Κυριακή 31 Μαρτίου 2013


ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΑ «ΘΑΥΜΑΤΑ»

Ο Λιάτσος κουρεύει ειδήσεις και... εξαφανίζει ρεπόρτερ

Δεν έχουν τέλος τα ευτράπελα στην ΕΡΤ που βάζουν επιπλέον εμπόδια στην ήδη προβληματική λειτουργία της.
ethnos.gr

Πρωταγωνιστής -όπως πάντα το τελευταίο διάστημα- ο γενικός διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης Αιμ. Λιάτσος, ο οποίος αυτήν τη φορά προχώρησε στην απροκάλυπτη λογοκρισία του δελτίου «ενοχλημένος» από ρεπορτάζ του Νίκου Γρυλλάκη, έμπειρου δημοσιογράφου και συνδικαλιστικού εκπροσώπου.
Ο Λιάτσος κουρεύει ειδήσεις και... εξαφανίζει ρεπόρτερ
Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι υπάρχει σκέψη να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ωστόσο ο κ. Λιάτσος εκδήλωσε την αντίθεσή του ως προς την εγκυρότητα της είδησης, προφανώς θεωρώντας πως αν ο ίδιος την αφαιρούσε από το δελτίο της ΝΕΤ οι πολίτες δεν τη μάθαιναν ποτέ!
«Σε δύο μήνες από τώρα, δηλαδή τον Μάιο, το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι πιο ακριβό», ανέφερε ο Ν. Γρυλλάκης, συμπληρώνοντας ότι «οι πολίτες αντιμετωπίζουν τις αυξήσεις με μειώσεις στην κατανάλωση».
Τι το 'θελε; Μετά την πρώτη προβολή του ρεπορτάζ στο μεσημβρινό δελτίο της ΝΕΤ (Παρασκευή 29/3), η Γενική Διεύθυνση παρενέβη ζητώντας από το επιτελείο των ειδήσεων να μη μεταδώσει το βίντεο ξανά. Παράλληλα, προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου «τιμωρητική» κίνηση, παύοντας από τον «αέρα» του δελτίου τον αρμόδιο συντάκτη Ν. Γρυλλάκη, «μέχρι νεωτέρας».
Ο γενικός διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης Αιμ. Λιάτσος προχώρησε σε απροκάλυπτη λογοκρισία, ενοχλημένος από ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Νίκου Γρυλλάκη.
Ο γενικός διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης Αιμ. Λιάτσος προχώρησε σε απροκάλυπτη λογοκρισία, ενοχλημένος από ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Νίκου Γρυλλάκη.
Παράσταση διαμαρτυρίας
Για μια ακόμη φορά οι εμπνεύσεις του κ. Λιάτσου ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, οι οποίοι, καθώς είδαν να διώκεται ένας συνάδελφός τους για ένα διόλου μεμπτό ρεπορτάζ, που κατ' επανάληψη έχει μεταδοθεί από κανάλια και έχει δημοσιευθεί στις εφημερίδες, ζήτησαν ακρόαση από τον «γενικό».
Πιο συγκεκριμένα, περί τους 30 δημοσιογράφους από το δελτίο ειδήσεων προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας επιχειρώντας να συναντήσουν τον κ. Λιάτσο στο γραφείο του, εκείνος όμως αρνήθηκε να τους δεχθεί.
Εν τω μεταξύ και ενώ ο Αιμ. Λιάτσος έδωσε την άδεια, μετά το σούσουρο, να προβληθεί το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο των 9 μ.μ., η μετάδοσή του δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς η προγραμματισμένη απεργία στην ΕΡΤ για το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε νωρίτερα, στις 5 μ.μ. της Παρασκευής.
Και τούτο επειδή οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ προσέφυγαν στην ΕΣΗΕΑ, στο ΔΣ της οποίας εκτυλίχθηκε νέο επεισόδιο. Οι μετέχοντες κάλεσαν σε ανοικτή ακρόαση τον Αιμ. Λιάτσο, ο οποίος επέμεινε στις θέσεις του περί «εσφαλμένου ρεπορτάζ» - εις επίρρωσιν μάλιστα των επιχειρημάτων του ανάφερε ότι ο ίδιος έγινε δέκτης παραπόνων υφυπουργού της κυβέρνησης, λες και τα θέματα του δελτίου θα έπρεπε να εγκρίνονται από τα αρμόδια υπουργεία... Για την ιστορία, η απεργία θα διαρκέσει μέχρι τις 6 το πρωί αύριο, Δευτέρα 1η Απριλίου.
Βασίλειο λογοκρισίας η ΕΡΤ
Σαν καλολαδωμένη μηχανή λειτουργεί στην ΕΡΤ η άσκηση λογοκρισίας και πλέον εντός του Ραδιομεγάρου έχουν άπαντες χάσει τον λογαριασμό των λογοκριτικών κρουσμάτων και παρεμβάσεων επί παντός. Πιο τρανταχτές οι υποθέσεις της άσκησης λογοκρισίας στην Ελλη Στάη τον Οκτώβριο του 2012, η απαγόρευση του γκέι φιλιού της σειράς «Dowton Abbey» (18/10) από τον Κ. Σπυρόπουλο, τότε διευθυντή Τηλεόρασης, οι καταγγελίες του ίδιου για παρεμβάσεις της διοίκησης σε ντοκιμαντέρ για την Εθνική Αντίσταση, η παύση της «Πρωινής ενημέρωσης» οι παρουσιαστές της οποίας άσκησαν χαλαρή κριτική στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια (για δημοσίευμα της «Guardian») κ.ά. Αποκορύφωμα όλων, που παραπέμπει σε άλλες εποχές, η σύσταση Επιτροπής Λογοκρισίας, η οποία ελέγχει το δημοσιογραφικό περιεχόμενο των εξωτερικών παραγωγών της κρατικής τηλεόρασης, με απόφαση του τότε διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Νίκου Σίμου (14//11/2012) και επικεφαλής της 5μελούς ομάδας τον Αιμίλιο Λιάτσο...
ΛΑΒΡΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Καταγγέλλουν βιομηχανία «θετικών ειδήσεων»
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι υπήρξε ωμή παρέμβαση σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Νίκου Γρυλλάκη. «Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ακραίο, αλλά όχι το μόνο σε μια σειρά παρεμβάσεων, ακόμα και απειλών απόλυσης σε αρχισυντάκτες των δελτίων ειδήσεων», αναφέρουν και προσθέτουν: «Είναι προφανές ότι οι εκφοβισμοί αυτοί έχουν σαφή στόχο, να πλήξουν κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας και να φιμώσουν τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να κάνουμε ελεύθερα ρεπορτάζ, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και η συνείδησή μας. Είναι οι χειρισμοί του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης αλλά και της Διοίκησης της εταιρείας που στερούν από τους Ελληνες πολίτες αντικειμενική ενημέρωση. Διεκδικούμε να κάνουμε ελεύθερα και με αξιοπρέπεια τη δουλειά μας, παρότι η εταιρεία σπαταλά δημόσιο χρήμα σε υπέρογκες συμβάσεις συμβούλων, προσωπικού ειδικών θέσεων και μεικτές παραγωγές, την ίδια ώρα που οφείλει δεδουλευμένα μηνών στους απλούς εργάτες της ενημέρωσης».
Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ καταδικάζει το κρούσμα φίμωσης που επέβαλε ο διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Αιμίλιος Λιάτσος. «Η αλήθεια ενοχλεί», αναφέρει η ΠΟΕΣΥ, «η πραγματικότητα δεν χωρά στο μοντέλο των «θετικών ειδήσεων» που επιχειρεί να επιβάλει η Διοίκηση Λιάτσου». Καλείται ο Αιμίλιος Λιάτσος -εάν έδρασε αυτοβούλως και αυθορμήτως- να ανακαλέσει τώρα την απόφαση. «Εάν έδρασε κατόπιν συνεννόησης με κυβερνητικά στελέχη, ας αναλογιστεί μόνο τούτο: Δεν είναι κυβερνητικός υπάλληλος, δεν είναι κομματικό στέλεχος, είναι στέλεχος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που τη χρηματοδοτεί ο πολίτης μέσω του ανταποδοτικού τέλους».
ΣΟΝΙΑ ΧΑΪΜΑΝΤΑ
chaimada@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...