Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Αυτό που θα μας σημαδέψει

Σημειολογικά δείχνει και ακούγεται απίστευτο. Μια ιστορία δεκαετιών σταμάτησε με μία ανακοίνωση δέκα λεπτών. Λες και όλα όσα ακούστηκαν, είδαμε, αισθανθήκαμε από τους πομπούς της ΕΡΤ, χαμήλωσαν για την ανακοίνωση του Σίμου Κεδίκογλου. Αυτό ήταν. Και πάει. Τέσσερα χρόνια σερνόταν το σενάριο, αλλά κανένας δεν τολμούσε να το πάρει στα σοβαρά. Η ΕΡΤ έκλεισε. Με καθεστώς που δεν αρμόζει σε μία δημοκρατική πολιτεία. Όμως, μια ματιά δεν φτάνει. Άλλωστε, πώς μπορούν τα μάτια, που άνοιξαν διάπλατα από το σοκ, να επεξεργαστούν την εικόνα; Πού ακριβώς να κοιτάξεις μέσα στον κρατήρα που άνοιξε; Στην τραγωδία των εργαζομένων; Στο ύφος της κυβέρνησης; Και πώς να κάνεις υποθέσεις για αυτό που θα ακολουθήσει, όταν δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που έχει συμβεί;.
Αφιέρωσα χρόνο για να το ψάξω, ρώτησα και ανθρώπους που γνωρίζουν: αυτό που έγινε δεν έχει προηγούμενο, ούτε σε χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού. Συνέβη εδώ. Με μία ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ μας, ο Σίμος Κεδίκογλου έχει εκχωρήσει σχεδόν όλη την πολιτική και δημοσιογραφική του αξιοπρέπεια. Τι είπε ο εκπρόσωπος στην ανακοίνωσή του; Περίπου αυτά που λέγονται για την ΕΡΤ στα καφενεία, άντε και «στην κοινωνία». Μόνο που έτσι πολιτεύεται η Χρυσή Αυγή. Αν αξίζει να μνημονεύεται η ανακοίνωση Κεδίκογλου είναι για το ύφος και όχι για το περιεχόμενό της. Η κυβέρνηση όφειλε να περιγράψει με λεπτομέρειες το σχέδιό της. Δεν το έπραξε, ούτε το πράττει, γιατί είναι εμφανές ότι δεν διαθέτει σχέδιο. Γιατί το έκανε; Προφανώς για να συμπληρώσει τη λίστα με τα ονόματα που απαιτεί η μνημονιακή δέσμευση για απολύσεις.
Είναι δύσκολο να εκτιμήσεις πού θα οδηγήσουν -πολιτικά- όλα αυτά. Σίγουρα θα μας σημαδέψουν. Πιθανότατα η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να διατηρήσουν τη στήριξη προς την κυβέρνηση. Προφανώς ο Σαμαράς θεωρεί ότι η πόλωση, το τράβηγμα του σχοινιού ως τα άκρα, θα του επιτρέψει να διατηρήσει την ηγεμονία του στους πολιτικούς συσχετισμούς. Στην περίπτωση της ΕΡΤ δεν σπάει αυγά, σφάζει και τα κοτόπουλα. Αν μέσα σε λίγες ώρες μπορεί με μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου να σβήσει την ΕΡΤ, τότε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;
Εννοείται ότι ο κλάδος της ενημέρωσης ζει τη δική του 11η Σεπτεμβρίου. Οι χιλιάδες απολύσεις δημιουργούν περιβάλλον πυρηνικής καταστροφής, ενώ πρέπει πλέον να θεωρείται βέβαιη η κατάρρευση των ταμείων του Τύπου. Ασφαλώς, πέρα από την ανθρωπιστική διάσταση, υπάρχει και η επιχειρηματική: το κλείσιμο της ΕΡΤ οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση την εγχώρια παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και, φυσικά, επιτρέπει στα ιδιωτικά κανάλια να ορέγονται συχνότητες και μερίδιο αγοράς.
Και κάποια κρίσιμα στιγμιότυπα από το παρασκήνιο.
  • Την Κυριακή μετά την ομιλία στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, ο Αντ. Σαμαράς μάζεψε τους παρισταμένους υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς της ΝΔ, μαζί με Δ. Σταμάτη και Τ. Μπαλτάκο. Τους ενημέρωσε για την Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου και τους είπε οτι ο στόχος είναι η ΕΡΤ. «Αν θέλουν να με ρίξουν για την συντεχνία της ΠΟΣΠΕΡΤ να με ρίξουν» είπε χαρακτηριστικά. Με τον Γ. Στουρνάρα έγινε τηλεφωνική επικοινωνία αργά το βράδυ της Κυριακής.
  • Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν εκλήθησαν να υπογράψουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Όχι αρνήθηκαν να την υπογράψουν, αλλά δεν τους προτάθηκε καν να το υπογράψουν. Γι' αυτό και ως συναρμόδιος δεν υπογράφει ο Μανιτάκης, αλλα ο... Δένδιας.
  • Απο την Πέμπτη δόθηκε εντολή στο λογιστήριο της ΕΡΤ να κλείσει τον ισολογισμό.
  • Στη σύσκεψη των αρχηγών πριν απο δύο εβδομαδες, για το αντιρατσιστικό, πριν μπουν στο θέμα Ρουπακιώτη, ο Φ. Κουβέλης ρώτησε τον πρωθυπουργό: «τι ειναι αυτα που διάβασα σε μια εφημερίδα χτές -στην Realnews- για κλείσιμο της ΕΡΤ;». Και ο Σαμαρας απαντά: «Ελα ντέ. Κι εγώ έχω την απορία πού το βρήκανε αυτό»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...