Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Ξεκινά η διαπραγμάτευση επί των μέτρων μεταξύ κυβέρνησης - δανειστών

Σε συνεχείς συσκέψεις θα βρίσκεται από σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της αυριανής έναρξης των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο με τους δανειστές.
του Γιώργου Μελιγγώνη, matrix24.gr
 kivernisi
 Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμάται πως η συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup ήταν ένα «θετικό βήμα», ωστόσο πλέον η συζήτηση μπαίνει στις «λεπτομέρειες», όπου, ως γνωστόν, κρύβεται ο διάβολος…
Όπως προαναφέρθηκε, ο απολογισμός για την κυβέρνηση από το χθεσινό Eurogroup είναι θετικός, υπό την έννοια ότι επαναβεβαιώθηκε η βούληση των εταίρων να μην αφήσουν την χώρα να καταρρεύσει χρηματοδοτικά αλλά και επειδή οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα γίνονται, κυρίως, στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι πως η Αθήνα παραμένει σε πιστωτική «καραντίνα» και οι δανειστές έστειλαν ένα σκληρό μήνυμα στην κυβέρνηση: ότι δεν υπάρχουν προκαταβολές και θα πρέπει πρώτα να υλοποιηθούν ορισμένες μεταρρυθμίσεις, πριν απελευθερωθούν χρήματα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να «ανασάνει».
Οι «κόκκινες γραμμές»
Τούτου δοθέντος, από αύριο ξεκινά μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των εκπροσώπων των δανειστών μία σκληρή διαπραγμάτευση επί των λεπτομερειών, με την κυβέρνηση να θέτει δύο στόχους: αφενός, να τηρηθούν ορισμένες «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας, ήτοι το «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων αγαθών (νερό, ενέργεια) αλλά και υποδομών (περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια), να μην θιγούν συντάξεις –είτε κύριες είτε επικουρικές- και, ταυτόχρονα, ακόμη κι αν χρειαστεί αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, αυτό να μην αφορά  βασικά καταναλωτικά αγαθά προκειμένου να μην «ροκανιστεί» το εισόδημα των πολιτών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση δίνει και μία μάχη σε πολιτικό-συμβολικό επίπεδο: οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών να μην θυμίζουν τις παλιές συζητήσεις με την τρόικα. Δηλαδή, οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια να μην έχουν εκβιασμούς, να διεξάγονται κυρίως στις Βρυξέλλες και, αν χρειαστεί να μεταβούν στην Αθήνα τεχνικοί σύμβουλοι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, να μην «βολτάρουν» στα υπουργεία, δίνοντας την εντύπωση «επιθεωρητών».
Προσδοκίες από Γιούνκερ
Πάντως, στο Μαξίμου αντιμετωπίζουν με ανακούφιση την έναρξη της σχετικής συζήτησης, καθώς κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως ανοίγει ο δρόμος για την «εξειδίκευση» της συμφωνίας και μία ομαλή πορεία για το παρόν τετράμηνο, ως την λήξη της παράτασης της δανειακής σύμβασης. Βεβαίως, με δεδομένο ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, αλλά και ότι οι συζητήσεις δε θα είναι ανέφελες, μένει να φανεί ποιες μεταρρυθμίσεις θα κληθεί να διαχειριστεί πολιτικά η νέα κυβέρνηση, αλλά και ποιους οικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους θα κληθεί να «κυνηγήσει».
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστική για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σε «τεχνικό» επίπεδο μπορεί να είναι η συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες. Κατά πληροφορίες, μεταξύ των δύο ηγετών έχει ήδη υπάρξει η σχετική… προεργασία, προκειμένου ο πρόεδρος της Κομισιόν να δώσει «κατευθυντήριες γραμμές» στα τεχνικά κλιμάκια, οι οποίες θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να διαχειριστεί πολιτικά τις μεταρρυθμίσεις που θα κληθεί να φέρει σε πέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...