Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Η Ελλάδα στο γεωπολιτικό παιχνίδι. Μόσχα και Βερολίνο καλούν Τσίπρα

Το μήνυμα από το Κρεμλίνο και οι φόβοι των Γερμανών. Το γεωπολιτικό στοιχείο στη διαπραγματευση με τους εταίρους-δανειστές. Η κυβέρνηση αποκτά ατού.
 Η Ελλάδα στο γεωπολιτικό παιχνίδι. Μόσχα και Βερολίνο καλούν Τσίπρα
Η γεωπολιτική διάσταση είναι η νέα παράμετρος που υπεισέρχεται στο παζλ των σχέσεων και της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους εταίρους-δανειστές. Η πτυχή αυτή αναδεικνύεται  με την πρόσκληση της καγκελαρίου Μέρκελ προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το Βερολίνο, η οποία ήρθε λίγες ώρες μετά την αποστολή μηνύματος από το Κρεμλίνο, για συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα στη Μόσχα, στις 8 Απριλίου. Υπό το φως αυτών των εξελίξεων αποκτά ουσιώδες νόημα η προχθεσινή αναφορά της Μέρκελ σε "γεωπολιτικά θέματα που συναρτώνται με την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια".
 Του Χ. ΝΙΑΚΑ , sofokleousin.gr
Η προοπτική περασιτέρω σύσφιξης των σχέσεων με τη Ρωσία γίνεται ξαφνικά ένα ισχυρό ατού για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται ότι αποκτά μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμηστις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους-δανειστές, όπου πλέον οι δημοσιονομικοί αριθμοί και τα "οικονομικά μαθηματικά" δεν θα είναι η μοναδική παράμετρος.
Οι Ευρωπαίοι λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι ήδη άριστες και ότι η Μόσχα διάκειται φιλικά προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι από τις ελάχιστες στην Ευρώπη που εξακολουθεί να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με το Κρεμλίνο.
Κυβερνητικοί παράγοντες στο Βερολίνο επισημαίνουν μάλιστα ότι η ρωσική κυβέρνηση  εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει το εμπάργκο για τα ελληνικά προϊόντα, το οποίο είχε επιβληθεί στα πλάισια των "αντιποίνων" για τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης. Κατά την άποψη των Γερμανών αξιωματούχων, αυτό αποτελεί μία ένδειξη των προθέσεων της Μόσχαςνα προσεγγίσει περισσότερο την Ελλάδα, την ώρα που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους ισχυρούς εταίρους της στην Ευρωζώνη.
 Οι ενδείξεις και η σημειολογία
Οσον αφορά  τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν  ότι η πρώτη μάχη που έδωσε στις Βρυξέλλες, αφορούσε τις κυρώσεις που ήθελε να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μόσχα για τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία. Αυτό είχε προκαλέσει τότε "δυσφορία" στους κόλπους της ΕΕ και ενόχλησε ιδιαίτερα τη γερμανική πλευρά.
Αναφέρουν επίσης σημειολογικά ότι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που συνάντησε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ήταν ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα, ο οποίος λίγες μέρες αργότερα συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Χουντή.
 Στο πακέτο διαπραγμάτευσης
Η πρόσκληση της Μέρκελ  προς τον Αλ. Τσίπρα δεν αφορά προφανώς μόνο τα τρέχοντα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για τη χρηματοδοτική στήριξη και το χρέος. Το Βερολίνο προσπαθεί να προλάβει  εξελίξεις οι οποίες θα είχαν μακροχρόνια επίδτραση στις  ευρωπαϊκές γεωπολιτικές ισορροπίες και στους κόλπους της ΕΕ. Ενεργεί προληπτικά, ώστε να αποτρέψει τη δημιουργία μιας δυναμικής την οποία δεν θα μπορεί να ανασχέσει εκ των υστέρων.
Μπορεί να πιέσει, συνδέοντας αυτά τα ζητήματα με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέα συμφωνίας στήριξης και για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Το μήνυμα από το Κρεμλίνο που θορύβησε τους Γερμανούς
 Στο Βερολίνο γνωρίζουν ότι το Μαξίμου είχε ζητήσει συνάντηση Τσίπρα -Πούτιν και τις τελευταίες μέρες επεδίωκε να την επισπεύσει,  διαπιστώνοντας ότι εντείνεται η πίεση από τους Ευρωπαίους εταίρους, η οποία οδηγεί στα πρόθυρα ασφυξίας την ελληνική οικονομία. Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια αναζήτησης ισχυρών συμμάχων εκτός ευρωζώνης.
Με βάση το αρχικό πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επρόκειτο να μεταβεί στη ρωσική πρωτεύουσα στις 9 Μαΐου μαζί άλλους διεθνείς ηγέτες,  έπειτα από πρόσκληση Πούτιν να παραστούν στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα 70χρονα της αντιφαστικής νίκης και τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Χθες από το Κρεμλίνο εστάλη μήνυμα ότι ο πρωθυπουργός προσκαλείται να επισκεφθεί  ένα μήνα νωρίτερα τη Μόσχα, στις 8 Απριλίου, για συνάντηση και συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν.
Λίγες ώρες αργότερα, η καγκελάριος Μέρκελ  επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Τσίπρα και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί επειγόντως το Βερολίνο..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...