Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

«Τρομοκρατικό χτύπημα» σε Μέρκελ-Τσίπρα από FT-Ράχόι

Μεθοδευμένη η αποκάλυψη της επιστολής λίγες ώρες πριν τη συνάντηση στο Βερολίνο. Που στοχεύει η αποκάλυψη
 
Επιστολή με την οποία επιχειρούν να δυναμιτίσουν το βελτιούμενο κλίμα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας δημοσιεύουν οι Financial Times μερικές μόνο ώρες πριν τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ. Η εφημερίδα αποκαλύπτει –μέσω Ισπανίας και Βρυξελλών- μια επιστολή με ημερομηνία 15 Μαρτίου από τον Έλληνα πρωθυπουργό προς τη Γερμανίδα καγκελάριο στην οποία έθετε το οξύ πρόβλημα ρευστότητας προειδοποιώντας ότι προτεραιότητα του είναι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έναντι της εξυπηρέτησης του χρέους.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ , sofokleousin.gr
Η επιστολή που απεστάλη πριν τη Σύνοδο Κορυφής είναι –προφανώς- η αιτία της πρόσκλησης της Άνγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση στο Βερολίνο καθώς και για τη σύγκλιση της 7μερούς που συνεδρίασε το βράδυ της Παρασκευής. 
Εκτοτε το κλίμα και οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι βελτιώνονται διαρκώς, ενώ εντείνεται η κόντρα με την ΕΚΤ, την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποιεί ως «σάκο του μποξ» αποφεύγοντας ρήξη με τους εταίρους.
Η αποκάλυψη όμως της επιστολής που δημοσιεύουν οι Financial Times από τους ανταποκριτές της εφημερίδας στη Μαδρίτη και τις Βρυξέλλες και όχι στη Φρανκφούρτη, το Βερολίνο ή την Αθήνα φωτογραφίζει την πηγή της διαρροής, που δεν είναι άλλη από την ισπανική κυβέρνηση, η οποία είχε προσπαθήσει να δυναμιτίσει και το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Η κόντρα μάλιστα του Αλέξη Τσίπρα με τον Μαριάνο Ραχόι κλιμακώθηκε στη συνέχεια με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιτίθεται κατά εταίρων και θεσμών που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση της χώρας και ναρκοθετούν την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
Υπ αυτό το πρίσμα και με δεδομένη την προσπάθεια -του πιεζόμενου πολιτικά από τους Podemos- Μαριάνο Ραχόι να μπλοκάρει ευνοϊκή για την Ελλάδα λύση στο Eurogroup σκιαγραφείται ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο σκηνικό έντασης και αντίρροπων δυνάμεων το οποίο απειλεί να δυναμιτίσει όχι μόνο την προοπτική επίλυσης τους ελληνικού προβλήματος αλλά και την προσπάθεια σταθεροποίησης και ανάπτυξης της Ευρωζώνης.
Εντασσόμενη στο συνολικό πολιτικό παιχνίδι πιέσεων και δημοσιευμάτων η αποκάλυψη της επιστολής Τσίπρας προς την Άνγκελα Μέρκελ σε αυτή τη φάση στόχο έχει να περιορίσει την ελαστικότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στην Ελλάδα, δημιουργώντας νέες πηγές έντασης και τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα σκληρύνει τη στάση της φοβούμενη μη φανεί ενδοτική απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος είχε «απειλήσει» με στάση πληρωμών.
Το κλίμα
Το σκηνικό που διαμορφώνεται μετά την αποκάλυψη της επιστολής δημιουργεί προβλήματα και στην Ελλάδα καθώς επιβεβαιώνεται –εμμέσως- το δημοσίευμα της FAZ σύμφωνα με το οποίο εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα στις 8 Απριλίου.
Γίνεται όμως παράλληλα αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν άλλα τεχνικά περιθώρια και η πολιτική επίλυση του ζητήματος είναι επιτακτική, ενώ αξιολογούνται κάτω από νέο πρίσμα οι δηλώσεις Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ, οι οποίοι πριν τη Σύνοδο Κορυφής δεν απέκλειαν GRaccident.
Με τα ευαίσθητα δεδομένα πλέον γνωστά στο ευρύ κοινό η Άνγκελα Μέρκελ καλείται να παίξει το ρόλο της ως ηγέτιδα της ηγεμονικής δύναμης της Ευρώπης αναλαμβάνοντας τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την επίλυση μιας σοβούσας οικονομικής και πολιτικής κρίσης η εκδήλωση της οποίας θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες και προεκτάσεις.
Αποσπάσματα της επιστολής
«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόσβαση στις αγορές και ενόψει της κορύφωσης των υποχρεώσεών μας την άνοιξη και το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι ειδικοί περιορισμοί από την ΕΚΤ σε συνδυασμό με την καθυστέρηση των δόσεων θα κάνουν αδύνατο για την κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το χρέος» έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας.
Και συμπληρώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός: η εξυπηρέτηση του χρέους θα οδηγούσε σε μια οξεία επιδείνωση της ήδη καταπιεσμένης ελληνικής κοινωνικής οικονομοίας, μια προοπτική που δεν θα ανεχθώ.
«Με αυτό το γράμμα σας καλώ να μην επιτρέψετε μια μικρή εκταμίευση χρημάτων και μια συγκεκριμένη θεσμική αδράνεια να μετατραπεί σε ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Οι Financial Times γράφουν ότι η πέντε σελίδων επιστολή είναι κυρίως επικριτική για τη στάση της ΕΚΤ, για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας γράφει ότι έχει απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να διακρατήσουν περαιτέρω βραχυπρόθεσμο χρέος από αυτό που είχαν όταν υπήρξε το αίτημα για επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος τον περασμένο μήνα - ένας περιορισμός που εμποδίζει την Αθήνα από το να βασιστεί στα έντοκα γραμμάτια για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες σε ρευστότητα καθώς οι Ελληνικές τράπεζες έχουν γίνει ο σχεδόν αποκλειστικός αγοραστής αυτών των εκδόσεων.
Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στους «όρους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών» που ίσχυαν αμέσως μετά τις εκλογές όταν δηλαδή η απόφαση για επέκταση του προγράμματος των 172 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την ΕΚΤ για αύξηση του ELA σε μικρότερα χρονικά διαστήματα από το κανονικό και μάλλον σε μικρές αυξήσεις υποστηρίζοντας ότι τέτοια αύξηση με το σταγονόμετρο θα συνεχίσει να πυροδοτεί τη σεναριολογία και να αυξήσει την αβεβαιότητα για το τραπεζικό σύστημα.
Αν και ο κ. Τσίπρας έγραψε ότι η Αθήνα είναι «δεσμευμένη στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της σε καλή πίστη και στενή συνεργασία με τους εταίρους της» προειδοποίησε, επίσης, την κυρία Μέρκελ ότι μια αποτυχία να υπάρξει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση θα οδηγούσε μόνο σε μεγαλύτερα προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...