Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Ρύθμιση εξπρές της Εφορίας για ζεστό χρήμα τον Μάρτιο




ruthmisi-ekspres-tis-eforias-gia-zesto-xrima-to-martio

Με δεδομένη πλέον την απόφαση της κυβέρνησης να μην υπάρξει «κούρεμα» οφειλών στην εφορία –το σχέδιο για διαγραφή 50% φόρων και προσαυξήσεων για όσους πληρώσουν εφάπαξ μπαίνει οριστικά στο συρτάρι- το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί εναλλακτικό σχέδιο για να μαζέψει ρευστό μέσα στον Μάρτιο. Δεδομένου ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων θα έρθει με ξεχωριστό νομοσχέδιο στη Βουλή μετά το Eurogroup, η  έκτακτη ρύθμιση για τον Μάρτιο, σχεδιάζεται ακόμη και να κατατεθεί ως προσθήκη στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.
Το σχέδιο στηρίζεται στην εξής αρχή: «έλα να πληρώσεις ότι μπορείς και θα σου δώσουμε τη δυνατότητα να κουρέψεις το σύνολο των προσαυξήσεων»
Το σχέδιο στηρίζεται στην εξής αρχή: «έλα να πληρώσεις ότι μπορείς και θα σου δώσουμε τη δυνατότητα να κουρέψεις το σύνολο των προσαυξήσεων». Αυτό ισχύει και τώρα, ωστόσο, για την έκτακτη διαδικασία που θα υπάρξει μέχρι τον Μάρτιο, θα υπάρχει η εξής διαφορά: ο οφειλέτης, θα μπορεί να αποπληρώσει συγκεκριμένη οφειλή η οποία έχει φορτωθεί με τις μεγαλύτερες προσαυξήσεις έτσι ώστε να ευεργετηθεί από τη διαγραφή των προσαυξήσεων. Επίσης, θα μπορούν να διαγραφούν όλες οι προσαυξήσεις μέχρι και τον Φεβρουάριο. Τέτοια δυνατότητα προς το παρόν δεν υπάρχει καθώς η ρύθμιση που «τρέχει» αυτή τη στιγμή προβλέπει διαγραφή των προσαυξήσεων για όσους πληρώσουν εφάπαξ μέχρι και τον Σεπτέμβριο.  Σε κάποιες περιπτώσεις, οι φορολογούμενοι έχουν φορτωθεί πολύ μεγάλα ποσά στο διάστημα Οκτωβρίου-Φεβρουαρίου καθώς ο νόμος που προβλέπει ότι τα χρέη φουσκώνουν κατά 10% με τη συμπλήρωση δύο μηνών από τη στιγμή που μια οφειλή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ.
Ένα παράδειγμα: Ο οφειλέτης χρωστάει 3000 ευρώ. Τα 1000 ευρώ, είναι οφειλή από φόρο εισοδήματος και σε αυτά έχουν προστεθεί 1500 ευρώ προσαυξήσεις. Τα υπόλοιπα 500 ευρώ, προέρχονται από ΕΝΦΙΑ (400 ευρώ φόρος και 100 ευρώ προσαυξήσεις). Μέσα στον Μάρτιο, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να δώσει 500 ευρώ μετρητά. Επιλέγει να «ψαλιδίσει» την οφειλή του φόρου εισοδήματος. Καταβάλει τα 500 ευρώ –που είναι ο μισός φόρος- και γλιτώνει 750 ευρώ προσαυξήσεις (που είναι οι μισές προσαυξήσεις που αντιστοιχούν στον φόρο εισοδήματος. Μετά την καταβολή, ο φορολογούμενος θα χρωστάει:
1.      500 ευρώ που είναι ο υπόλοιπος φόρος εισοδήματος
2.      750 ευρώ που είναι οι υπόλοιπες προσαυξήσεις και
3.      500 ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ δηλαδή σύνολο 1750 ευρώ.
Επομένως, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, πληρώνοντας 500 ευρώ, θα μπορεί να περιορίσει την οφειλή του κατά 1250 ευρώ. Το ποσό που θα απομείνει θα πρέπει να ενταχθεί στο σύστημα των 100 δόσεων ενώ ο οφειλέτης θα πρέπει να είναι συνεπής στις καταβολές του για τουλάχιστον 10 μήνες.
Αυτή θα είναι μια έκτακτη διαδικασία η οποία θα ισχύσει μέχρι το τέλος Μαρτίου. Μέτα, προγραμματίζεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων. Και αυτή θα δίνει τη δυνατότητα για διαγραφή μεγάλου μέρους των προσαυξήσεων για όσους πληρώσουν εφάπαξ αλλά δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής της οφειλής. Επίσης, δεν θα δοθεί η δυνατότητα διαγραφής των προσαυξήσεων Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...