Του Γιώργου Μελιγγώνη ,matrix24.gr

Στην Αγίου Κωνσταντίνου βλέπουν πίσω από την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για σύσκεψη στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας μία διάθεση υποχώρησης του Μεγάρου Μαξίμου ως προς το «λουκέτο» της ΕΡΤ. Παράλληλα, αξιολογούν τις διαρροές, τις φήμες και τις πληροφορίες που φέρουν τον πρωθυπουργό έτοιμο να ζητήσει από τον Φώτη Κουβέλη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο «να φτιάξουν την ΕΡΤ και να την ανοίξουν σε 5-10 ημέρες».
Αν και ως τώρα, η ΔΗΜΑΡ επιμένει πως η όποια συζήτηση γίνει, πρέπει να γίνει με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ανοιχτή, κατά πληροφορίες του matrix24.gr ο Φώτης Κουβέλης θα προσέλθει στη σύσκεψη αρχηγών, ακόμη και με «μαύρο» στην οθόνη της ΕΡΤ.
«Όλα από την αρχή»
Στη ΔΗΜΑΡ, εξάλλου, επισημαίνουν με νόημα ότι «η κυβερνητική κρίση δεν έχει τελειώσει εδώ. Όλα παραμένουν σε κρίσιμο και ευαίσθητο σημείο». Μάλιστα, κορυφαία κομματική πηγή, θέλοντας να δώσει το κλίμα στο οποίο θα κινηθεί ο Φώτης Κουβέλης στη σύσκεψη των αρχηγών, επισημαίνει ότι «δεν μπορεί πια να κυβερνά η παρέα της Πολιτικής Άνοιξης». Μ’ άλλα λόγια,  πρόεδρος του κόμματος είναι αποφασισμένος να ζητήσει συνολική αναθεώρηση της λειτουργίας της κυβέρνησης και του τρόπου λήψης των αποφάσεων – «όλων των αποφάσεων», όπως λένε στη ΔΗΜΑΡ. Ο Φώτης Κουβέλης θα αξιώσει από τον πρωθυπουργό «συλλογική ηγεσία» και θα απαιτήσει, κατά πληροφορίες, «να συναποφασίζουν και οι τρεις αρχηγοί για όλα τα θέματα, σημαντικά και λιγότερο σημαντικά». Επίσης, θα θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση στον Αντώνη Σαμαρά να φτάσει η συλλογική λειτουργία της κυβέρνησης ακόμη και σε κορυφαίες αποφάσεις, που αποτελούν παραδοσιακά προνομία του πρωθυπουργού, όπως ο ανασχηματισμός και η σύνθεση της εκάστοτε κυβέρνησης.
«Κανείς δεν θέλει εκλογές»
Σε σχέση, πάντως, με το επίμαχο θέμα, δηλαδή με το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Μάλιστα, στην Αγίου Κωνσταντίνου, αν και δηλώνουν ότι «προφανώς και δεν είναι ικανοποιημένοι από την επιμονή του Μαξίμου να την κρατά κλειστή», αφήνουν να εννοηθεί ότι λύση μπορεί να βρεθεί. Σε κάθε περίπτωση, η «κόκκινη γραμμή» του Φώτη Κουβέλη δε θα αφορά πια την ΕΡΤ αυτή καθεαυτήν, αλλά συλλήβδην τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Ως προς αυτό, μάλιστα, θεωρείται δεδομένο ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει ήδη βρει πεδίο σύγκλισης (για κοινή πίεση προς τον Αντώνη Σαμαρά…) με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς εδώ και καιρό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητεί συνολική «αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης».