Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013


Σε εφαρμογή το νέο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων

  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα , in.gr
Από σήμερα Πέμπτη τίθεται σε εφαρμογή η «θετική» λίστα φαρμάκων και η ασφαλιστική τιμή. Ο νέος τρόπος αποζημίωσης των φαρμάκων, από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και από τους ασφαλισμένους είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινούσε την Τρίτη, αλλά η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), ζήτησε παράταση προκειμένου να προσαρμοστεί το σύστημα της «θετικής» λίστας στα φαρμακεία.
Εφεξής τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη θετική λίστα (πρωτότυπα ή γενόσημα) και αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν διπλή τιμή, την ασφαλιστική και τη λιανική, και οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα καλούνται να πληρώνουν δύο συμμετοχές εφόσον το σκεύασμα που επιλέγουν έχει τιμή υψηλότερη από την ασφαλιστική τιμή.

Εάν η τιμή του φαρμάκου συμπίπτει µε την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής θα πληρώνει µόνο τη συμμετοχή του, που είναι 25%. Εάν ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο, τότε θα πληρώνει τη συμμετοχή του και επιπλέον το 50% της διαφοράς. Τo υπόλοιπο 50% θα καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, στις περιπτώσεις που για μια δραστική ουσία τα σκευάσματα που κυκλοφορούν σε μια συγκεκριμένη περιεκτικότητα έχουν λιανική μεγαλύτερη από την ασφαλιστική θα επανεξεταστεί η λιανική τιμή του φαρμάκου, προκειμένου να συγκλίνουν στις ασφαλιστικές τιμές.

Με το νέο σύστημα αποζημίωσης ο ασθενής έχει πρόσβαση και στο πρωτότυπο και στο γενόσημο φάρμακο, αναφέρει το υπουργείο, ενώ μέχρι τώρα εάν επέλεγε το πρωτότυπο σε όποια δραστική ουσία επιβαρύνονταν με τη διαφορά, την οποία πλήρωνε εξ ολοκλήρου. «Με το νέο σύστημα μπορεί να παίρνει είτε πρωτότυπο είτε γενόσημο, αρκεί το κόστος ημερήσιας θεραπείας να είναι στα επίπεδα της ασφαλιστικής τιμής».

Το υπουργείο εξηγεί ότι για τη σωστή εφαρμογή του μέτρου ο ασθενής πρέπει να ζητά από τον γιατρό του και τον φαρμακοποιό, το φαρμακευτικό εκείνο σκεύασμα που η λιανική του τιμή ταυτίζεται με την ασφαλιστική τιμή, προσδοκώντας ότι με αυτό τον τρόπο οι εταιρείες θα οδηγηθούν να μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων που έχουν λιανική τιμή μεγαλύτερη της ασφαλιστικής, για να πάρουν μερίδιο στην αγορά, και τότε ο ασθενής θα έχει πρόσβαση σχεδόν σε όλα τα φάρμακα χωρίς επιβάρυνση, μιας και οι λιανικές τιμές στην πορεία θα διαμορφωθούν κοντά στις ασφαλιστικές.

Ο γιατρός από την πλευρά του, σύμφωνα με το υπουργείο, οφείλει να προσαρμόσει τη συνταγογραφική συμπεριφορά του, συνταγογραφώντας δραστική ουσία και φάρμακα που δεν επιβαρύνουν τον ασθενή για τη θεραπευτική κατηγορία και την πάθησή του. Ο φαρμακοποιός οφείλει να χορηγήσει το φάρμακο εκείνο, με τη δραστική που έχει συνταγογραφηθεί, που η λιανική του τιμή ταυτίζεται με την ασφαλιστική.

Ακόμη και στην περίπτωση που ο γιατρός επιλέγει να συνταγογραφήσει τη δραστική ουσία που η λιανική του τιμή είναι μεγαλύτερη από την ασφαλιστική, οφείλει να ενημερώσει τον ασθενή για την εναλλακτική λύση που έχει να συνταγογραφήσει σκεύασμα που η λιανική του τιμή είναι ίδια με την ασφαλιστική, δηλαδή δεν επιβαρύνει τον ασθενή. Στην περίπτωση που συμφωνήσει και ο ασθενής να συνταγογραφηθεί η δραστική με τη μεγαλύτερη λιανική τιμή -σε σχέση με την ασφαλιστική- τη διαφορά την καλύπτει κατά 50% ο ΕΟΠΥΥ και κατά 50% ο ασθενής, ενώ σε όλες τις χώρες που εφαρμόζεται αυτό το μέτρο τη διαφορά την πληρώνει εξ ‘ολοκλήρου ο ασθενής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η εφαρμογή της θετικής λίστας με ασφαλιστική τιμή είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ασφαλιστικό σύστημα, πλην της Ελλάδος. «Είναι ένα μέτρο που αποζημιώνει τα φάρμακα στη βάση του θεραπευτικού οφέλους τού κάθε σκευάσματος σε σχέση με το κόστος -και όχι μόνο με βάση το κόστος, όπως ήταν η μέχρι τώρα αποζημίωση, με βάση το φθηνότερο γενόσημο.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και σύμφωνα με υπολογισμούς, όταν λειτουργήσει ολοκληρωμένα το σύστημα, θα μειώσει τη δαπάνη από την τσέπη των ασθενών κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...