Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013


Δημοσκόπηση: Υπέρ της εξόδου από το ευρώ 2 στους 3 Κύπριους

21/3/2013 , ethnos.gr

Την πρώτη αντίδραση των Κυπρίων πολιτών μετά τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων 5 ημερώ παρουσιάζει δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία Prime Consulting για λογαριασμό του κυπριακού καναλιού Sigma. Στους «χαμένους» ο Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης αλλά και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Δημοσκόπηση: Υπέρ της εξόδου από το ευρώ 2 στους 3 Κύπριους
Η δημοσκόπηση που διεξήχθη την περίοδο 19 Μαρτίου έως 20 Μαρτίου και παρουσιάστηκε στην εκπομπή «60 Λεπτά» αποτελεί ένα ηχηρό «χαστούκι» για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Eurogroup, ενώ το ισχυρότερο πλήγμα φαίνεται να το δέχεται η δημοτικότητα του Υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.
Ευθύνες, εμπιστοσύνη και χειρισμοί
Σε ερώτηση για το ποιος ευθύνεται για την τραγική κατάληξη του Eurogroup του περασμένου Σαββάτου η πλειοψηφία επέρριψε ευθύνες στη νυν κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με ποσοστό 36,4%, ενώ ακολουθεί η Ευρώπη με ποσοστό 24,8%. Η τέως κυβέρνηση και ο Δημήτρης Χριστόφιας ευθύνονται σύμφωνα με το 23,7% των ερωτηθέντων ενώ ακολουθούν οι τράπεζες (5,5%) και άλλοι παράγοντας με 4,9%.
Στην ερώτηση «Εμπιστεύεστε τον Υπουργό Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή να χειριστεί την οικονομία από δω και πέρα;» η πλειοψηφία (56,8%) απάντησε αρνητικά, το 30,9% απάντησε θετικά ενώ το 12,3% δεν απάντησε.
Η ίδια ερώτηση έγινε και για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπου φαίνεται να έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του 61,6% των ερωτηθέντων ενώ εξακολουθούν να τον εμπιστεύονται το 40,6% των ερωτηθέντων.
Για το θέμα των χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Eurogroup το 63,3% θεωρεί ότι ήταν κακοί ενώ το 26,8% θεωρεί ότι ήταν από καλοί έως πολύ καλοί.

Η επόμενη ημέρα
Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών το 77,8% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την ιδέα να δεσμευτεί φυσικό αέριο ως μέτρο για να σωθεί η οικονομία. Στη συγκεκριμένη ερώτηση αρνητικά απάντησε το 16,7% των ερωτηθέντων.
Υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωζώνη και σύσφιξη των σχέσεων της χώρας με τη Ρωσία τάσσεται το 67,3% των ερωτηθέντων ενώ το 24% δήλωσε πως διαφωνεί.
Η λύση του αυτοδανεισμού και της εσωτερικής διαχείρισης του προβλήματος είναι προτιμότερη για την πλειοψηφία των ερωτηθέντων (28%), ακολουθεί η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου (18,1%), η συνεργασία με τη Ρωσία (14,6%), ο εξωτερικός δανεισμός 5,5% και το κούρεμα των καταθέσεων (3,8%).
Τέλος η συντριπτική πλειοψηφία (91%) συμφωνεί με την απόφαση της Βουλής για καταψήφιση των νομοσχεδίων ενώ μόλις το 5% τάσσεται εναντίον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...