Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013


Η Δημοκρατία δεν εκδικείται

Του Σταύρου Μπούρπουλα

Με αφορμή το ναζιστικό χαιρετισμό του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Κατίδη στον πανηγυρισμό του για το γκόλ που πέτυχε στον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ-Βέροια, έτρεξαν άπαντες να κατασπαράξουν ένα εικοσάχρονο παιδί.

Πρώτα η ΕΠΟ (Ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία που με τα χρήματα των φορολογουμένων , έχει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου ) η οποία απέκλεισε ισόβια από τις εθνικές ομάδες τον μέχρι τώρα αρχηγό της Εθνικής Ελπίδων Κατίδη , δίχως καν να συνεδριάσει και δίχως φυσικά να τον καλέσει να απολογηθεί, λίγη ώρα μετά το τέλος του αγώνα ΑΕΚ-Βέροια. Η εν λόγω ομοσπονδία στη θύελλα περί στημένων αγώνων που ερευνά η δικαιοσύνη αλλά και σε άλλα με οσμή σκανδάλου θέματα, δεν έδειξε αντίστοιχη ευαισθησία και αντανακλαστικά.

Τα πολιτικά κόμματα κάτι τέτοια ψάχνουν. Όπου γάμος και χαρά …. η Βασίλω πρώτη.Τ ο γεγονός ότι η Δημοκρατία σήμερα με ευθύνη των κυβερνώντων κινδυνεύει δεν απασχολεί.
Επίσης θεωρείται φυσιολογικό το γεγονός ότι η κυβερνηση Σαμαρά που εξαθλιώνει βίαια και με το ζόρι μεγάλο μέρος της κοινωνίας , ενώ προεκλογικά τα κόμματα που τη στηρίζουν έλεγαν άλλα και σήμερα διορίζουν στη δημόσια διοίκηση ανερυθρίαστα ημετέρους , με αξιοζήλευτη ταχύτητα προσπαθούν να κατασπαράξουν το νεαρό αθλητή ,την ώρα που απέναντι στην τρόικα είναι σαν σχολιαρόπαιδα.
Το Πασοκ , που συνέβαλε τα μέγιστα στην άνοδο της χρυσής αυγής δια της οικονομικής εξαθλίωσης των πολιτών με το μνημόνιο, το κόμμα του εμπνευστή του χαρατσιού της ΔΕΗ κ.Βενιζέλου καταδίκασε το γεγονός και ζητεί σκληρή τιμωρία.
Το ΚΚΕ που ακόμη εξυμνεί το Στάλιν το ίδιο.
Η Δημαρ που στηρίζει την κυβέρνηση που πετσόκοψε μισθούς και συντάξεις , που ανέχεται πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που έκανε 15 ώρες να βγάλει μια τυπική έστω ανακοίνωση για το θάνατο του Τσάβες ,με το σφύριγμα της λήξης του αγώνα αναλαμβάνει να μας αναλύσει την κουλτούρα της ΑΕΚ και να καταδικάσει το νεαρό ποδοσφαιριστή.
Ο Συριζα βρήκε άλλο ένα πεδίο πολιτικής προβολής  στην με κάθε τρόπο προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας , σε αγαστή συνεργασία και σύμπραξη με τους παλαι ποτέ «σοσιαλιστές» , την πρώην κομματική νομεκλατούρα  του Πασοκ που βρήκαν σε αυτόν νέα στέγη .
Η χρυσή αυγή άλλο που δεν ήθελε , εκθείασε το χαιρετισμό του ποδοσφαιριστή .
Ο υφυπουργός αθλητισμού παλιός προπονητής ομάδων μπάσκετ Γ.Ιωαννίδης -που μαζί με ένα βουλευτή και με το γραμματέα της ΝΔ καταψήφισαν την πρόταση για άρση της ασυλίας του βουλευτή της χρυσής αυγής Κασιδιάρη για τον ξυλοδαρμό της Κανέλη-πρότεινε την αυστηρή τιμωρία του Κατίδη.

Ο Γερμανός αριστερών πεποιθήσεων προπονητής της ΑΕΚ κ.Λίνεν δήλωσε ότι ο Κατίδης έιναι ένα προβληματικό παιδί χωρισμένων γονιών  που απλά δε γνωρίζει ιστορία.
Η ΠΑΕ ΑΕΚ προς τιμήν της , με το έλλειμμα (πέραν των χρημάτων) διοίκησης που τη χαρακτηρίζει , έπραξε το αυτονόητο. Κάλεσε σε απολογία τον ποδοσφαιριστή της ομάδας την επόμενη Τρίτη και εν συνεχεία θα αποφασίσει για την τιμωρία του γιατί είναι σαφές ότι ένας ναζιστικός χαιρετισμός δε μπορεί να περάσει έτσι , όχι όμως να αφανιστεί ο αθλητής ποδοσφαιρικά και ίσως όχι μόνο.
Την πλέον σωστή τοποθέτηση κατά τη γνώμη μου είχε ο ΠΣΑΠ (Πανελήνιος Σύνδεσμος Αμοιβομένων Ποδοσφαιριστών) που αναφέρει στην ανακοίνωσή του :
«Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών καταδικάζει, από όπου κι όποιον κι αν προέρχεται, κάθε ενέργεια κι εκδήλωση που αποτελεί προσβολή όχι απλώς και μόνο για το ποδόσφαιρο, αλλά, συνολικά για την κοινωνία μας.
Αποδοκιμάζουμε τη, συγκεκριμένη, συμπεριφορά του Γιώργου Κατίδη και τον τρόπο που επέλεξε να πανηγυρίσει το γκολ το οποίο πέτυχε. Δε θα πρέπει, βεβαίως, να παραγνωρισθεί το νεαρό της ηλικίας του, ούτε το γεγονός ότι έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη ενώ δε χρειάζεται να θεωρηθεί ως δεδομένο ότι γνώριζε τι ακριβώς έκανε, μέσα στον ενθουσιασμό και τον προφανή, γνωστό κι από άλλες περιπτώσεις, παρορμητισμό του.
Τα κίνητρα και το σκεπτικό του Κατίδη δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε.
Η χειρονομία του είναι λαθεμένη, προκλητική και προσβλητική, πέραν πάσης αμφιβολίας.
Ας αναλογισθεί ο ίδιος τι έκανε, πρωτίστως στον εαυτό του.
Είναι βέβαιο ότι θα πληρώσει το κόστος, αν και εν θερμώ αποφάσεις για ισόβιο αποκλεισμό του, είναι λογικό να αντιμετωπίζονται με απορία και να κρίνονται ως ακραίες κι υπερβολικές».

Ο εν λόγω ποδοσφαιριστής  αντιμετωπίζει εξ αιτίας του ναζιστικού χαιρετισμού του , το ενδεχόμενο πρόωρο τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Από μόνο του αυτό είναι η σκληρότερη τιμωρία.
Το βέβαιο είναι , ότι όπως και ο κάθε κατηγορούμενος για το χειρότερο έγκλημα ,ο Κατίδης και ο κάθε Κατίδης δικαιούται μια δίκαιη δίκη , να δικαστεί και ενδεχομένως να καταδικαστεί με βάση τους υπάρχοντες νόμους και όχι να δοθεί βορρά στην αδηφαγία του όχλου που αναζητεί ενόχους … γενικώς.
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου υποστηρίζω την ΑΕΚ, γνωρίζοντας πως δεν είναι απλά μια ποδοσφαιρική ομάδα , αλλά ένα σωματείο με μια άλλη –αριστερή θα την έλεγα-κουλτούρα .Ένας σύλλογος  τον οποίο ίδρυσαν πρόσφυγες που ο ρατσισμός και ο ξεριζωμός σφράγισαν τη ζωή τους.
Επίσης αυτοπροσδιορίζομαι και ως  Αριστερός , ενταγμένος χρόνια τώρα στην Ανανεωτική Αριστερά.
Εξοργίζομαι όμως όταν όλοι πέφτουν πάνω σε ένα εικοσάχρονο παιδί , το καταδικάζουν αυτοστιγμή , ίσως για να καλύψουν τις δικές τους πομπές και έχουν και ήσυχη τη συνείδησή τους.
Η δημοκρατία δε μπορεί να είναι εκδικητική και δεν επιτρέπεται να χαρίζει νέους ανθρώπους σε αντιδημοκρατικούς ναζιστικής εκδοχής και έκφρασης σχηματισμούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...