Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ποια ζητήματα θέτει η κυβέρνηση στο «τραπέζι» της κρίσιμης συνάντησης

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής , real.gr
 
Με δύο επιδιώξεις θα προσέλθει απόψε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο με τις ηγεσίες της ΕΕ, της Γαλλίας και της Γερμανίας η ελληνική κυβέρνηση. Οι επιδιώξεις αυτές είναι να δοθεί λύση στο οξύ πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία αλλά και να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο της Συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, ώστε να συμφωνηθούν και τα επόμενα βήματα του μεταβατικού σταδίου έως τις 20 Ιουνίου.

Η σύνοδος αυτή θα είναι τελικά επταμερής και όχι πενταμερής, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό, ότι θα παραστεί και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γιερούν Ντάισελμπλουμ. Η σύνοδος συγκαλείται από τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και θα συμμετάσχουν πέραν του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οι πρόεδροι της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. 

Για την Αθήνα, που επέμεινε στην παρουσία του κ. Ντράγκι στη συνάντηση αυτή, το σημαντικότερο ζήτημα είναι η ρευστότητα που χορηγεί με το σταγονόμετρο η ΕΚΤ στην ελληνική οικονομία. Η ελληνική πλευρά θεωρεί την άρνηση του κ. Ντράγκι, να διοχετεύσει επιπλέον ρευστότητα στην Ελλάδα, μέσω μιας επέκτασης του πλαφόν για την έκδοση εντόκων γραμματίων, μονομερή ενέργεια που αντιτίθεται στα συμφωνηθέντα της 20ής Φεβρουαρίου και θα θέσει επιτακτικά το ζήτημα αυτό, όπως και το θέμα της καταβολής στην Ελλάδα των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 1,9 δισ. ευρώ. 

Η Αθήνα είναι αποφασισμένη να πάει απολύτως επιθετικά στη συνάντηση για το ζήτημα αυτό και είναι ενδεικτικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Ν. Φίλη, ότι η κυβέρνηση θα αντιδράσει, αν οι δανειστές συνεχίσουν τους εκβιασμούς. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η προειδοποίηση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη, πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει για μακρό χρονικό διάστημα τις υποχρεώσεις της σε εξωτερικό και εσωτερικό, αν δεν υπάρξει έξωθεν χρηματοδότηση. 

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο αναμένεται να εστιάσει η Αθήνα στην επταμερή είναι η αποσαφήνιση και εξειδίκευση του τι συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα δηλώνει έτοιμη να συζητήσει στη βάση αυτής της συμφωνίας, για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του επόμενου τριμήνου. 

Πάντως, θα εστιάσει και στο ρόλο των τεχνικών κλιμακίων, ότι κατά τη γνώμη της δεν ανταποκρίνονται στο πνεύμα της συμφωνίας. Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, η διαπραγμάτευση θα εστιάσει και στο θέμα των κλιμακίων, τα οποία θεωρεί ότι βρίσκονται στην Αθήνα αποκλειστικά και μόνο για τη συλλογή στοιχείων και όχι για να κάνουν υποδείξεις πολιτικής. 

Η Αθήνα θα ζητήσει πολιτική απεμπλοκή από τα προβλήματα που εμφανίζονται στο τεχνικό επίπεδο και θα καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει από τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Επίσης θα ξεκαθαρίσει. ότι δεν προτίθεται να αποδεχτεί την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...