Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013


    Ισπανία: Μεγάλωσε 30% το χάσμα πλούσιων και φτωχών
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/03/2013 , Η ΑΥΓΗ
Το εισοδηματικό χάσμα ανάμεσα στους πλουσιότερους και τους φτωχότερους πολίτες της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 30% εν μέσω της οικονομικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε χτες η φιλανθρωπική οργάνωση Caritas.
Το εισόδημα του φτωχότερου τμήματος του πληθυσμού της Ισπανίας μειώνεται με ρυθμό 5% σε ετήσια βάση από το 2006, ενώ την ίδια ώρα οι πλουσιότεροι Ισπανοί έχουν εισόδημα επταπλάσιο από το μέσο ατομικό εισόδημα της χώρας. Περίπου το 21% των Ισπανών ζει πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας ή σε ιδιαίτερα άσχημες συνθήκες βιωτικού επιπέδου, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Ο ορισμός της ανέχειας δεν βασίζεται μόνο στο εισόδημα αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως το χρονικό διάστημα που κάποιος αντιμετωπίζει το φάσμα της ανεργίας. Το εισοδηματικό χάσμα στην Ισπανία είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει η οργάνωση.
Η Caritas αποδίδει την αύξηση της φτώχειας στην ανεργία -στο 26% σήμερα-, τη μείωση των μισθών, τις περικοπές στα επιδόματα και τις αυξήσεις των φόρων. Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Ισπανίας συρρικνώθηκε κατά 1,4% το 2012 και δεν αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο πριν από τα τέλη του 2013.
"Η ταχεία αύξηση της κοινωνικής ανισότητας αποκαλύπτει μια κοινωνία χωρίς συνοχή" σχολίασε ο γενικός γραμματέας της καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, Σεμπάστιαν Μόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...