίζει στην αποκλειστική συνέντευξη του στο ρωσικό πρακτορείο Tass ο Αλέξης Τσίπρας. Με αφορμή την επίσκεψή του στη Μόσχα στις 8 Απριλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο επεσήμανε ότι υπάρχει ευκαιρία να «φέρουμε τους εμπορικούς δεσμούς των δύο χωρών σε άλλο επίπεδο».
«Μπορούμε να διαμορφώσουμε μια ουσιαστική συνεργασία που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εξάγει τα γεωργικά της προϊόντα στη Ρωσία», τόνισε ο Α. Τσίπρας και συνέχισε, «γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια επιδείνωση στις σχέσεις από τη στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε ό,τι χρειαζόταν για να αποτρέψει τις παράλογες κυρώσεις, κατά την άποψη μου, εν μέσω εντάσεων στην Ουκρανία. Το αποτέλεσμα αυτού του εμπάργκο, και για τα ελληνικά προϊόντα, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην ελληνική οικονομία» είπε ο πρωθυπουργός.
Υπενθύμισε επίσης ότι από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του έλαβε ένα μήνυμα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «που θεώρησε σχεδόν δεδομένη τη θέση της Ελλάδας υπέρ των κυρώσεων».
«Εγώ τον ίδιο, όπως και  τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini τους κάλεσα κάλεσε και τους είπα:« Μην νομίζετε ότι η θέση της Ελλάδας είναι λίγο πολύ δεδομένη. Η κατάσταση έχει αλλάξει και τώρα υπάρχει άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Και τώρα θα πρέπει να μας ρωτήσετε πριν πάρετε τις αποφάσεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Tass.
«Δεν συμφωνούμε με την επιβολή κυρώσεων. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένας δρόμος στο πουθενά. Υποστηρίζω την άποψη ότι υπάρχει ανάγκη για διάλογο και για τη διπλωματία. Θα πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε τις λύσεις σε σημαντικά προβλήματα », είπε ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο οικονομικός πόλεμος είναι μια «αδιέξοδη πολιτική».
«Είμαι υπέρ της διπλωματίας», είπε ο Α. Τσίπρας. «Πιστεύω ότι η επίτευξη των συμφωνιών του Μινσκ είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Νομίζω ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσουν οι εντάσεις στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της πρώτης του συμμετοχής στη Σύνοδο της Ε.Ε στις 19-20 Μαρτίου είπε στους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς «Πείτε μου πως φαντάζεστε την νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη; Τη βλέπετε με τη Ρωσία στην απέναντι όχθη ή με τη Ρωσία στη διαδικασία του διαλόγου  και της αμοιβαίας κατανόησης; Δεν έλαβα καμία απάντηση. Κατά την άποψή μου, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης πρέπει να περιλαμβάνει και τη Ρωσία» καταλήγει ο πρωθυπουργός σε αυτή την αποκλειστική συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...