Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

6+1 συμπεράσματα από το μαραθώνιο δείπνο Μέρκελ-Τσίπρα

sofokleousin.gr

Με... χαμόγελα διατύπωσαν τις διαφωνίες τους στην πολύωρη συνάντηση που είχαν χθες στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει θετική αποτίμηση της πρώτης επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Γερμανία σε άτυπη ενημέρωση. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και πολιτικοί παράγοντες και αναλυτές, που επισημαίνουν ότι ο κ. Τσίπρας και η κ. Μέρκελ έστειλαν σαφές μήνυμα ισχυρής πολιτικής βούλησης για την υπέρβαση των αδιεξόδων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, δεν εμφάνισαν δείγματα γραφής.
Και οι δύο πλευρές επέμειναν στο περίγραμμα, όπως τόνισε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. 
«Συζήτησαν για το περίγραμμα. Το ευχάριστο είναι ότι παρουσιάστηκαν συγκλίσεις και καλή διάθεση να βρεθούν κοινοί τόποι».
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων συζήτησαν για:
  • Τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών
  • Την κατάσταση στην Ελλάδα
  • Ποιοι είναι οι στόχοι της κυβέρνησης
  • Τα προβλήματα της Ευρωζώνης 
Σε άτυπη ενημέρωση του Μαξίμου αναφέρονται οι παρακάτω επτά λόγοι που η συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ είχε θετικά αποτελέσματα:
1.Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε μπροστά στην γερμανίδα Καγκελάριο τα θέματα της διαφθοράς με ευθεία αναφορά στην Siemens «ζητώ τη βοήθεια και τη συνέργεια της γερμανικής κυβέρνησης και νομίζω ότι μια πρώτη πρωτοβουλία σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα είναι η δικαστική συνδρομή από τις γερμανικές αρχές, ώστε να υπάρξει και να αποδοθεί δικαιοσύνη σε σχέση με τα πεπραγμένα της Siemens στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες».
2. Επίσης, έθεσε το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων. «Πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε και οι δύο χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το ηθικό θέμα, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά τον ελληνικό και το γερμανικό λαό που δώσαμε μεγάλο φόρο αίματος για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τον ολοκληρωτισμό του ναζισμού, την περίοδο εκείνη που λίγο έλλειψε να δημιουργήσει ανεπανόρθωτες πληγές». Στο θέμα των επανορθώσεων ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι «ηθικό πρωτίστως θέμα». Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έθεσαν ποτέ το θέμα, το υποβάθμισαν μάλιστα, πιστεύοντας ότι έτσι μπορούν διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις. Διαψεύστηκαν…
3. Ιδιαίτερη σημασία αποκτούν οι αναφορές του κ. Τσίπρα, μπροστά στην καγκελάριο, ότι το μνημονιακό πρόγραμμα απέτυχε με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία. Χαρακτηριστικά:
-Το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25% [από 12% το 2009] ενώ στους νέους αγγίζει ήδη το 60%. Πάνω από 2.000.000 πολίτες ζουν κάτω ή στα όρια της φτώχειας, ενώ το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει.
-Το ελληνικό χρέος παραμένει άλυτο. Από 127% του ΑΕΠ το 2009 έχει εκτιναχθεί στο 175% σήμερα.
-Το εισόδημα των φτωχότερων στρωμάτων μειώθηκε κατά 86%, ενώ οι φόροι τους αυξήθηκαν κατά 337%. Αντίθετα το εισόδημα των πλουσίων μειώθηκε μόνο κατά 16%, ενώ οι φόροι τους αυξήθηκαν μόλις κατά 9%.
4. Η αξία της πρόσκλησης του κ. Τσίπρα από την κ. Μέρκελ είναι ότι η διαπραγμάτευση γίνεται και πολιτική, ξεφεύγοντας από την τεχνοκρατική σκοπιά.
5. Τόσο η Α. Μέρκελ όσο και ο Αλ. Τσίπρας τόνισαν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και η «επταμερής» συνάντηση στις Βρυξέλλες. Δεν είναι παράλογο, ήταν αναμενόμενο. Η επιμονή, όμως, της Α. Μέρκελ να βρεθεί λύση ασκεί προς όλες τις κατευθύνσεις: και προς την κυβέρνηση και προς τους θεσμούς. Η λαϊκή στήριξη, βέβαια, της σημερινής κυβέρνησης –που ξεπερνά κατά πολύ τα ποσοστά των εκλογών- αποτελεί μια σοβαρή «πολιτική ασπίδα».
6. Η συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα, όπως και η «επταμερής» των Βρυξελλών, κινητοποίησε και άλλες δυνάμεις. Όπως τις ΗΠΑ που επισημαίνουν ότι «είναι προς το καλύτερο συμφέρον των ΗΠΑ και της οικονομίας μας αυτές οι διαφορές να επιλυθούν» .
7. Τέλος, η Αν. Μέρκελ τόνισε στην εισαγωγική της ομιλία ότι στην Ελλάδα «θα πρέπει να υπάρχει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός». Παραδοχή που αφήνει ανοιχτό το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...