Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Διεργασίες για κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ

www.protothema.gr
Η «σκιά» του ΣΥΡΙΖΑ πέφτει πάνω από τη ΔΗΜΑΡ

Χωρισμένοι στα τρία είναι οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, σε σχέση με το μέλλον του κόμματος

Η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και η φόρμουλα που μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, απασχολεί πολλά στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, δύο εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη των εργασιών του τρίτου συνεδρίου. 

Δεν είναι μόνο η Μαρία Ρεπούση που θεωρεί πως η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να συστρατευθεί προεκλογικά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και άλλοι βουλευτές και κομματικά στελέχη εκφράζουν την ίδια πεποίθηση σε ιδιωτικές συνομιλίες τους και δεν αποκλείεται να τοποθετηθούν δημόσια στο συνέδριο. Όπως φαίνεται το μεγάλο εμπόδιο ειναι ο εκλογικός νόμος που δεν επιτρέπει σε συνασπισμό κομμάτων να λάβει το μπόνους των πενήντα εδρών.

Πάντως τόσο ο Φώτης Κουβέλης, όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χρήστος Μαχαίρας στις τελευταίες συνεντεύξεις τους υπεραμύνονται της αυτοτέλειας της ΔΗΜΑΡ.

Η Μαρία Ρεπούση σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο 105,5" μίλησε για "συγκρότηση ενός μεγάλου κοινού ψηφοδελτίου με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, των Οικολόγων και ενός κομματιού του ΠΑΣΟΚ που καταλαβαίνει ότι η συστράτευση με τον Αντ. Σαμαρά είναι στροφή προς την δεξιά και την άκρα δεξια, στη βάση κάποιων προγραμματικών σημείων".

Ο πρόεδρος του κόμματος Φώρης Κουβέλης στην Real news ξεκαθάρισε, ωστόσο, "ότι η θέση όλων μας είναι υπέρ της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας του κόμματός μας". "Η ΔΗΜΑΡ ούτε θα διαλυθεί ούτε θα διαχυθεί σε άλλα κόμματα. Θα ανασυγκροτηθεί και θα συμβάλει με τις δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας στη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου, που θα οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου", υπογράμμισε. Πρόσθεσε, δε, πως "αν το ΠΑΣΟΚ μεταβάλλει τη στάση του, αν απεγκλωβιστεί δηλαδή από τις ασκούμενες πολιτικές που σήμερα συνυπηρετεί, μπορεί να γίνει μέρος της προοδευτικής διακυβέρνησης".

Υπερ της οργανωτικής αυτονομίας της ΔΗΜΑΡ τάχθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου Χρήστος Μαχαίρας σε συνέντευξή του στο Βήμα FM. Ο κ. Μαχαίρας υπενθύμισε πως "στο κείμενο θέσεων για το συνέδριο το οποίο έχει υπερψηφισθεί με μεγάλη πλειοψηφία υπογραμμίζεται το αδιαπραγμάτευτο της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας της ΔΗΜΑΡ". Επιπλέον είπε ότι η ΔΗΜΑΡ "θα διεκδικήσει την κοινοβουλευτική παρουσία της και θα προωθήσει το πολιτικό σχέδιο που καταθέτει για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου".

Οι τρεις κυρίαρχες προτάσεις


Χωρισμένοι στα τρία είναι οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, σε σχέση με το μέλλον του κόμματος. Η πρώτη άποψη υποστηρίζει την κομματική αυτοτέλεια και την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση το ρίσκο θα είναι υψηλό, καθώς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται ακόμα μακριά από το εκλογικό όριο του 3%. Εντούτοις ορισμένα στελέχη θεωρούν πως αξίζει να επιχειρηθεί για μια ακόμη φορά η ανάκαμψη του κόμματος και αν αυτό δεν σταθεί δυνατό τότε να ληφθούν αποφάσεις παραμονές πιθανών εθνικών εκλογών, οι οποίες θα οδηγούν ακόμα και στη διάλυση. Αν, πάλι, επιτευχθεί η ανάκαμψη τότε θα ανοίξει συζήτηση συμμετοχής της Δημοκρατικής Αριστεράς σε ακόμη μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Η δεύτερη άποψη σχετίζεται με την προεκλογική συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση κάποια στελέχη θεωρούν πως η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ ή το συνέδριο θα πρέπει να αποφασίσει τη συμμετοχή στελεχών του κόμματος στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενα. Η ΔΗΜΑΡ ενδεχομένως να παραμείνει ως πολιτικός φορέας, όμως η μη κάθοδό της στις εκλογές θα σημάνει αυτόματα και την ολοκλήρωση του κύκλου της. Βέβαια αυτή την πρόταση μένει ανοιχτό αν και κάτω από ποιους όρους θα την αποδεχτεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η τρίτη άποψη αφορά στην προεκλογική συνεργασία με τα κόμματα της λεγόμενης κεντροαριστεράς, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Μια τέτοια προοπτική έχει το πλεονέκτημα της διατήρησης της αυτοτέλειας της ΔΗΜΑΡ. Επίσης σε έναν τέτοιο συνασπισμό η Δημοκρατική Αριστερά θα έχει αυξημένο ρόλο, σε σχέση με μια πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως αυτή η άποψη θεωρείται δύσκολο να μπορέσει να προχωρήσει κι αυτό επειδή, αφ´ ενός η Μεταρρυθμιστική Τάση του κ. Λυκούδη, η οποία κυρίως την εξέφραζε, αποχώρησε και αφ´ ετέρου η παρουσία των κκ Βενιζέλου και Κουβέλη θεωρείται πως δεν ευνοεί μια τέτοια προσέγγιση.

Ο Κουβέλης απέναντι από το λευκό

Δύο ημέρες πριν από το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς κανένα στέλεχος δεν έχει εκφράσει την επιθυμία να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος απέναντι στον κ. Κουβέλη. Ακόμα και αν γίνει κάτι τέτοιο δεν θα γίνει με σοβαρές πιθανότητες να συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά, παρά το γεγονός ότι η δημοφιλία του κ. Κουβέλη μέσα στο κομμα του βρίσκεται στο ναδίρ. Όμως η αγωνία αρκετών στελεχών γύρω από τον πρόεδρο ειναι το ποσοστό του λευκού. Αν θα είναι πάνω από το 30% το ποσοστό των συνέδρων που θα ψηφίσουν λευκό και δεδομένης της αποχώρησης της ομάδας Λυκούδη, η ΔΗΜΑΡ θα μπει σε νέο κύκλο εσωστρέφειας με επίκεντρο πλέον τον κ. Κουβέλη. Όσοι σκέφτονται να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους με αυτόν τον τρόπο, συνδέουν μια τέτοια επιλογή με το αίτημα ανανέωσης της ηγετικής ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...