Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΔΗΜΑΡ: «Για άλλη μια φορά η αναγκαία αναδιάρθρωση των ΑΕΙ ακυρώθηκε»

21/03/2013 - epikaira.gr
Δεν υιοθετήθηκαν οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ, όσον αφορά στο τελικό σχέδιο «Αθηνά» παρά τα όσα διαδίδονται, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Παιδείας της ΔΗΜΑΡ...
 
ΔΗΜΑΡ: «Για άλλη μια φορά η αναγκαία αναδιάρθρωση των ΑΕΙ ακυρώθηκε»
Σ’ αυτήν σημειώνεται ότι, «το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στη δημοσιοποίηση του νέου ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας ο οποίος προήλθε μετά την προσθαφαίρεση ιδρυμάτων και τμημάτων, υπακούοντας σε λογικές μη ακαδημαϊκές. Για άλλη μια φορά η αναγκαία αναδιάρθρωση των ΑΕΙ ακυρώθηκε».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται συγκεκριμένα τα σημεία διαφωνίας:

1. Αντίθετα με ό,τι διαδίδεται δεν υιοθετήθηκαν οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ. Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ ήταν συνεκτική και αφορούσε:
   (α) την υιοθέτηση και συνυπολογισμό αντικειμενικών κριτηρίων κατάργησης τμημάτων πχ τμημάτων με ποσοστό φοιτητών κάτω από τη βάση του 10, μεγαλύτερο του 50%,
   (β) τη δημιουργία κοινοπραξιών πανεπιστημίων, τεχνολογικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων ανά περιφέρεια για τον χωροταξικό και επιστημονικό εξορθολογισμό τους,
   (γ)την επικαιροποίηση γνωστικών αντικειμένων και τη δημιουργία μεγάλων σχολών στη βάση των διεθνών προτύπων και
   (δ) την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Από την πρόταση της ΔΗΜΑΡ το υπουργείο κράτησε αποσπασματικά τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας στα Ιόνια νησιά. Η ομοσπονδοποίηση των 5 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Αθήνα δεν ήταν στη λογική και ούτε έγινε σχετική πρόταση από τη ΔΗΜΑΡ.

2. Αντίθετα με ό,τι προβλεπόταν στον Ν. 4009/2011 και 4076/2012 δεν τηρήθηκαν οι αναγκαίες διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ. Ο νόμος προβλέπει την τεκμηριωμένη εισήγηση του υπουργού στα συμβούλια των ιδρυμάτων και στην Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας [ΑΔΙΠ] στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την έκφραση της γνώμης των συμβουλίων διοίκησης και της ΑΔΙΠ. Οι εν λόγω διαδικασίες υπήρξαν προσχηματικές χωρίς να είναι βέβαιο ότι έγιναν. Σε σχετικό ερώτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), η απάντηση του υπουργού ήταν ασαφής και προβληματική.

3. Αντίθετα από ό,τι απαιτεί η αναδιάρθρωση των ΑΕΙ, τον σεβασμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και την αναγκαία σοβαρότητα, το υπουργείο παιδείας περιφέρει τροπολογίες από σχέδιο νόμου σε σχέδιο νόμου (Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, κλπ) προκειμένου να εξασφαλίσει τη νομιμότητα για την έκδοση ΠΔ. Χωρίς να την έχει διασφαλίσει δημοσιοποιεί το μηχανογραφικό δελτίο, καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...