Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα δημοσκόπιση της ALCO

topontiki.gr
Δείτε αναλυτικά τους πίνακες της δημοσκόπησης



Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Ν.Δ. φαίνεται να μειώνει την ένταση των διαρροών της προς τη Χρυσή Αυγή.


 


Η μεγαλύτερη διαρροή από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι προς τους αναποφάσιστους. Υπό αυτήν την έννοια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν συνεχίσει να διατηρεί τον αέρα της νίκης, θα μπορέσει να επαναφέρει πολλούς απ’ αυτούς στους κόλπους του.


 


Το ΠΑΣΟΚ αιμορραγεί προς κάθε κατεύθυνση. ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και Ν.Δ. εισπράττουν τα μεγαλύτερα κέρδη.


 


Αν ψήφιζαν μόνο οι άνω των 65 ετών, η Ν.Δ. θα ηγεμόνευε. Όμως ψηφίζουν όλοι οι πολίτες από 18 και πάνω. Και σ’ αυτές τις ηλικίες από 65 και κάτω η Ν.Δ. (και το ΠΑΣΟΚ) έχουν μεγάλο πρόβλημα...


 
Η αίσθηση που έχει η κοινωνία για το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών είναι ξεκάθαρη.


 
Ο «κανένας» παραμένει ο πιο αξιόπιστος πρωθυπουργός. Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλείνει σημαντικά την ψαλίδα.



Οι μισοί (51%) μάλλον ούτε θέλουν να ακούσουν για εκλογές. Υπάρχει ωστόσο ένας βασικός πυρήνας (34%) που πιθανότατα αντιλαμβάνεται τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ως ευκαιρία για την απομάκρυνση της κυβέρνησης.


 
Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τάσσονται υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτήν τη Βουλή. Προφανώς δεν αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία την προοπτική των βουλευτικών εκλογών.


 
Tο 50% του δείγματος της δημοσκόπησης δεν τρέφει καμία ελπίδα και πιστεύει ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Αν σ’ αυτούς προστεθούν και το 33% που δεν περιμένει καμία αλλαγή, τότε συμπεραίνει κανείς ότι το 83% της ελληνικής κοινωνίας πολύ δύσκολα θα παραμυθιαστεί από (προεκλογικές) υποσχέσεις.


 
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερα σχόλια: μόνο το 10% του δείγματος θεωρεί τον ΕΝΦΙΑ «δίκαιο» φόρο. Αυτοί – μαζί με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη – προφανώς βλέπουν τα πράγματα από μια σκοπιά που δεν μπορεί να κατανοήσει η... πτωχή τω πνεύματι συντριπτική πλειοψηφία του δημοσκοπικού δείγματος.


 
Είναι αξιοσημείωτο ότι το 28% που εμφανίζεται να πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει μια πιο ευνοϊκή φορολογική πολιτική συμπίπτει ακριβώς με το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου που συγκεντρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


 
Επιβεβαιώνεται και από αυτή την έρευνα ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας αδυνατεί να εξυπηρετήσει της φορολογικές του υποχρεώσεις. Με άλλα λόγια η φοροδοτική ικανότητα έχει ξεπεράσει τα όριά της.


 
Είναι αξιοσημείωτο ότι Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να απολαύουν της ίδιας εμπιστοσύνης (28% και 27% αντίστοιχα) για το ποιο κόμμα θα είναι αποτελεσματικότερο στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των οικογενειών. Το σημαντικότερο είναι ότι το 40% δεν εμπιστεύεται κανένα από τα δυο κόμματα.


 
Και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δεν πείθουν την πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...