Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Στο καναβάτσο θέλουν την Αθήνα οι δανειστές

efsyn.gr

 Συντάκτης: Αρτεμις Σπηλιώτη
Τη στρατηγική της εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας προσπαθεί να «χτίσει» η κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν θα απευθύνει στους ομολόγους τους μόνο οικονομικά επιχειρήματα.
Οι παροικούντες το Μαξίμου σημειώνουν ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο προχθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο για την Οικονομική Πολιτική, στη διάρκεια του οποίου εξετάστηκε το πακέτο των μέτρων με το οποίο θα επιχειρηθεί ο κατευνασμός των θεσμών, αρχής γενομένης από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αναδείξει στους εταίρους τη γεωπολιτική σημασία της Αθήνας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να καταστήσει σαφές ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης η περιθωριοποίηση της χώρας εντός ή εκτός ευρωζώνης. Να σημειωθεί εξάλλου ότι και ο αμερικανικός παράγοντας έχει εκφράσει την ανησυχία του, φοβούμενος ότι το «στρίμωγμα» της Ελλάδα από τους εταίρους μπορεί να δημιουργήσει τριγμούς στην ευρωατλαντική συμμαχία.
Οι δανειστές επιχειρούν να στείλουν την Αθήνα στο καναβάτσο ώστε να αναγκάσουν την κυβέρνηση να λάβει «εδώ και τώρα» μέτρα στην κατεύθυνση της εκκρεμούσης 5ης αξιολόγησης, δηλαδή να δοθεί συνέχεια στο περιλάλητο e-mail Χαρδούβελη, το οποίο έχει απορρίψει στο σύνολό του η νέα κυβέρνηση.
Οι κυκλωτικές κινήσεις όλων των θεσμών-δανειστών (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) αναμένεται να κορυφωθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα και δεν αποκλείεται, αν δεν βρεθεί η χρυσή τομή στο Eurogroup της Δευτέρας, να ανοίξει ο δεύτερος γύρος της σκληρής αντιπαράθεσης Ελλάδας-Ευρωπαίων με όλα τα ενδεχόμενα.
Ο πρώτος γύρος έκλεισε με τις αποφάσεις του Eurogroup του Φεβρουαρίου και το γνωστό κείμενο «της δημιουργικής ασάφειας», το οποίο όμως χρήζει πλέον αποσαφήνισης.
Εν όψει του δεύτερου γύρου η Ελλάδα έχει μπει σε «πρόγραμμα» πιστωτικής ασφυξίας, όπως επιβεβαιώθηκε από τις χθεσινές αποφάσεις που έλαβε η ΕΚΤ προκαλώντας τη δυσφορία της κυβέρνησης.
«Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου δεν αντανακλάται πλήρως στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Οπως είπε, τον τελευταίο καιρό η ΕΚΤ ζητούσε να υπάρξει μια συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε στις 20 Φεβρουαρίου αλλά δεν ενσωματώθηκε στην απόφασή της.
Ο Μάριο Ντράγκι λοιπόν έδωσε μια μικρή ανάσα στις τράπεζες αυξάνοντας κατά 500 εκατ. ευρώ το «μαξιλάρι» της χρηματοδότησης, ωστόσο στο κρίσιμο ζήτημα που αφορά τη χρήση της ρευστότητας από τις τράπεζες για την αγορά εντόκων γραμματίων ώστε να χρηματοδοτηθεί το Δημόσιο, ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν είναι «πολιτικό ίδρυμα» αλλά λειτουργεί με κανόνες. Απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, είπε ότι «οι ευρωπαϊκοί κανόνες απαγορεύουν την έμμεση ή άμεση χρηματοδότηση ενός κράτους».
Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε να υπάρξει γρήγορα μια διαδικασία που θα δείχνει ότι προχωρά η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, ώστε να γίνουν και πάλι αποδεκτά από την ΕΚΤ τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και εγγυήσεις του Δημοσίου ως ενέχυρα στις πράξεις κύριας χρηματοδότησης των τραπεζών. «Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξεκινήσει τη χρηματοδότηση» (σ.σ. επαναφορά του waiver και αποδοχή των ελληνικών ομολόγων).
Ο Μάριο Ντράγκι, έδωσε μικρή ανάσα στις ελληνικές τράπεζες, αλλά «έκοψε» κάθε συζήτηση για χρηματοδότηση του Δημοσίου μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η μη υλοποίηση του προγράμματος θα κρατήσει κλειστούς του κρουνούς της ρευστότητας, ήταν το μήνυμα του κεντρικού τραπεζίτη.
Στο πλαίσιο αυτό η επέκταση του Εκτάκτου Μηχανισμού Ρευστότητας, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι συστημικές τράπεζες, περιορίστηκε στα 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου σημείωναν ότι η απόφαση της ΕΚΤ δεν δημιουργεί κανένα επιπρόσθετο πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα καθώς συνεχίζεται η επιστροφή καταθέσεων.
Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα εκτιμάται στα 100 δισ. ευρώ, με τον Μάριο Ντράγκι να σημειώνει ότι το ποσό έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες και αντιστοιχεί στο 68% του ΑΕΠ, που είναι και το υψηλότερο στην ευρωζώνη. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ μάλιστα τόνισε ότι «το τελευταίο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι η ΕΚΤ δεν βοηθά την Ελλάδα».
Το «μαξιλάρι»
Σε ό,τι αφορά το «μαξιλάρι» των περίπου 10 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε και πάλι ότι είναι διαθέσιμο για τυχόν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης, αν και οι ελληνικές τράπεζες, όπως τόνισε, είναι φερέγγυες.
Ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε χθες ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) πριν από τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, δεδομένου εκτός των άλλων ότι ήδη οι τίτλοι που κατέχει υπερβαίνουν το όριο που τέθηκε ανά εκδότη (33%) και έτσι θα πρέπει πρώτα να γίνουν αποπληρωμές και μετά αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...